Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιμπεριαλιστική συνωμοσία η παράδοση του Οτσαλάν

Στις 26 Μαΐου εκδικάζεται η υπόθεση του Οτσαλάν και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τον ελληνικό λαό, να επιδείξει έμπρακτα αισθήματα δημοκρατικής αλληλεγγύης στην υπόθεση αυτή

Οδυνηρό ιστορικό γεγονός που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια ιστορία, βάρβαρη πράξη επιβολής της «νέας τάξης πραγμάτων» και καρπός μιας ιμπεριαλιστικής συνωμοσίας, στην οποία συμμετείχε και η ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίστηκε χτες απ' τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» η παράδοση του Αμπ. Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές.

Λίγες μέρες πριν τη δίκη αυτής της υπόθεσης - που συγκλόνισε σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν τόσο την ελληνική, όσο και τη διεθνή κοινή γνώμη - η «Δημοκρατική Συσπείρωση» έδωσε, στα γραφεία του ΔΣΑ, συνέντευξη Τύπου για να υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό το υπέρτατο χρέος του να επιδείξει έμπρακτα αισθήματα δημοκρατικής αλληλεγγύης στην υπόθεση αυτή. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, οι άνθρωποι της Συσπείρωσης αποφάσισαν να παράσχουν στις 26 Μαΐου, που θα εκδικαστεί η υπόθεση στο Μεικτό Ορκωτό, νομική στήριξη μέσω του δικηγόρου της Επιτροπής Θ. Θεοδωρόπουλου, ενώ ως μάρτυρες υπεράσπισης θα καταθέσουν σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

«Με τη σύλληψη του Οτσαλάν, αλλά και με τα όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, έγινε φανερό ότι καταλύθηκε απ' τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ το διεθνές δίκαιο, και πρώτα απ' όλα το δικαίωμα του κάθε λαού να αγωνίζεται και να χαράσσει μόνος του, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, άμεσες ή έμμεσες, το μέλλον του», είπε εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ο Δημ. Καλτσώνης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση μιας από τις δικηγόρους του Αμπ. Οτσαλάν, Χατίζ Κουρτούκ: «Η παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία, μέσω μιας διεθνούς συνωμοσίας, αποσκοπούσε στη συνέχιση της πολιτικής εξόντωσης και άρνησης ύπαρξης των Κούρδων, καθώς επίσης στη δημιουργία μιας νέας κατάστασης συγκρούσεων τύπου Ισραήλ - Παλαιστίνης, που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τουρκικού και κουρδικού λαού. Οι αντιδραστικές δυνάμεις της περιοχής και οι ιμπεριαλιστές, μέσω αυτών των συγκρούσεων, επιθυμούν να δημιουργήσουν μια εμφυλιοπολεμική κατάσταση, για να καθυποτάξουν τις δυναμικές των λαών για ειρήνη, δημοκρατία και ελευθερία».

Για τη δίκη, η δικηγόρος είπε πως θα ζητηθεί εκ νέου η αναβολή της, ενώ υπογράμμισε πως αν αυτό δε γίνει αποδεκτό «με τους υπάρχοντες μάρτυρες και κατηγορούμενους, δε θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν την κοινή γνώμη και θα επιχειρηθεί να θαφτούν τα πραγματικά γεγονότα». Παράλληλα, η Χ. Κουρτούκ μετέφερε κι ένα μήνυμα του Αμπ. Οτσαλάν προς τον ελληνικό λαό, σύμφωνα με την οποία ο Κούρδος ηγέτης φέρεται να λέει: «Θα ήθελα να καταθέσω την υπερασπιστική μου γραμμή στη δίκη της Αθήνας, υπεράσπιση που θα είναι σημαντική και για τον ελληνικό λαό. Η παράκλησή μου προς τον ελληνικό λαό είναι να ρίξει άπλετο φως σε αυτή τη συνωμοσία, την οποία διέπραξε μια μικρή ομάδα. Αυτή η ομάδα πρέπει να αποκαλυφθεί. Αυτό προστάζει ιστορικά η αξιοπρέπεια και η τιμή του ελληνικού λαού, γιατί δεν του αρμόζει τέτοια συμπεριφορά. Οι κύκλοι που συνεργάστηκαν με τους συνωμότες δεν εκφράζουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, η συνωμοσία θα πρέπει να αποκαλυφθεί και να γίνει γνωστή. Πρέπει η υπόθεση να εξεταστεί σε βάθος».

Ο Γεώργιος - Αλ. Μαγκάκης, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός, είπε πως «μόνο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τότε το Ναϊρόμπι, ως τόπο μεταφοράς του Οτσαλάν, δημιουργεί τεράστια ερωτήματα. Κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το Ναϊρόμπι είναι η έδρα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Αφρική!». Τέλος, υπογράμμισε ότι «σαν Ελληνας αισθάνομαι τραυματισμένος απ' τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, γιατί το γεγονός αυτό (η παράδοση, δηλαδή, του Οτσαλάν) κατάφερε να δώσει βαρύτατο πλήγμα στον απελευθερωτικό αγώνα του κουρδικού λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα τρομοκράτησης των λαών όλου του κόσμου(2003-08-24 00:00:00.0)
Δε διαψεύδεται η ανάμειξη ξένων μυστικών υπηρεσιών(2003-06-04 00:00:00.0)
Πορεία Κούρδων ενάντια στον πόλεμο(2003-02-05 00:00:00.0)
Στις 14 Απρίλη η δίκη Οτσαλάν(2003-01-21 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση υπεύθυνη για την παράδοση Οτσαλάν(2000-03-07 00:00:00.0)
Συνωμοσία με ελληνική εμπλοκή(1999-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ