Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BOYΛH
Αντεργατική επέλαση κυβέρνησης και εργοδοσίας

Τις πραγματικές αιτίες του πρόσφατου κύματος απολύσεων ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης

Η νέα αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας με το κλείσιμο επιχειρήσεων που έχει επί της ουσίας και τη στήριξη της ΝΔ βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που έγινε χτες στη Βουλή, με αφορμή την ψήφιση νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση και του χρηματιστηρίου.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης κατήγγειλε ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που κλείνουν, και κυρίως οι πολυεθνικές, έχουν πάρει και επιδοτήσεις για εγκατάσταση εργοστασίων στη χώρα μας, τα οποία τώρα τα κλείνουν, για να μετακομίσουν την επιχείρηση στις γειτονικές χώρες και μάλιστα να ξαναεπιδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ολες αυτές οι εξελίξεις, είπε, σηματοδοτούν μια νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας και όσο και αν θέλει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί έναν τόνο επιθετικό προς την εργοδοσία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια του κόσμου. Μαζί, είπε, με τον ΣΕΒ πήραν όσες αποφάσεις πήραν για νέα προνόμια στους επιχειρηματίες, αλλά και για χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, μείωση του μισθού και της εργατικής δύναμης.

Ο Αγγ. Τζέκης υπενθύμισε ότι μέσα στην ίδια τη Βουλή όλες οι πτέρυγες - πλην ΚΚΕ - ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που σημαίνει απελευθέρωση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχει καμία προστασία των εργαζομένων απέναντι στα σχέδια των επιχειρηματιών που έχουν το δικαίωμα να παίρνουν μια επιχείρηση και να πηγαίνουν όπου νομίζουν ότι θα βγάζουν περισσότερα κέρδη. Και απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, είπε, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει περισσότερα προνόμια στους επιχειρηματίες, υποσχόμενη μείωση εργοδοτικών εισφορών.

«Κάποτε πρέπει να γίνει ένας απολογισμός, είπε, για τα ιδιαίτερα κίνητρα που πήραν οι παραμεθόριες περιοχές. Η ΠΑΛΚΟ πήρε το 60% της επιδότησης στην Κομοτηνή, για να φτιάξει το εργοστάσιο και την άλλη μέρα έκλεισε το εργοστάσιο στην Αθήνα. Δε θα πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπερασπίζονται μια τέτοια πολιτική»;

Στη δικομματική αντιπαράθεση που ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης προσπάθησε να αποποιηθεί των κυβερνητικών ευθυνών για τις μεθοδεύσεις των βιομηχάνων λέγοντας ότι αυτές «οφείλουν να σταθούν με κοινωνική υπευθυνότητα (!) και να προνοούν για τις αλλαγές αντί να προσπαθούν εκ των υστέρων να τις αντιμετωπίσουν». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ είδε μόνο κυβερνητικές ευθύνες, λέγοντας ότι για την κατάσταση «φταίει το κράτος που φορολογεί κατά το δοκούν» και τονίζοντας ότι «τώρα που αρχίζουν και κλείνουν επιχειρήσεις μεγάλες και από λάθη τους μερικές, αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα μιας στρεβλής οικονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση γυρίζει και λέει στις επιχειρήσεις «ας προσέχατε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ