Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΑΝΑΛΓΗΤΗ» ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΙ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΗ ΑΓΟΡΑ: «Με την ανευθυνότητά τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση έδωσαν τροφή και στα μέσα ενημέρωσης εκείνα, που αβασάνιστα αντιμετώπισαν το θέμα, να ενισχύσουν το κλίμα πανικού και ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων. Με τέτοια θέματα ουδείς δικαιούται να παίζει και να εκμεταλλεύεται τον πόνο και την απόγνωση των ανέργων. Μπορεί η κυβέρνηση, όπως ανακάλυψε το "πλυντήριο" για τους εξαγωγείς να βρει τρόπους, ώστε να προστατευτούν αυτοί που έχασαν τη δουλιά τους. Και να μην περιμένει τη "διόρθωση" από την αγορά. Η αγορά είναι ανάλγητη» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Το πρόβλημα που έρχεται στην επιφάνεια εσχάτως και θα απασχολήσει επί μακρόν την κοινωνία, είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης και ο υπερδανεισμός των επιχειρήσεων (κυρίως των εμπορικών και των εισηγμένων). Οπως δε, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, τα λουκέτα εφεξής θα είναι διαδοχικά και δε χωρούν στη λογική πόσες εταιρίες κλείνουν και πόσες ιδρύονται. Το ουσιαστικό είναι πόσες θέσεις εργασίας χάνονται και πόσες δημιουργούνται. Μια τέτοια σύγκριση καταδεικνύει ένα αποεπενδυτικό κλίμα και αύξηση της ανεργίας». («ΚΕΡΔΟΣ»)

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ: «Πολύ δύσκολο είναι να επανενταχθεί κανείς στην αγορά εργασίας όταν βρίσκεται για παρατεταμένο διάστημα χωρίς δουλιά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία - φωτιά για το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα, τα οποία προέρχονται από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Την περίοδο 1995-2002, ενώ το σύνολο του αριθμού των ανέργων στην Ελλάδα μειωνόταν κατά 1% και από τις 425.000 που ήταν το '95 έπεφτε στις 420.000 το 2002, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων αυξανόταν κατά 22! Οι άνεργοι πάνω από 12 μήνες έφθασαν τους 116.387 το 2002 από 95.483 το '95...» (Γ. Φιντικάκης - «ΝΕΑ»).

ΟΙ «ΔΕΙΚΤΕΣ»: «Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, αντιληπτή πλέον διά γυμνού οφθαλμού από το σύνολο του ελληνικού λαού, καταγράφεται και από τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας. Επίσημα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους καταδεικνύουν ότι το δημόσιο χρέος αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, αναδεικνύοντας εκ νέου το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ενώ ταυτοχρόνως διευρύνεται επικίνδυνα το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, υποδηλώνοντας κατά τρόπο εμφανή και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής...» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ