Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ευρωπαϊκό μαχαίρι στις συντάξεις.

Μαχητικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα

Για τον «Εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου» συζητά στα Γιάννενα η ελίτ της ΕΕ, σε άλλη μια από τις ημερίδες της Ελληνικής Προεδρίας, αυτό όμως που στην πραγματικότητα σχεδιάζουν είναι το χτύπημα των συντάξεων και η διαμόρφωση του κράτους πρόνοιας στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Δηλαδή, στα όρια της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.

Σύμφωνα με Εκθεση του υπουργείου Εργασίας της χώρας μας, που τη συνέταξαν στελέχη μιας σειράς χωρών, η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει την αύξηση του πραγματικού χρόνου συνταξιοδότησης, ο μέσος όρος του οποίου διαμορφώνεται στα 59,9 χρόνια. Για το σκοπό αυτό επεξεργάζονται μια σειρά μέτρα, μεταξύ των οποίων την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Για να το πετύχουν αυτό, για να εξαναγκάζουν δηλαδή τους εργαζόμενους να παραμένουν στην εργασία τους, ακόμα και όταν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν τα ανώτατα ηλικιακά όρια (π.χ. 65 ή 67 χρόνια) θα μειώσουν το ύψος των συντάξεων, όταν ο εργαζόμενος βγαίνει με «πρόωρη συνταξιοδότηση». Εναλλακτικά σκέπτονται να επιβάλουν ακόμα και εισφορά - πρόστιμο στους συνταξιούχους που φεύγουν πρόωρα.

Παράλληλα, αυστηροποιούνται ακόμα παραπέρα οι προϋποθέσεις για τις συντάξεις αναπηρίας και θα δοθούν κίνητρα παραμονής στην εργασία σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης πριν το ανώτατο όριο. Στα πλαίσια αυτά, επεξεργάζονται «μεικτά συστήματα» σύνταξης και μερικής απασχόλησης ταυτόχρονα.

Μαχητικό συλλαλητήριο

Εργατοϋπάλληλοι και νεολαία από όλη σχεδόν την Ηπειρο, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό, ταξικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο των Ιωαννίνων χτες το απόγευμα και στη συνέχεια έκαναν ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο μέχρι το ξενοδοχείο «DU LAC», όπου γίνεται το Συνέδριο των υπουργών και στελεχών των Υπουργείων Εργασίας της ΕΕ.

Σε αυτό το Συνέδριο οι τεχνοκράτες της ΕΕ θα εκτιμήσουν το πώς θα εξειδικεύσουν τις αντεργατικές αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας και του Ναυπλίου που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου αυτές να εφαρμοστούν ενιαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι εργατοϋπάλληλοι συνεπείς στο αγωνιστικό ραντεβού συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο. Η μάζα των εργατών και της νεολαίας έκλεισε τον κεντρικό δρόμο της πόλης. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αλ. Τσώλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ομιλία από τον Χ. Μεντή, μέλος της Γραμματείας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Ιωαννιτών. Ο κεντρικός ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν δεχτεί μεγάλα πλήγματα από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην κοινωνική ασφάλιση, στα εργασιακά τους δικαιώματα και σε κάθε τομέα της ζωής τους και πως η ζοφερή για τους εργάτες πραγματικότητα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Σημείωσε, ακόμα, ότι οι αντεργατικές πολιτικές εφαρμόστηκαν από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στη χώρα μας και παγκόσμια.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν διασχίζοντας την πόλη με συνθήματα κατά της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Περνώντας από την οδό Αβέρωφ και τη Μητροπόλεως βγήκαν στην παραλίμνια περιοχή όπου βρίσκεται ο χώρος του Συνεδρίου και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής. Επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης με δυναμική πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ