Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
ΖΕΙ και μας συντροφεύει στον Αγώνα

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για τη συμπλήρωση - σήμερα - 40 χρόνων από τη στυγερή δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «40 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, βουλευτή της Αριστεράς, επιστήμονα, βαλκανιονίκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μάη 1963». Και συνεχίζει:

«Το στυγερό έγκλημα οργανώθηκε από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και πραγματοποιήθηκε από το ελληνικό παρακράτος.

Με τη δολοφονία του ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι υπηρέτες τους θέλησαν να χτυπήσουν το ανερχόμενο τότε αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς γι' αυτούς, το αίμα του ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ έπνιξε τα σχέδιά τους.

Η θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Νίκου Νικηφορίδη και δεκάδων χιλιάδων άλλων αγωνιστών στην Ελλάδα και τον κόσμο έδωσε πείσμα και φτερά στην ανάπτυξη ενός μεγάλου αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ηταν εκείνο το κίνημα που, μαζί με τη φιλειρηνική πολιτική των σοσιαλιστικών χωρών, ματαίωσε έναν Τρίτο Παγκόσμιο και πιθανά πυρηνικό πόλεμο.

Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, για τους λαούς αυτή η νίκη ήταν προσωρινή. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν στη δεκαετία του 1990, με τις μεγάλες ανατροπές και προδοσίες έφεραν πάλι την προσωρινή κυριαρχία των δυνάμεων του πολέμου και της εκμετάλλευσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιχειρούν σήμερα με τον πόλεμο, την τρομοκρατία, να εδραιώσουν την κυριαρχία τους, οικοδομώντας την κοινωνία της βαρβαρότητας.

Οι λαοί δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον πόλεμο, γιατί δεν μπόρεσαν να νικήσουν, να συντρίψουν το αίτιο του πολέμου που είναι ο ιμπεριαλισμός.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ηδη έχει αρχίσει η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα κατά της ΛΔ της Κορέας, της Κούβας, της Συρίας και του Ιράν, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επεμβάσεις. Συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

40 χρόνια μετά, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας του ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος.

Τιμάμε τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, συνεχίζοντας την ανειρήνευτη πάλη κατά του εχθρού της ειρήνης, του ιμπεριαλισμού.

Η μεγαλύτερη τιμή στους αγωνιστές της ειρήνης είναι η συνέχεια και συνέπεια του αγώνα.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ είναι μαζί μας και μας οδηγεί στους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιπολεμικούς αγώνες των λαών που αναπτύσσονται και δυναμώνουν.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΖΕΙ στις καρδιές μας. ΖΕΙ και μας συντροφεύει στον ΑΓΩΝΑ για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ