Πέμπτη 22 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
«Σας προσφέρουμε 20% αύξηση της εντατικοποίησης»

Εξωφρενικές προτάσεις εκπροσώπου της ΓΣΕΕ προς την πολυεθνική

«Σας προσφέρουμε 20% αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και 20% μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Να συζητήσουμε τρόπους μείωσης κατά 10% του κόστους παραγωγής και αναδιάρθρωση του οργανογράμματος της εταιρίας για μείωση των ζημιών»...

Ετσι απλά, σαν να πρόκειται ο ίδιος να πάει στην παραγωγή και να ξεστραβωθεί πάνω στις μηχανές, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ απευθύνθηκε χτες στην πολυεθνική «Σίσσερ» εκπροσωπώντας υποτίθεται την εργατική πλευρά.

Για να προσθέσει από την πλευρά της η κυβέρνηση: «και μεις σας παρέχουμε επιδότηση για να διατηρήσετε το 50% των εργαζομένων».

Τη ΓΣΕΕ στη σχετική συνάντηση εκπροσώπησε (και κατέθεσε την πρόταση) ο Η. Ιωακείμογλου, πρόεδρος του ATTAC Ελλάδας και υπάλληλος του ΙΝΕ της Συνομοσπονδίας, ενώ την κυβερνητική πρόταση διατύπωσε με τηλεφωνική παρέμβασή του ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας.

Για να γίνει κατανοητό τι είναι αυτό που προσφέρει στην πολυεθνική ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ παραθέτουμε το εξής στοιχείο από τη σημερινή πραγματικότητα της παραγωγής στη «Σίσσερ»: Από τα χέρια κάθε μίας εργάτριας περνάνε 2.400 κομμάτια σε διάστημα 465 λεπτών, δηλαδή ενός 8ωρου. Στο φόντο ενός τέτοιου ξέφρενου ρυθμού παραγωγής ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ είχε την άνεση να προτείνει την κατά 20% αύξηση της εντατικότητας!

Και με αυτά τα δεδομένα ήρθε λίγο αργότερα στα δημοσιογραφικά γραφεία δήλωση του Α. Καλύβη αντιπροέδρου της ΓΣΕΕ και στελέχους του ΣΥΝ, με την οποία εντοπίζει το πρόβλημα στον «τρόπο ένταξης στην ΟΝΕ». Οχι στην ίδια την ένταξη στην ΟΝΕ, όχι στο γεγονός ότι με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ -που ψήφισε και ο ΣΥΝ- θεοποιήθηκε η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, όχι, λέει το στέλεχος του ΣΥΝ, φταίει μόνο ο τρόπος που έγιναν όλα αυτά.

Καθώς η παροχολογία προς την πολυεθνική θα συνεχιστεί και στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, παραθέτουμε και την πληροφορία που ήρθε χτες από το εσωτερικό του εργοστασίου: Οι ίδιοι που τρία χρόνια πριν έλεγαν στις εργάτριες να μην αντιδρούν στις 360 απολύσεις για να σωθούν οι υπόλοιπες 500 θέσεις, χτες άρχισαν να κυκλοφορούν το σενάριο ότι θα είναι νίκη αν με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και του υπουργείου Εργασίας η πολυεθνική δεχτεί να διατηρήσει τελικά 150 θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ