Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Δε διαψεύδεται η ανάμειξη ξένων μυστικών υπηρεσιών

Δε διαψεύδεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανάμειξης των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση Οτσαλάν, που είχε ως αποτέλεσμα την παράδοση στις τουρκικές υπηρεσίες του Κούρδου ηγέτη.

Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία ο Φ. Λουκόπουλος, υποδιοικητής της ΕΥΠ κατά την περίοδο που εκδηλώθηκε η κρίση με την υπόθεση της παράνομης εισόδου του Οτσαλάν στην Ελλάδα, κατέθεσε ότι μόλις έφτασαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο εισόδου του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας έδωσε εντολή αμέσως, παρουσία του στελέχους της ΕΥΠ κ. Οργανόπουλου, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την έλευση του Αμπ. Οτσαλάν. Οπως είπε ο ίδιος στο δικαστήριο, του τηλεφώνησε από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Χαρ. Σταυρακάκης, βρίσκονταν εκεί σε επίσημη αποστολή, και του ανακοίνωσε για το ενδεχόμενο να αποπειραθεί να εισέλθει ο Αμπ. Οτσαλάν στην Ελλάδα.

Προηγούμενα, όμως, είχαν καταθέσει ανώτερα στελέχη της ΕΥΠ, οι Ν. Μιχαλάκος και Π. Μαραγκουδάκης, οι οποίοι ανέφεραν στο δικαστήριο ότι τους δόθηκαν εντολές να ληφθούν δρακόντεια μέτρα κατά της εισόδου του Οτσαλάν στο χρονικό διάστημα 30 με 31 Γενάρη.

Να σημειωθεί ότι η είσοδος του «Απο» έγινε στις 29 Γενάρη 1999! Ετσι, από τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία έμεινε μετέωρο το ερώτημα αν στις 29 Γενάρη είχαν ληφθεί ή όχι αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εισόδου του Οτσαλάν.

«Λάθος το αντελήφθησαν, αν κατάλαβαν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το χρονικό διάστημα 30 - 31 Ιανουαρίου», αντέδρασε ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ.

Σε σχετική ερώτηση για το ρόλο των ξένων μυστικών υπηρεσιών και την πιθανή ανάμειξή τους στην υπόθεση Οτσαλάν, ο Φ. Λουκόπουλος αρκέστηκε σε χλιαρή διάψευση και επικαλέστηκε άγνοια, χωρίς ουσιαστικά να διαψεύσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανάμειξής τους στην υπόθεση Οτσαλάν, που είχε ως αποτέλεσμα την παράδοση στις τουρκικές υπηρεσίες του Κούρδου ηγέτη.

Ερωτώμενος ο Φ. Λουκόπουλος από τον Θ. Θεοδωρόπουλο, συνήγορο του Αμπ. Οτσαλάν, αν στις διάφορες διαβουλεύσεις μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ η Τουρκία θα μπορούσε να αποσπάσει πληροφορίες για την επίμαχη υπόθεση, απάντησε ότι γενικά υπάρχει συνεργασία μεταξύ των παραπάνω χωρών.

Σε άλλη ερώτηση, αν ενδιαφέρονταν για την υπόθεση Οτσαλάν και οι μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ απάντησε: «Εκτιμώ ότι θα ενδιαφέρονταν».

-- Θ. Θεοδωρόπουλος: «Θεωρείται απίθανο, ζητήματα σαν του Οτσαλάν να γίνονταν αντικείμενο συζήτησης στα πλαίσια των συναντήσεων των διάφορων μυστικών υπηρεσιών;».

- Φ. Λουκόπουλος: «Δεν το αποκλείω».

Αντίθετα, ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ απάντησε με το στερεότυπο «δε γνωρίζω» σε μια σειρά καίρια ερωτήματα, όπως: Για την απόπειρα δολοφονίας του Οτσαλάν στη Δαμασκό από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και για τους ισχυρισμούς των ρωσικών αρχών περί αδυναμίας τους να εγγυηθούν την ακεραιότητα της ζωής του Κούρδου ηγέτη από τη ρώσικη μαφία.

Επίσης, απέφυγε να τοποθετηθεί και στη δήλωση του Ινάλ Μπατού, πρεσβευτή εκείνη την περίοδο της Τουρκίας στην Ιταλία, ο οποίος έχει πει ότι υπήρχε αμερικανικό σχέδιο για να καταλήξει ο Αμπ. Οτσαλάν σε τριτοκοσμική χώρα, προκειμένου να παραδοθεί εύκολα μετά στους Τούρκους. Αλλά και όταν ο Φ. Λουκόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ, ότι οι άνδρες που απήγαγαν στην Κένια τον «Από» ήταν Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες, οι οποίοι τον παρέδωσαν κατόπιν στους Τούρκους κομάντος, απάντησε ότι δε γνωρίζει τίποτα γι' αυτό το θέμα.

Τέλος, σε ερώτηση για τις λεγόμενες εγγυήσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί μεταφοράς του Κούρδου ηγέτη σε αφρικανική χώρα, όπου θα του δινόταν πολιτικό άσυλο και είχε ως αποτέλεσμα τον ενδιάμεσο σταθμό της Κένιας και την παράδοσή του στη διαβόητη ΜΙΤ, ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ είπε αρχικά ότι έφταιξαν οι άνθρωποι του Οτσαλάν που δεν πήραν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας όταν βρίσκονταν στην κατοικία του πρεσβευτή Γ. Κωστούλα στο Ναϊρόμπι, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι έφταιγαν όλοι όσοι βρίσκονταν στην Κένια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ