Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με την ΕΕ

«Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν κοινό συμφέρον να ενισχύσουν τις χώρες των Βαλκανίων στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές. Περιμένουμε ότι στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα γίνουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». Αυτό τονίζεται στο χτεσινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, το οποίο προέκυψε μετά το τέλος της Εαρινής Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Μια ανακοίνωση, η οποία πρέπει να συνδυαστεί με τη δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ότι «στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Προεδρία θα παρουσιάσει το έργο το οποίο προετοίμασε και ελπίζουμε ότι θα τεθεί η βάση για μια ισότιμη συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Ηδη, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης των αξιωματούχων της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, φάνηκε ξεκάθαρα ότι μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και την έξαρση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, θα υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις, τόσο μέσα στους κόλπους της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ. Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου είναι χαρακτηριστική: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναδεικνύεται σε σημαντικό στρατηγικό παράγοντα, καθώς εξελίσσεται ο διατλαντικός διάλογος», είπε ο Ελληνας υπουργός, σχολιάζοντας την απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την Πολωνία στη στρατιωτική της αποστολή για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ και να αναλάβει από τον ερχόμενο Αύγουστο την ηγεσία της Διεθνούς Δύναμης που δραστηριοποιείται ήδη στο Αφγανιστάν. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έδωσαν έγκριση στην Πολωνία να στείλει 7.000 στρατιώτες στη Βαγδάτη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της «τρομοκρατίας», για την αντιμετώπιση της οποίας το ΝΑΤΟ εμφανίζεται διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει και στρατιωτικά μέσα, για την πάταξή της... «Εφαρμόζουμε ένα στρατιωτικό σκεπτικό για την άμυνα εναντίον της τρομοκρατίας, βελτιώνοντας την ετοιμότητά μας και συνεργαζόμενοι στενά με τις χώρες της Μεσογείου. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι πολύπλευρη και ολοκληρωμένη. Απαιτεί πλήρη εφαρμογή της ατζέντας που εγκρίθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη μεταμόρφωση της Συμμαχίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο επίσημο κείμενο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Κάτι που σημαίνει ότι νέες επεμβάσεις βρίσκονται προ των πυλών...

Είμαστε συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές

Πάντως, αυτό που επιχειρήθηκε να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη, για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, είναι ότι οι «διαταραγμένες» ευρωατλαντικές σχέσεις αποτελούν παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κοινό ΝΑΤΟικό ανακοινωθέν αναφέρεται: «Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση αναζητούν τρόπους ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η διαχείριση κρίσεων και η τρομοκρατία. Ολα αυτά θα γίνονται πάντα με διαφάνεια και σεβασμό στην αυτονομία του κάθε οργανισμού».

Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον αναφορικά με τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ «είμαστε συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά ο εχθρός μας θα ήταν η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων μεταξύ μας», προσπάθησαν να ενισχύσουν το παραπάνω κλίμα. Βέβαια, την ίδια στιγμή που προχωρούσε στη συγκεκριμένη δήλωση, έσπευδε να συμπληρώσει: «Το ΝΑΤΟ είναι ο αποφασιστικός οργανισμός του σήμερα. Το ΝΑΤΟ είναι αποτελεσματικό και αυτή είναι η αληθινή και διαρκούσα αξία του, η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί».

Πάντως, ο Τζ. Ρόμπερτσον, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο «ευρωστρατός» αποκλειστικά την επιχειρησιακή ευθύνη της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στη Βοσνία και τις φήμες που κυκλοφόρησαν «περί αντιδράσεων της Ουάσιγκτον», υποστήριξε: «Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για κάτι τέτοιο, θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα, με βασικό γνώμονα πάντα το συμφέρον του λαού της Βοσνίας»... «Το ζήτημα είναι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι, δεν υπάρχει πρόβλημα επί της αρχής», υποστήριξε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε «παράδειγμα συνεργασίας» την περίπτωση της δύναμης που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ.

«Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αντίληψης θα μας επιτρέψει να βρούμε τα μέσα, τους στόχους και τον τρόπο ώστε να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία και αυτή θα είναι η προτεραιότητά μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Είναι δική μας ευθύνη να αναπτύξουμε μια παγκόσμια συνείδηση για τη διεθνή ασφάλεια», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι στη Θεσσαλονίκη θα μπουν οι βάσεις για την κλιμάκωση των πολέμων και της τρομοκρατίας κατά των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ