Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προετοιμάζουν παράσταση «για δύο»

Σε δικομματική αρένα σχεδιάζουν να μετατρέψουν οι δύο μονομάχοι την αποψινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, επιδιώκοντας αφ' ενός να εξοβελίσουν κάθε ουσιαστική συζήτηση για τα καυτά κοινωνικά προβλήματα και από την άλλη να αποκρύψουν την απόλυτη σύμπλευσή τους στην αντιλαϊκή επίθεση.

Η αποψινή συζήτηση στη Βουλή έχει προαναγγελθεί και «στηθεί» ως σκληρή δικομματική αναμέτρηση, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως προς τις κάλπες και γι' αυτό το βήμα της Βουλής θα χρησιμοποιηθεί για προεκλογική δημαγωγία και ψηφοθηρία, ενώ θα «εξαφανίσουν» την ουσία κάτω από πυροτεχνήματα και ανταλλαγή άσφαιρων πυρών. Οι Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής αναμένεται να αναπαράγουν τα γνωστά διλήμματα και θα πριμοδοτήσουν τη λογική του «μικρότερου κακού», αφού δεν έχουν τίποτα καλό να προσφέρουν στις λαϊκές μάζες.

Πρόγευση για το «επίπεδο» της συζήτησης και το κλίμα έδωσε ο χτεσινός χαρτοπόλεμος μεταξύ των εκπροσώπων κυβέρνησης και ΝΔ, με τον οποίο όμως ταυτόχρονα αναδείχτηκε και το προσυμφωνημένο πλαίσιο...

«Το ζητούμενο αυτής της συζήτησης είναι να κουβεντιάσουμε για την οικονομία και τις προοπτικές. Να συζητήσουμε για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής και των πολιτικών απασχόλησης» είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας. Δίνοντας το «στίγμα» των κυβερνητικών επιδιώξεων, συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να δείξουμε ποια είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας και πώς εγγυάται τις πολιτικές απασχόλησης και τις κοινωνικές πολιτικές γενικότερα. Πώς είναι ωφέλιμη για τον τόπο, το λαό και την κοινωνία μας και βεβαίως σε τι διαφοροποιείται, στην ουσία, αυτή η πολιτική από τις νεοφιλελεύθερες λογικές της ΝΔ». Ταυτόχρονα, επανέλαβε με νόημα την προειδοποίηση προς τη ΝΔ να εγκαταλείψει τις σκέψεις για καταγγελίες συμφερόντων και κυβερνητικών στελεχών, γιατί «αν προκληθούμε, θα απαντήσουμε». «Εμείς, συνέχισε, ό,τι έχουμε να πούμε, το είπαμε και το αποδείξαμε». Επιτέθηκε όμως στη ΝΔ για την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το χρηματιστήριο, κατηγορώντας τη για «πρωτοφανή ακροβασία» γιατί η εισαγγελική αναφορά για την υπόθεση Μαλέσιου αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η ΝΔ θέλει ξανά συζήτηση για την υπόθεση ΔΕΚΑ και γενικότερα τη Σοφοκλέους.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επέμεινε στο ζήτημα του χρηματιστηρίου, αφήνοντας να διαφανεί και η προτεραιότητα που για ευνόητους λόγους δίνει το κόμμα του. «Ενάμισι εκατομμύριο επενδυτές, που καταστράφηκαν στο Χρηματιστήριο, δε θα πάψουν ποτέ να ρωτούν πώς χάθηκαν και πού πήγαν οι οικονομίες τους», σημείωσε ο Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση Σημίτη, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει σήμερα ότι δε θέλει να διερευνηθεί σε βάθος από τη Βουλή το μεγάλο αυτό σκάνδαλο. Θέλει να κουκουλωθεί η αλήθεια. Τα ερωτήματα παραμένουν: Τι φοβάται η κυβέρνηση; Ποιους καλύπτει;».

Αναφερόμενος στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ στον Ομιλο Λάτση, ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι η «συγχώνευση» είναι «απόλυτα συμφέρουσα για το κράτος», επειδή «δημιουργείται μια νέα εταιρία, με ιδιαίτερη δύναμη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», αλλά γιατί «θα υπάρχει πέρα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της δημιουργίας ενός θετικού κλίματος γι' αυτήν και μια σημαντική εισροή αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό». Κληθείς να σχολιάσει την προχτεσινή δήλωση του Β. Βαρδινογιάννη, το απέφυγε, λέγοντας: «Δε βλέπω το λόγο γιατί θα πρέπει να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Βαρδινογιάννη. Ο κ. Βαρδινογιάννης είπε αυτό που πίστευε. Εμείς γιατί θα πρέπει να το σχολιάσουμε;».

Στο θέμα έκρινε σκόπιμο να παρέμβει... από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Γ. Παπανδρέου: «Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς των δύο αρμόδιων υπουργών. Οι αποφάσεις των δύο συναδέλφων μου έχουν ληφθεί με βάση το δημόσιο συμφέρον και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και δεν μπορεί παρά να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ