Σάββατο 29 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Νέα απόφαση υπέρ της κατοχής στην Κύπρο

Απέρριψε προσφυγή Ελληνοκυπρίων που ζητούσαν πρόσβαση στα περιουσιακά τους στοιχεία στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που προσπαθεί να υποβιβάσει το έγκλημα της εισβολής και κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο και να νομιμοποιήσει το καθεστώς των κατεχομένων, εκδόθηκε χτες. Η απόφαση αναφέρεται στην περίπτωση των Κύπριων Τάσου Ασπρόφτα και Μαριάννας Πετρακίδου, οι οποίοι με προσφυγή τους ζητούσαν να κριθεί παράνομη η απόφαση των τουρκικών αρχών να μην τους επιτρέψουν να επισκεφθούν και να παραμείνουν στα σπίτια τους που βρίσκονται στα Κατεχόμενα.

Οι προσφεύγοντες, που είχαν συλληφθεί από την τουρκική αστυνομία στις 19 Ιουλίου 1989, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Λευκωσία, στην προσφυγή τους στο ΕΔΑΔ, ανέφεραν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, όσο και κατά τη μετέπειτα σύλληψή τους. Ισχυρίζονται ότι στην περίπτωσή τους είχε υπάρξει παραβίαση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας και της ασφάλειας, καθώς και του δικαιώματος της προσφυγής στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Κατά την ομόφωνη απόφαση του ΕΔΑΔ ωστόσο «τα παράπονά τους δεν ευσταθούν» και η Τουρκία δεν καταδικάζεται για καμία από τις αιτούμενες παραβιάσεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Αριστος Δαμιανού, νομικός διεθνολόγος και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε εκ μέρους του Κόμματος «δυσμενή εξέλιξη» τις τελευταίες αποφάσεις του ΕΔΑΔ, υπογραμμίζοντας ότι «μειώνει σημαντικά τη δυνατότητα επίκλησης του δικαιώματος στην κατοικία, στο βαθμό που αυτό το δικαίωμα αφορά παιδιά ιδιοκτητών στις κατεχόμενες περιοχές», καθώς έκρινε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «το νεαρό της ηλικίας των αιτητών όταν κατέστησαν πρόσφυγες και το γεγονός ότι για σχεδόν όλη τους τη ζωή ζούσαν αλλού θεωρήθηκαν ως καθοριστικής σημασίας από το ΕΔΑΔ».

Ο Α. Δαμιανού υπογράμμισε ότι οι τελευταίες αποφάσεις αποδεικνύουν την ορθότητα της διαχρονικής θέσης του ΑΚΕΛ, ότι το Κυπριακό είναι κατεξοχήν πολιτικό πρόβλημα και πολιτική πρέπει να είναι η λύση του, καθώς δεν «επιλύεται σε αίθουσες δικαστηρίων, τα οποία εμφανώς επηρεάζονται από σκοπιμότητες».

«Εξάλλου - πρόσθεσε - οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ αδυνατίζουν νομικές επιτυχίες, ιδιαίτερα σε σχέση με το περιουσιακό», σημειώνοντας ότι «είναι καιρός, έστω και τώρα, κάποιοι να αντιληφθούν ότι προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο, καθοδηγώντας και συμβουλεύοντας πολίτες κατά τρόπο που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τελικά ζημιώνει την υπόθεσή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ