Σάββατο 29 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα η κηδεία του σύντροφου Νίκου Παξιμαδά

Στις 12 μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πετρούπολης

Από την εκδήλωση τιμής στο σ. Νίκο Παξιμαδά, που διοργάνωσαν πέρσι τον Απρίλη το ΚΚΕ και η ΚΝΕ
Από την εκδήλωση τιμής στο σ. Νίκο Παξιμαδά, που διοργάνωσαν πέρσι τον Απρίλη το ΚΚΕ και η ΚΝΕ
Πλήρης ημερών, στα 98 του χρόνια, έχοντας παλέψει αταλάντευτα για τα ιδανικά του ΚΚΕ για πάνω από 70 χρόνια, σε όποιο μετερίζι τον έταξε το Κόμμα, «έφυγε» την Πέμπτη από τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής Νίκος Παξιμαδάς. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πετρούπολης.

Ο Νίκος Παξιμαδάς γεννήθηκε στη Λήμνο το 1912. Το 1940 πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το 1942 έγινε μέλος του Κόμματος. Μετά το Δεκέμβρη του 1944, ακολούθησε την πορεία των κομμουνιστών, των ανθρώπων του λαού, στην εξορία. Από το 1948 μέχρι το 1954 εξορίστηκε σε Μακρόνησο και Αϊ - Στράτη. Με την επιστροφή του, προσέφερε τις νομικές του υπηρεσίες σε διωκόμενους και φυλακισμένους αγωνιστές, όπως στις δίκες του 1960.

Το 1964 εκλέχτηκε για πρώτη φορά κοινοτάρχης, στην Κοινότητα Πετρούπολης. Το 1967, με τον ερχομό της χούντας, ο Ν. Παξιμαδάς πέρασε στην παρανομία, αλλά δε φυλακίστηκε, χάρη στους σταθερούς αγωνιστικούς δεσμούς του με το λαό της πόλης. Από το 1975 μέχρι το 1994 διατέλεσε δήμαρχος Πετρούπολης. Το 1991 υπερασπίστηκε αταλάντευτα το μαρξιστικό - λενινιστικό χαρακτήρα του Κόμματος.

Το ΚΚΕ τίμησε εν ζωή τον παλαίμαχο κομμουνιστή, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν πέρυσι στις 29 Απρίλη οι Κομματικές Οργανώσεις Πετρούπολης του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πιο ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης, ήταν όταν ο ίδιος ο Νίκος Παξιμαδάς, πήρε το λόγο και απευθύνθηκε στους νεολαίους της ΚΝΕ, λέγοντας: «Μπράβο, για το δρόμο που ακολουθείτε. Κρατήστε την πίστη σας γερά και να είστε αλύγιστοι. Ο δρόμος που διαλέξατε είναι δρόμος τιμής της ανθρώπινης προσωπικότητας».

  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), στη μνήμη του συναγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΑ, που ήταν μέλος της, αντί για στεφάνι, προσφέρει στο ΚΚΕ, 50 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ