Σάββατο 29 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ετοιμάζουν φιρμάνι για δουλειά μέχρι τα 70 χρόνια

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας μιλάει για «Πράσινο Βιβλίο» σχετικό με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Για μια ακόμη φορά, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ (προεκλογική αφίσα του 2007)
Για μια ακόμη φορά, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ (προεκλογική αφίσα του 2007)
Νέα σαρωτική επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων, η οποία θα ξεσπάσει με εφαλτήριο τις προωθούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ, προετοιμάζουν το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο - σχέδιο για «Πράσινο Βιβλίο» (κείμενο που αποτελεί τη βάση συζήτησης για μελλοντική οδηγία) της Κομισιόν, το οποίο επικαλούνται οι «Financial Times Deutschland», η Κομισιόν συνιστά τη σημαντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η οποία θα φτάνει μέχρι και τα 70 έτη. Πρόσχημα αποτελεί το ξοφλημένο εδώ και χρόνια ιδεολόγημα της «γήρανσης του πληθυσμού».

«Χωρίς ένα υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης απειλούμαστε με έναν "επώδυνο συνδυασμό κατώτερων πληρωμών και ανώτερων εισφορών", αναφέρεται σε ένα σχέδιο για Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν για την πολιτική συνταξιοδότησης», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα σκόπιμα επισημαίνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ είναι σήμερα λίγο μεγαλύτερος από τα 60 χρόνια, δηλαδή σαφώς κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (63,5 για τους άνδρες και 62,3 για τις γυναίκες). Ακόμα, επισημαίνεται ότι σήμερα σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 3 εργαζόμενοι, ενώ το 2030 αναμένεται να αντιστοιχούν δυο εργαζόμενοι, κάτι που το 2060 θα ανατραπεί και θα αντιστοιχούν τρεις εργαζόμενοι σε τέσσερις συνταξιούχους.

«Ενας μεγαλύτερος χρόνος εργασίας και μια αύξηση της συμμετοχής στην απασχόληση θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον αντίκτυπο, σημειώνεται στο έγγραφο. Το 2005 τα κράτη - μέλη της ΕΕ είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει ότι στην ΕΕ βρήκαν τη λύση για να διατηρήσουν την αναλογία συνταξιούχων - εργαζομένων:

«Η ηλικία συνταξιοδότησης αυτόματα να προσαρμοστεί στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2060, οι Ευρωπαίοι θα ζουν επτά χρόνια περισσότερο απ' ό,τι σήμερα. Συνεπώς, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθεί κατά 4 χρόνια και 8 μήνες - από το σημερινό 65 να φτάσει μέχρι και τα 70 χρόνια».

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι τα επόμενα χρόνια η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα θα οξυνθεί, με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους και κυρίως αυτούς που τώρα μπαίνουν στην παραγωγή. Από αυτήν τη σκοπιά, μόνο οργή μπορούν να προκαλούν οι φανφάρες τις κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας ότι «διαπραγματεύεται» με την τρόικα να διασφαλίσει τα απομεινάρια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όταν είναι πανέτοιμος να συνυπογράψει μια νέα, γενικευμένη σάρωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ