Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει σήμερα το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας

Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιβάλλουν την οικονομική ασφυξία στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, αφού εξανάγκασαν την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν με συνοπτικές διαδικασίες το ολοκληρωτικό εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας, έρχονται τώρα να επικαλεστούν ακριβώς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ως "νομιμοποίηση" του ΝΑΤΟικού εμπάργκο, για να μην εξαναγκαστούν να προσφύγουν σε σχετική εντολή του ΟΗΕ.

Η ενεργειακή ασφυξία της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί, σ' αυτή τη φάση, ύψιστη στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, η οποία θα συμπληρώσει και θα ενισχύσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που παρατείνονται "ανησυχητικά" και αναποτελεσματικά. Αλλά αν δεν υπήρχε η ομόφωνη απόφαση της ΕΕ, οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ θα δυσκολεύονταν να "πείσουν" χωρίς ανάμειξη του ΟΗΕ. Ετσι όλη την εβδομάδα η Στρατιωτική Επιτροπή (MC) του ΝΑΤΟ εξετάζει ένα κείμενο συμφωνίας που θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο των πρέσβεων, μονίμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών, στη βάση της απόφασης της ΕΕ την οποία προσπαθούν ναεπεκτείνουν ανάλογα με τις απαιτήσεις ισχύος της συνολικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΝΑΤΟική απόφαση ενδέχεται να περιοριστεί μόνο στο εμπάργκο, για το οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη έχουνήδη λάβει απόφαση, ενώ οι υπόλοιπες ΝΑΤΟικές χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι την Τουρκία θα επικαλεστούν την ευρωπαϊκή απόφαση και θα προχωρήσουν σε"οικειοθελή" προσχώρηση στο εμπάργκο, σε κατάλληλη "εθνική νομοθεσία" έκτακτης ανάγκης. Ολες οι άλλες "επιλογές" (options) που θα ενισχύσουν, ενδεχόμενα, το εμπάργκο στη ΝΑΤΟική απόφαση θα αφορούν είτε ως υποψίες "κατά περίπτωση" είτε τον αποκλεισμό του βασικού λιμένος ανεφοδιασμού του Μπαρ(Μαυροβούνιο) με βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων άντλησης και την απειλή ναρκοθέτησης της εξόδου του λιμανιού. "Πληροφορίες" εντυπωσιασμού όπως η"ναρκοθέτηση της Αδριατικής" χαρακτηρίζονται ως "φαιδρότητες" από ΝΑΤΟικούς κύκλους. Ενισχυτικό της ιδιαίτερης ευρωπαϊκής ευθύνης είναι το γεγονός ότι η ΕΕ προετοιμάζεται - και στο χτεσινό "Κορεπέρ" των πρέσβεων, μονίμων αντιπροσώπων έγινε σχετική συζήτηση - να ενισχύσει ομόφωνα και"οικειοθελώς" το εμπάργκο με σχετική απόφαση που θα επιτρέπει νηοψίες στα πλοία με σημαίες των κρατών - μελών της ΕΕ. Πρόκειται για εντυπωσιακόελιγμό παραπλάνησης της ευρωπαϊκής "κοινής γνώμης" και κατάφωρηπαράκαμψη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, με στόχο την αλληλοκάλυψη ΗΠΑ και ΕΕ, ώστε να "νομιμοποιήσουν", ως ΝΑΤΟ, το πετρελαϊκό εμπάργκο της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και να καταστήσουν την Αδριατική "ΝΑΤΟική λίμνη" ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων. Ολες οι προπαγάνδες, ιδιαίτερα της Αθήνας, για δήθεν "επιφυλάξεις" διαψεύστηκαν πανηγυρικά στο χτεσινό "Κορεπέρ" των Βρυξελλών, όπου όλοι, ομόφωνα,συντάχτηκαν πίσω από τις εντολές του"μεγάλου αφεντικού". Η ενεργειακή ασφυξία της Γιουγκοσλαβίας κυριαρχεί αυτές τις μέρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ακριβώς γιατί η προπαγανδιστική "αφλογιστία" των βομβαρδισμών και η διπλωματική ανεπάρκεια της Μόσχας, καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την ομόφωνη απόφαση για την "τελική φάση" του πολέμου με χερσαίες επιχειρήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροκάλυπτη επέμβαση στο Βελιγράδι(2000-09-10 00:00:00.0)
«Σφίγγει» το εμπάργκο στους Γιουγκοσλάβους πολίτες!(2000-06-30 00:00:00.0)
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενισχύονται ενόψει χερσαίας επίθεσης(1999-05-26 00:00:00.0)
Επιδρομικός οργανισμός το ΝΑΤΟ(1999-05-07 00:00:00.0)
"Πύραυλος" της ΔΕΗ κατά της ειρήνης(1999-04-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ