Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Επιδρομικός οργανισμός το ΝΑΤΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας) .-

Η διακήρυξη της διάσκεψης της Ουάσιγκτον για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει στην ουσία ότι η βορειοατλαντική Συμμαχία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας επιδρομικός οργανισμός που καταπατεί τα Ηνωμένα Εθνη, τις αρχές και τον Καταστατικό Χάρτη, κατάγγειλε ο γγ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του θέματος της υιοθέτησης από την κυπριακή κυβέρνηση του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, θέμα που ενέγραψε το ΑΚΕΛ.

Κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο Δημ. Χριστόφιας, έδωσαν οι ΝΑΤΟικοί το δικαίωμα στον εαυτό τους να αποφασίζουν κατά το δοκούν, να βάζουν σε τάξη - κατά την κυπριακή έκφραση να βάζουν τερπιέ - τη μια ή την άλλη χώρα οπουδήποτε στον πλανήτη μας. Και τούτο, πότε με το πρόσχημα του εθνικού ξεκαθαρίσματος, πότε με το πρόσχημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πότε με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, πότε με το πρόσχημα της υπεράσπισης της ειρήνης και της δημοκρατίας. Θα εκστρατεύουν, πρόσθεσε, ως νέοι σταυροφόροι και εκεί που θα τους βολεύει και θα τους περνά θα χρησιμοποιούν και τον ΟΗΕ και εκεί που δε θα τους βολεύει θα τον παρακάμπτουν. Δεν είναι τυχαία η δήλωση Σολάνα ότι στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ η υπεράσπιση δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τίθεται υπεράνω της αρχής της κυριαρχίας των κρατών.

Η Γιουγκοσλαβία, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο γγ του ΑΚΕΛ, υπερασπίζει σήμερα την τιμή και την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου. Υπερασπίζεται μαζί και την τιμή και την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού, ο οποίος το καταλαβαίνει αυτό και το ανταποδίδει απλόχερα με χίλιους δύο τρόπους.

Ο Δημ. Χριστόφιας επέκρινε έντονα την απόφαση της κυβέρνηση να ταυτιστεί με το παράνομο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Γιουγκοσλαβίας. Και κανένας δε θα είχε ούτε πολιτικό, ούτε ηθικό έρεισμα να μας πει ότι αν δε συντασσόμασταν με το εμπάργκο αυτό θα επηρέαζε την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Η κυβέρνηση, τόνισε ο γγ του ΑΚΕΛ, στην απόφαση που πήρε δεν καθοδηγήθηκε από το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον. Καθοδηγήθηκε από τη φιλοσοφία και την ψευδαίσθηση ότι ανοίγουμε το δρόμο μας προς την ένταξη, όταν ευθυγραμμιζόμαστε με ό,τι μας ζητηθεί, ανεξάρτητα αν αυτό είναι δίκαιο ή άδικο, ανεξάρτητα αν αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο. Η κυβέρνηση καθοδηγήθηκε από τη φιλοσοφία ότι δεν πρέπει να δυσαρεστούμε τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για να μας λύσουν το Κυπριακό. Αν δεν κατάλαβε ακόμα η κυπριακή κυβέρνηση, ποια είναι η πηγή των αντιδράσεων τόσο στην ενταξιακή μας πορεία όσο και στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, τότε έχουμε να υποφέρουμε πολλά ακόμα από αυταπάτες και ψευδαισθήσεις.Δεν είναι η πολιτική του καλού παιδιού, διακήρυξε ο ηγέτης του Κόμματος των Κυπρίων εργαζομένων, που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον της Κύπρου. Η Κύπρος στηρίζει τον αγώνα της σε αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών, και είναι η συνεπής υπεράσπιση αυτών των αρχών που θωρακίζει την Κύπρο. Αυτή πρέπει να είναι η πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης και ολόκληρης της ηγεσίας του τόπου.

Κατά της απόφασης της κυβέρνησης για υιοθέτηση του πετρελαϊκού εμπάργκο, θα ταχτούν και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το Δημοκρατικό Κόμμα και η ΕΔΕΚ ενώ ο ΔΕΣΥ θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Η συζήτηση του θέματος αναμενόταν να λήξει αργά το βράδυ με την έγκριση ψηφίσματος το οποίο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρεί το εμπάργκο ότι στερείται νομιμότητας γιατί αντίκειται στις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Γι' αυτό, αναφέρει το προσχέδιο ψηφίσματος, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμιά νομική, πολιτική και ηθική υποχρέωση να ανταποκριθεί στη σχετική οδηγία των Βρυξελλών και να συμμετάσχει με οποιοδήποτε τρόπο στην επιβολή μιας απόφασης, που στερείται νομιμότητας, ενώ καλεί παράλληλα την κυπριακή κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της για την επιβολή του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Στο παρασκήνιο της Βουλής καταβάλλονται προσπάθειες για ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος, κάτι που θα εξαρτηθεί από την τοποθέτηση επί του θέματος, του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Ν. Αναστασιάδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ