Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μαζική ψήφος στο ψηφοδέλτιο συσπείρωσης και μάχης του ΚΚΕ
  • Τώρα πολλοί περισσότεροι από πριν ξέρουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι επιθετικός, κατακτητικός στρατιωτικός συνασπισμός, ο στρατός και φρουρός των ηγετικών συμφερόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ
  • Η πιο καθαρή και τολμηρή καταδίκη αυτής της πολιτικής, το πιο καθαρό και τολμηρό μήνυμα αντίστασης μπορεί να δοθεί με την ψήφο στο ΚΚΕ. Το νόημα που περικλείει η ψήφος στο ΚΚΕ δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες

"Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός της Κ. Σημίτης σίγουρα θα περάσουν στην ιστορία του τόπου μας, στις μαύρες και μόνο στις μαύρες σελίδες της", σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην αρχή της χτεσινής ομιλίας της, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Και συνέχισε: "Είναι η πρώτη κοινοβουλευτική κυβέρνηση, που μετά τον πόλεμο της Κορέας, τόλμησε έτσι ανοικτά και απροσχημάτιστα να μπλέξει τη χώρα μας σε ένα βάρβαρο, επεκτατικό, κατακτητικό πόλεμο. Θα περάσει στην ιστορία γιατί αψήφησε τη θέληση και την επιθυμία του 98% του λαού μας, γιατί είπε τόσα και τέτοια ψέματα.

Αυτή την κυβέρνηση ο λαός δεν μπορεί να τη θεωρεί δική του, έστω και αν το 42% την ψήφισε. Είναι κυβέρνηση του ΝΑΤΟ. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον δάσκαλό της, κάθε μέρα, κάθε ώρα, και πάνω απ' όλα στην κορυφαία μάχη των ευρωεκλογών. Οχι μόνο γιατί έγινε συνένοχος στο μεγαλύτερο έγκλημα της τελευταίας 30ετίας, αλλά και γιατί δεν είχε το θάρρος να πει την αλήθεια στο λαό.

Αυτός ο τραγικός πόλεμος, η περήφανη στάση του γιουγκοσλαβικού λαού βοήθησε να ανοίξουν τα μάτια εκατομμυρίων απλών ανθρώπων, που πίστεψαν στα λόγια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στα λόγια αρκετών πολιτικών κομμάτων και στη χώρα μας, που ισχυρίστηκαν ότι η διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η πτώση του τείχους του Βερολίνου άνοιξε το δρόμο στην ειρήνη και τη δημοκρατία.

Τους λαούς της Ευρώπης δεν τους χώριζε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ούτε το τείχος του Βερολίνου, τους λαούς της Ευρώπης τους διαιρούσαν και τους διαιρούν αυτοί που τους εκμεταλλεύονται και τους καταπιέζουν, οι εραστές του "διαίρει και βασίλευε". Τις χώρες και τους λαούς τούς θέλουν διαιρεμένους αυτοί που θέλουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα τρωκτικά που βγάζουν χρήματα με το εμπόριο όπλων, αλλά και με τις επιχειρήσεις που θα κάνουν στις καταστραμμένες περιοχές.

Ποιος δεν είδε στην τηλεόραση το συνωστισμό επιχειρηματιών που θέλουν να πιάσουν δουλιά, ενώ η ηρωική Γιουγκοσλαβία βομβαρδίζεται; Ποιος δε βλέπει το εμπόριο που ετοιμάζεται σε βάρος του σερβικού λαού και των Αλβανών προσφύγων;

Το θέμα είναι να πειστούμε όλοι και όλες, για το ποιος θέλει τον πόλεμο, ώστε να προλάβουμε τον επόμενο γύρο του πολέμου, που δεν αποκλείεται να είναι ακόμα πιο κοντά μας, ίσως και στο έδαφός μας".

Είμαστε πατριώτες και διεθνιστές

"Αυτός ο πόλεμος έφερε ξανά στην επιφάνεια τις μεγάλες αξίες του πατριωτισμού και διεθνισμού που είχαν ίσως λαγοκοιμηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο λαός που υπερασπίζεται τα σύνορά του, τον πλούτο που παράγει με τα χέρια και το πνεύμα του. Ο λαός που σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας του, που θέλει αυτός να αποφασίζει για την τύχη του, που δε θέλει να ζει σε προτεκτοράτα, που δε θέλει να γίνεται λεία των ιμπεριαλιστών. Αυτός ο λαός είναι και πατριώτης και διεθνιστής. Δεν είναι ούτε σοβινιστής, ούτε εθνικιστής, ξέρει να σέβεται το δικαίωμα να έχουν όλοι οι λαοί πατρίδα.

Οταν ένας λαός, όπως ο ελληνικός, ξεσηκώνεται κατά του πολέμου, όταν καταγγέλλει την κυβέρνησή του που παίρνει μέρος στον πόλεμο, αυτός είναι λαός διεθνιστής.Αυτός ο λαός μπορεί να δουλέψει για την περιφερειακή και διεθνή συνεργασία, για τη δημιουργία συνασπισμών που θα υπηρετούν τους λαούς και σέβονται τις αρχές της ισότητας και της ισοτιμίας.

Εθνικιστές και σοβινιστές, ξενόδουλοι και ραγιάδες θα ήμασταν αν στεκόμασταν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, αν ανεχόμασταν και νομιμοποιούσαμε την υπογραφή που έβαλε εδώ και ένα χρόνο περίπου στην απόφαση του ΝΑΤΟ για πολεμικές επιχειρήσεις.

Είμαστε πατριώτες και διεθνιστές, γιατί ευχόμαστε τον πόλεμο να τον κερδίσει ο λαός της Γιουγκοσλαβίας. Θέλουμε με όλη μας την καρδιά να χάσει το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι συνεταίροι του, θέλουμε να κερδίσει η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη που έχει σταθεί αντιμέτωπη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Δε θα επικυρώσουμε στη συνείδησή μας, δε θα θεωρήσουμε ηθικά και πολιτικά δίκαιη την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, όποια μορφή κι αν πάρει αυτή, όποια ονομασία.

Δε θα θεωρήσουμε δίκαιη λύση το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη μετατροπή των Βαλκανίων σε μια περιοχή με πρόθυμα προτεκτοράτα των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Δε δίνουν δεκάρα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων

Το δικό μας όραμα δεν είναι μια Ελλάδα που θεωρείται ισχυρή, επειδή είναι ΝΑΤΟική, που θεωρείται σύγχρονη, επειδή συμμορφώνεται στις εντολές του μονοπωλιακού κεφαλαίου, επειδή προσαρμόζεται στον καταμερισμό συμφερόντων που επιβάλλει η καπιταλιστική ΕΕ. Εμείς δε θέλουμε μια Ελλάδα περιφερειάρχη του ΝΑΤΟ, μια Ελλάδα της ΕΕ που θεωρείται ισχυρή όταν μετέχει στη ληστεία των βαλκανικών χωρών, στη χειραγώγηση των γειτονικών λαών, στην προσπάθεια να ξεχάσουν την πολύτιμη ιστορική τους πείρα και τους αγώνες τους.

Γι' αυτό και πρέπει να εντείνουμε την κινητοποίησή μας στην Ελλάδα, να μην αφήσουμε τη Γιουγκοσλαβία μόνη της απέναντι στα γεράκια του πολέμου, που θα εμφανιστούν αύριο ως διαπραγματευτές της ειρήνης.

Οποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα είναι ασφαλής, επειδή την καλύπτει η συμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πλανάται πλάνην οικτράν. Μόνο η πλουτοκρατία της χώρας και τα κόμματά της αισθάνονται ασφαλείς, μόνο αυτοί έχουν πλάτες.

Να μην ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο και κάνει τα στραβά μάτια στις απαιτήσεις της ηγεσίας της Τουρκίας.

Οτι η ΕΕ δε στέκεται στο πλευρό της χώρας μας ως προς τα ανατολικά της σύνορα, κάνει σκόπιμα τον Πόντιο Πιλάτο.

Οτι το Κυπριακό χρόνια τώρα δε λύνεται, ενώ έχουν ξεχειλίσει τα συρτάρια του ΟΗΕ από τόνους σωστών αποφάσεων.

Για ποια ασφάλεια και ειρήνη μιλούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ ως μονόδρομο, όταν αυτός ο συνασπισμός όχι μόνο καλωσόρισε τον πόλεμο, αλλά και έστειλε όπλα και στρατιώτες για να τον στηρίξει;

Μην ξεχνάτε ότι οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εταίροι δε δίνουν δεκάρα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, απλώς θέλουν να τις μετατρέψουν σε εργαλείο αλλαγής των συνόρων.

Ποιος μπορεί σήμερα να αμφιβάλλει ότι και οι δύο οργανισμοί πιστεύουν σε ένα θεό: της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργατικού δυναμικού και υπηρεσιών; Αν κάποια σύνορα τα θεωρήσουν εμπόδια τα γκρεμίζουν ακόμα και με τα όπλα. Αν κάποιες κυβερνήσεις κρατήσουν στοιχειώδη αντίσταση, τότε τις βαφτίζουν χασάπηδες και προσπαθούν να τις ανατρέψουν από τα έξω ή από τα μέσα. Αν βρουν πρόθυμους υπηρέτες τότε αυτούς τους αναγνωρίζουν ως σύγχρονους και ανανεωτικούς.

Τώρα πολλοί περισσότεροι από πριν ξέρουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι επιθετικός, κατακτητικός στρατιωτικός συνασπισμός, ο στρατός και φρουρός των ηγετικών συμφερόντων της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ρωτάμε κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο που πίστεψε όλα τα άλλα κόμματα και όχι εμάς. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕΣ; ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕΣ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ;

Ακόμα και τώρα που ξεσκεπάστηκε ο ρόλος της ΕΕ στο βρώμικο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ακόμα και τώρα που στις διαδηλώσεις καίγεται συμβολικά η αμερικανική σημαία παρέα με τη σημαία της ΕΕ, ακόμα και τώρα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δυστυχώς διστάζουν να προχωρήσουν σε μια καθαρή κριτική στον οργανισμό αυτό. Δεν παίρνουν σαφείς αποστάσεις από αυτόν. Βεβαίως, από τη ΝΔ δεν περιμέναμε ούτε περιμένουμε τίποτε άλλο. Πολύ ίσως είναι γι' αυτήν και η κριτική που κάνει το τελευταίο διάστημα απέναντι στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να υποστηρίζει ότι το νέο δόγμα δεν έπρεπε να υπογραφεί.

Οι μεν δε θέλουν, γιατί εκφράζουν τις ανάγκες μονοπωλίων, οι άλλοι διστάζουν να οριοθετηθούν από την ΕΕ και τις επιλογές της, δεν αποφασίζον να κόψουν τον ομφάλιο λώρο από την επιζήμια πολιτική και τις ιδέες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Δε θέλουν ή διστάζουν (αυτό είναι δικό τους θέμα) να αναγνωρίσουν ότι η διαχωριστική γραμμή στην ελληνική κοινωνία βρίσκεται ανάμεσα στα μονοπώλια και στο λαό, ανάμεσα στο λαό και στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Μέσες λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν υπήρχαν και στο παρελθόν, πολύ περισσότερο σίγουρα δεν υπάρχουν σήμερα.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ. ΤΩΡΑ ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΣΤΑΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ