Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Πρωτοβουλία για μια ... μεταλλαγμένη ενημέρωση"

Η προχτεσινή σύναξη των "κατατρεγμένων" Ελλήνων δημοσιογράφων από τους "φορείς" της "φιλοσερβικής προπαγάνδας", στο θέατρο "Ακάδημος", θα έπρεπε να μαγνητοσκοπηθεί και να μεταδοθεί ολόκληρη και ασχολίαστη από όλα τα Μέσα πανεθνικής εμβέλειας. Μόνο έτσι θα γινόταν κατανοητός στην πληρότητά του ο ρόλος που καλείται να παίξει η ονομαζόμενη Πρωτοβουλία για μια εναλλακτική ενημέρωση, που διοργάνωσε την εκδήλωση. Οποιος περίμενε από τους Ρ. Σωμερίτη, Τ. Μίχα, Ζαφειρόπουλο και Θ. Παπανδρόπουλο να παραθέσουν έστω και ένα διαφορετικό "στοιχείο", που να αποδεικνύει τη "σερβική λογοκρισία" που υφίστανται οι Ελληνες ανταποκριτές ή τα περί "εθνοκάθαρσης", ή τα περί "κρατούμενου" Ρουγκόβα, εκτός από τα "στοιχεία" που παραθέτει ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμι Σι και ο "Ουτσεκά", τότε σίγουρα θα απογοητεύτηκε.

Ειδικά ο Ρ. Σωμερίτης, εκτός από θλιβερός, "πιάστηκε και στα πράσα". Σαν "παραδείγματα ελλιπούς ενημέρωσης" εκ μέρους των ελληνικών ΜΜΕ έφερε την περίπτωση Ρουγκόβα, για τον οποίο είπε πως παρά τα όσα έδειξε η σερβική τηλεόραση (σ. σ. η οποία "τιμωρήθηκε" γι' αυτό, κύριε Σωμερίτη, με τη ζωή συναδέλφων μας), ο Ρουγκόβα είναι "κρατούμενος" και κινείται με "αστυνομική συνοδεία". Την ώρα που τα έλεγε αυτά ο "ανεξάρτητος" δημοσιογράφος, ο Ρουγκόβα πετούσε οικογενειακώς για Ιταλία,ενώ χτες ο Ντ' Αλέμα παραδεχόταν ότι τα περί κράτησης ήταν "ανακριβή" και με τον ίδιο τον "Ουτσεκά" να πληροί εν πλήρη σύγχυση. Υπενθυμίζουμε ότι τα περί "καταπιεσμένου" Ρουγκόβα ακούστηκαν για πρώτη φορά από τον "Ουτσεκά" (ο οποίος αργότερα και τον απείλησε ανοιχτά), αναπαράχτηκαν από το ΝΑΤΟ και κατέληξαν... στον "Ακάδημο".

Είπε ακόμη ότι στα ρεπορτάζ των απεσταλμένων παρεμβάλλονται εικόνες με το σήμα της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης. Αρα, να ακόμη μια "απόδειξη" της "λογοκρισίας"! Να υποθέσουμε ότι ο κ. Σωμερίτης είναι αφελής; Διότι αν δεν αμφισβητεί το περιεχόμενο των εικόνων, δηλαδή τα ακρωτηριασμένα πτώματα και τις υλικές καταστροφές, τότε αυτές οι εικόνες στη γλώσσα της δημοσιογραφίας ονομάζονται στοιχεία του ρεπορτάζ.Εκτός πια αν τα αμφισβητεί ή αν θεωρεί τη γιουγκοσλαβική σχολή προπαγάνδας τόσο πρωτόγονη που να "κοβόταν" σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Και τέλος πάντων, οι διαψεύσεις των ίδιων των δημοσιογράφων στα περί λογοκρισίας είναι αποτέλεσμα λοβοτομής;

Τέλος "αναρωτήθηκε" αν οι εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων εγκαταλείπουν χωρίς λόγο τις εστίες τους, λέγοντας φυσικά πως η φυγή είναι αποτέλεσμα της "εθνοκάθαρσης", γι' αυτό και οι πρόσφυγες δεν "παίζουν" στα ελληνικά ΜΜΕ. Δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει καν γιατί δεν υπήρξε τέτοιο μεγάλο κύμα προσφύγων πριν τους βομβαρδισμούς. Για να μην αναφερθούμε στη χτεσινή αποκάλυψη του "Ρ" για επίσημα έγγραφα της γερμανικής κυβέρνησης, που πριν τους βομβαρδισμούς αναγνώριζε πως δεν υπήρχε ζήτημα "εθνοκάθαρσης" στο Κόσσοβο.

Και οι υπόλοιποι ομιλητές δεν ήταν λιγότερο "αποκαλυπτικοί". Ο Τ. Μίχας, με το πιο μειλίχιο ύφος του κόσμου, προκάλεσε και την πιο μεγάλη ανατριχίλα, κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τα ελληνικά ΜΜΕ, επί της ουσίας, για εμπάθεια εναντίον του Κλίντον και της λυκοπαρέας του! Ενώ ο Ζαφειρόπουλος έφτασε στο σημείο να πει - διασκευάζοντας προφανώς τις δηλώσεις του Κλίντον μετά την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών στρατιωτών - ότι "η φρικαλέα πράξη δεν είναι η ιμπεριαλιστική επίθεση ενάντια σε έναν τριτοκοσμικό φασίστα μικρού βεληνεκούς, αλλά η εθνοκάθαρση"!

Πολύ "μικρού βεληνεκούς" θα συμπληρώναμε κι εμείς, κ. Ζαφειρόπουλε. Οσο και τα κορμιά των παιδιών στο Αλέξινατς, στη Σουρντούλιτσα και στην Τζακόβιτσα... Σερβόπουλων και αλβανόφωνων...

Γρ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ