Παρασκευή 7 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Προσφυγή για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, προσέφυγε ο δικηγόρος Αλ. Λυκουρέζος, κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ και όλου του υπεύθυνου προσωπικού του ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντάς τους για εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράχτηκαν με τους βομβαρδισμούς από τις 24 Μάρτη μέχρι την 1 Μάη 1999.

Το κείμενο της καταγγελίας που απεστάλη στις 3 Μάη στην εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αποτελείται από 39 σελίδες. Μέσα από αυτό γίνεται θεμελίωση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου και τεκμηριώνεται ο παράνομος χαρακτήρας των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που προκύπτει από την παραβίαση του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και την παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με το μη επιτρεπτό της παρέμβασης και ανάμειξης στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας, για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σε ξεχωριστό κεφάλαιο τεκμηριώνονται οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Ειδικότερα η εκ προθέσεως ανθρωποκτονία αμάχων και πρόκληση σωματικών βλαβών σε αμάχους και παρατίθεται ενδεικτικός κατάλογος των νεκρών και τραυματιών αμάχων. Επίσης η δόλια καταστροφή εγκαταστάσεων που δε συνδέονται με στρατιωτικούς στόχους, όπου και εδώ παρατίθεται κατάλογος βιομηχανιών και άλλων εγκαταστάσεων που έχει καταστρέψει το ΝΑΤΟ. Στα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται το ΝΑΤΟ είναι και η χρησιμοποίηση από αυτό, δηλητηριωδών - τοξικών όπλων, καθώς και η καταστροφή μνημείων πολιτισμού και θρησκείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ