ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
Βήματα παραπέρα όξυνσης

Ρωσικά άρματα μάχης στη Νότια Οσετία

Associated Press

Ρωσικά άρματα μάχης στη Νότια Οσετία
ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Σε αναζήτηση τρόπων «αντιμετώπισης» της Ρωσίας βρίσκονται ΗΠΑ και ΕΕ καθώς συνειδητοποιούν ότι η Μόσχα δε φαίνεται διατεθειμένη να ρίξει ούτε σταγόνα νερό στο κρασί της αντιπαράθεσης στον Καύκασο.

Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή ομόφωνη απόφαση των δύο σωμάτων της ρωσικής βουλής για άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας προς τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, γεγονός που θεωρείται πως θα αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη του τελευταίου απέναντι στις πιέσεις της Δύσης. Μίας Δύσης που πλέον ανησυχεί για επανάληψη στον Καύκασο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που η ίδια ξεκίνησε με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου στα Βαλκάνια...

Ετσι, ΗΠΑ και ΕΕ ξεπέρασαν κάθε όριο υποκρισίας, «ανησυχώντας» και ζητώντας απ' την κυβέρνηση Μεντβέντεφ να μην κάνει αυτό που έπραξαν εκείνες στο Κοσσυφοπέδιο: Να μην αναγνωρίσει δηλαδή την ανεξαρτησία Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας! Παράλληλα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τη συμφωνία «εκεχειρίας», διεκδίκησαν «παρουσία» στον Καύκασο ζητώντας, για παράδειγμα, την είσοδο στις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας δυνάμεων του ΟΑΣΕ. Κάτι που οι Ρώσοι δεν είναι διατεθειμένοι στην παρούσα φάση να ικανοποιήσουν, αφού όχι μόνο απορρίπτουν την παρουσία άλλων «ειρηνευτικών» δυνάμεων στην περιοχή, αλλά ανήγγειλαν (διά στόματος του υπαρχηγού του ρωσικού στρατού Α. Νογκοβίτσιν) «τακτικές επιθεωρήσεις» σε φορτία πλοίων που καταφθάνουν στο (γεωργιανό κατά τ' άλλα...) λιμάνι Πότι στη Μαύρη Θάλασσα...

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε και χτες την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει ούτε ίντσα στην παρούσα ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, δηλώνοντας χτες ξεκάθαρα: Δεν υπάρχει τίποτε το τρομακτικό για τη Ρωσία στην περίπτωση του το ΝΑΤΟ αποφασίσει να κόψει ολότελα τις διμερείς σχέσεις...

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, ο Μπους στέλνει στον Καύκασο το «βαρύ πυροβολικό» του: Τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ που μεταβαίνει στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει απ' τις 2 Σεπτέμβρη «επαφές» (βλέπε ...πιέσεις) σε Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ουκρανία και Ιταλία... Ενα 24ωρο νωρίτερα, 1η Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την οποία συγκάλεσε προχτές η γαλλική προεδρία με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον Καύκασο. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ «διευκρίνισε» χτες πως δε θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής ευρωενωσιακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά οι σχέσεις της ΕΕ με τη Μόσχα και η αποστολή ανθρωπιστικής «βοήθειας» στη Γεωργία...

Στο μεταξύ, ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι δεν ξεχνά να εκφράσει «ευγνωμοσύνη» στο Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, παραδεχόμενος σε συνέντευξή του στη «Λιμπερασιόν» ότι «του χρωστά προσωπική χάρη» γιατί με τη διαμεσολάβησή του για την εκεχειρία διεκπεραίωσε «επιχείρηση διάσωσης». Δεν παρέλειψε να παρουσιάσει δραματική την κατάσταση στη Γεωργία ζητώντας απ' τη Δύση μερικά δισ. δολάρια «ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας» και απαιτώντας την πλήρη ανασυγκρότηση του γεωργιανού στρατού υπό τις εγγυήσεις, αυτή τη φορά, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ...

Τέλος, θέση στην κρίση πήρε χτες και το Ιράν. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν στην κρίση στον Καύκασο και «να μην αναζητήσουν δικαιολογίες για ένταση και αστάθεια στην περιοχή». Ο ίδιος χαρακτήρισε αφορμή «ανησυχίας» τη σύγκρουση «μεταξύ δύο υπερδυνάμεων»...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ

Με το «καλημέρα» το ΝΑΤΟ στα σχολεία

Δεκάδες διαδηλωτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας εισέβαλαν στις 21 Αυγούστου στον κρατικό ραδιο-τηλεοπτικό σταθμό «Κριμ» (της Κριμαίας) την ώρα που θα ξεκινούσε «ενημερωτική» εκπομπή με θέμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στην εκπομπή, όπως καταγγέλλει το ΚΚ είχαν προσκληθεί 25 «εμπειρογνώμονες», μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά κανένας εκπρόσωπος του ΚΚ.

Οι διαδηλωτές του ΚΚ κατάφεραν με την ενέργειά τους αυτή να εμποδίσουν μια καθαρά προπαγανδιστικού χαρακτήρα εκπομπή υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όμως τα μεγέθη της «πλύσης εγκεφάλου», που έχει ξεκινήσει η ουκρανική κυβέρνηση υπέρ του ΝΑΤΟ, δεν έχουν όρια. Ετσι, όπως καταγγέλλει το ΚΚ Ουκρανίας, αντί για το «μάθημα της ειρήνης», με το οποίο παραδοσιακά ξεκινούσε, από την εποχή ακόμη της ΕΣΣΔ, η σχολική χρονιά την 1η Σεπτέμβρη, φέτος το υπουργείο Παιδείας της Ουκρανίας διοργανώνει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μάθημα αφιερωμένο στο ΝΑΤΟ (!). Στο μάθημα οι εκπαιδευτικοί θα καλεστούν να εξηγήσουν στα παιδιά «τι καλό που είναι το ΝΑΤΟ» και την ανάγκη ένταξης της Ουκρανίας σ' αυτό.

Το ΚΚ Ουκρανίας σημειώνει ότι αυτό το γεγονός έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της ιστορίας της χώρας, αφού τα τελευταία χρόνια τα παιδιά στα σχολεία διδάσκονται πως κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «κατακτητής» ήταν ο Κόκκινος Στρατός και «απελευθερωτές» όσοι συνεργάστηκαν με τους ναζί.

Το ΚΚ Ουκρανίας καλεί τους γονείς να μποϊκοτάρουν τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα στα σχολεία και να μην αφήσουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στο μάθημα για το ΝΑΤΟ!


Ι. Π .- Ε. Β.

Οι ιμπεριαλιστές οδηγούν τους λαούς σε νέες περιπέτειες

Ανακοίνωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου, καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να μη μείνει θεατής στο αιματοκύλισμα των λαών, στο φόνο χιλιάδων αμάχων, της Γεωργίας, της Οσετίας. Να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Να μην επιτρέψει στρατιωτικές επεμβάσεις, αλλαγές συνόρων και άλλους διαμελισμούς κρατών. Οπως έγινε στα Βαλκάνια με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσόβου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για νέες πολεμικές συρράξεις και επεμβάσεις και σε άλλες περιοχές του κόσμου για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους, που δεν είναι κανείς άλλος παρά το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου διά μέσου του ελέγχου του πετρελαίου, των αγωγών και των καινούριων αγορών.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΔΥΕΘ σημειώνει ακόμα πως «η επιδίωξη διεύρυνσης του NATO με νέες χώρες, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία, οδηγεί τους λαούς σε νέες περιπέτειες και πολεμικές συρράξεις, εξαιτίας της διαπάλης για τον έλεγχο του πετρελαίου, των αγωγών και των αγορών. Το ίδιο ακριβώς επιδιώκει και η ΕΕ, η οποία συνέβαλε ενεργά στην όξυνση της αντιπαράθεσης στην περιοχή του Καυκάσου.

Η δε υπογραφή της συμφωνίας για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, μεταξύ ΗΠΑ και Πολωνίας, σηματοδοτεί την έναρξη πολλών κινδύνων για επέκταση και άλλων πολεμικών συρράξεων.

Η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη γιατί έχει εγκρίνει την εγκατάσταση της "αντιπυραυλικής ασπίδας", όπως το ίδιο υπεύθυνες είναι και οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί στηρίζουν ενεργά όλες αυτές τις επιδιώξεις και βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο το λαό μας και όλους του λαούς της Ευρώπης, της Ασίας και της ευρύτερης περιοχής.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός της Θεσσαλονίκης πρέπει να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη νέα διεύρυνση του NATO, ενάντια στην "αντιπυραυλική ασπίδα", ενάντια στο κυνήγι των εξοπλισμών.

Να σταματήσει η χώρα μας να εμπλέκεται στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια ενάντια στους λαούς και να απεγκλωβιστεί από τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους του NATO και της ΕΕ».

Ελληνας παρατηρητής στη Γεωργία

Το πρώτο βήμα της στρατιωτικής εμπλοκής

Το πρώτο βήμα της στρατιωτικής εμπλοκής και της Ελλάδας στον Καύκασο γίνεται με την αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών, στο πλαίσιο της 20μελούς ομάδας του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Αύριο λοιπόν αναχωρεί, για την Τιφλίδα της Γεωργίας, Ελληνας υπολοχαγός του Μηχανικού, ο οποίος θα ενταχθεί στην ομάδα των 20 παρατηρητών που θα συγκροτηθεί στη γεωργιανή πρωτεύουσα και αφού παρακολουθήσει εκπαίδευση τριών ημερών θα αναλάβει καθήκοντα. Σημειώνεται πως η ελληνική προσφορά ήταν για δύο παρατηρητές, αλλά τελικά στέλνεται ένας γιατί υπήρχε μεγάλη προσφορά από άλλες χώρες. Θα ακολουθήσει δεύτερο κύμα παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ίδια περιοχή που ο αριθμός τους θα φθάσει τους 80. Στο πλαίσιο αυτής της ομάδας η ελληνική συμμετοχή, ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Ελλάδα το 2009, εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 8-10. Υπενθυμίζεται ότι Ελληνες παρατηρητές, εδώ και χρόνια, βρίσκονται στην Αμπχαζία στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ, οι οποίοι στην παρούσα φάση φθάνουν τους τρεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ