ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Δ.Ε.Θ.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ
Θα αρρωσταίνουμε μόνο όσο επιτρέπει η «κάρτα πληρωμών»!

Στο βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας συντείνει και το νέο σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας

Το δικαίωμα στην Υγεία βγαίνει με ακόμα μεγαλύτερο θράσος στη διατίμηση...

Eurokinissi

Το δικαίωμα στην Υγεία βγαίνει με ακόμα μεγαλύτερο θράσος στη διατίμηση...
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εμπορευματοποίησης και του κέρδους είναι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έθεσε στα μέσα της βδομάδας σε «ανοιχτή διαβούλευση» μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του υπουργείου Υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει άγριες περικοπές των παροχών για τα λαϊκά στρώματα, που θα συνοδεύονται με ακόμα αγριότερα χαράτσια καθώς εξισώνονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, με τη δημιουργία ενός κοινού δημόσιου και ιδιωτικού Δικτύου ΠΦΥ.

Αποκαλυπτικό για την άγρια λιτότητα είναι το γεγονός ότι όλη η χρηματοδότηση φορτώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που συμπληρώνει τη συνολική αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μάλιστα, μετατρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία - εκτός από πελάτες των επιχειρηματιών - και σε υποζύγια των τραπεζών, καθώς τα προτρέπει να «συνάψουν συμβάσεις με τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να προεξοφλούν τις αμοιβές για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και τα χορηγηθέντα φάρμακα».

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 13 άρθρα και προβλέπει πενταετή ορίζοντα εφαρμογής του.

Προβλέπει τη δημιουργία ενός Δημόσιου και ενός Ιδιωτικού Δικτύου φορέων ΠΦΥ που εντάσσονται σε ενιαίο Εθνικό Δίκτυο. Για την ένταξη των ιδιωτικών μονάδων απαιτείται η λεγόμενη πιστοποίηση, που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να την αποκτήσουν μόνο οι μεγάλες μονάδες και δη οι όμιλοι οι οποίοι μπορούν πλέον να παρέχουν και υπηρεσίες ΠΦΥ.

Ως οικογενειακός γιατρός ορίζεται ο γιατρός «που επιλέγει ο εκάστοτε ασφαλισμένος». Απλώς η κυβέρνηση νομοθετεί την προσαρμογή της λειτουργίας της αγοράς με μια παραλλαγή του προσωπικού γιατρού που προέβλεπε παλιότερο σχέδιο για την ΠΦΥ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Προβλέπεται το σύστημα Ηλεκτρονικής Κάρτας Πληρωμών. Η κάρτα θα περιέχει ένα πιστωτικό όριο, που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, και θα ορίζεται απ' τον ασφαλιστικό οργανισμό, με βάση τις γενικές ατομικές παραμέτρους του ασφαλισμένου, όπως ηλικία και φύλο, την πολιτική που εφαρμόζει κάθε ασφαλιστικός οργανισμός αναφορικά με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων και την ιστορική μέση δαπάνη για τις αντίστοιχες υπηρεσίες Υγείας του ασφαλιστικού Οργανισμού.

Με άλλα λόγια, το δικαίωμα στην Υγεία βγαίνει με ακόμα μεγαλύτερο θράσος στη διατίμηση, αφού κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται να νοσήσει τόσες μόνο φορές και με τέτοια μόνο σοβαρότητα, όση θα του επιτρέπει το πιστωτικό όριο στην Κάρτα Πληρωμών!

Τέλος, δημιουργείται ο «Οργανισμός "Εθελοντών Κοινωνία"» για την ανάπτυξη του εθελοντισμού, «του θεσμού της άτυπης φροντίδας Υγείας», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο. Οι εθελοντικές οργανώσεις θα αναλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών και θα χρηματοδοτούνται από το κράτος, τις επιχειρήσεις - με τη λεγόμενη Εταιρική Ευθύνη - και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δράση ενάντια στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα

Συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει την Πέμπτη 31 Γενάρη στις 7 μ.μ.

Συγκέντρωση - συζήτηση για συντονισμό και δράση απέναντι στα προβλήματα της ποιότητας του νερού στην Ανατολική Αττική διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής την Πέμπτη 31 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αύρα» στη Ραφήνα. Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Μπιθυμήτρης, στέλεχος του ΚΚΕ και ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός, ενώ θα γίνει παρέμβαση από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η εκδήλωση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως: Η ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής με βάση τις λαϊκές ανάγκες, η ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών, λατομείων, χωματερών και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των υδάτων.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟ Αττικής καλεί σε δράση ενάντια στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι εξελίξεις στο περιβάλλον της Αττικής θα απειλήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον τους εργαζόμενους. Εμμεσα λόγω της διατροφικής αλυσίδας - παραγωγή τροφίμων και ποτών από νερά γεωτρήσεων - αλλά και άμεσα στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί νερό των γεωτρήσεων για ενίσχυση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ».

Γι' αυτό - όπως τονίζεται - το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της Ανατολικής Αττικής και καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της περιοχής να διεκδικήσουν άμεσα λύσεις στα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα το ΚΚΕ προτείνει:

  • Να δυναμώσουν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες της περιοχής.
  • Να κατασκευαστεί αποχετευτικό δίκτυο σε όλες τις πόλεις, με έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να σταματήσουν να λειτουργούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές.
  • Να κλείσουν τα λατομεία που λειτουργούν χωρίς άδεια και δεν πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους.
  • Να γίνει ανάπλαση των παλιών λατομείων και να αποφευχθεί η μετατροπή τους σε χωματερές εργοστασιακών αποβλήτων.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα ο κίνδυνος για την Ανατολική Αττική έχει μεγαλώσει.
  • Να αντικατασταθούν όλοι οι αμιαντοσωλήνες που υπάρχουν στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
  • Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτων, που στην ευθύνη του θα είναι τα υπόγεια ύδατα, η αντιπλημμυρική προστασία, το πόσιμο νερό.

Η ΚΟ θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω «είναι τα μεγάλα έργα που έχουν ανάγκη ο λαός και η νεολαία της περιοχής. Αντιθέτως, τα έργα και οι επενδύσεις που έγιναν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, απέδωσαν τα μέγιστα στο κεφάλαιο, κόστισαν πανάκριβα στο λαό».

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

(δίχως αντισεισμική προστασία)

ΕΙΝΑΙ η Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, που μας ξαναφέρνει στο μεγάλο θέμα της αντισεισμικής προστασίας. Η συμπρωτεύουσα, ας το θυμηθούμε, πριν 30 χρόνια χτυπήθηκε άγρια από το σεισμό με ανθρώπινα θύματα και πολύ μεγάλες ζημιές. Λαχτάρα και αγωνία, τότε, για τη μεγάλη εκείνη δοκιμασία.

Η Ημερίδα, που οργάνωσε με επιτυχία πρόσφατα η ΚΟΘ του ΚΚΕ, με τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις πάνω στο σημαντικό θέμα της αντισεισμικής προστασίας, έκανε ολοφάνερη, τρεις δεκαετηρίδες από το μεγάλο σεισμό του 1978, την εγκληματική απραξία που έδειξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ανεβοκατέβαιναν στην καρέκλα της εξουσίας.

Η Ημερίδα έδειξε και τη μεγάλη, την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος για την αντισεισμική θωράκιση της Θεσσαλονίκης. Είναι έργο ζωής για το λαό. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ ο Γραμματέας της ΚΟΘ, Κώστας Αβραμόπουλος, τόνισε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής μάς δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες και στην περιουσία των κατοίκων και γενικότερα στις επιπτώσεις που προκαλούν οι σεισμοί.

ΣΥΧΝΑ ακούμε τους αφεντάδες της εξουσίας να προβάλλουν σαν αιτιολόγηση της πολιτικής τους ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να προχωρήσουμε στην αντισεισμική προστασία. Χρήματα υπάρχουν.

Ο Βασίλης Παπαζάχος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, παρουσιάζοντας τα «όπλα» που έχουμε στα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις συνέπειες των σεισμικών φαινομένων, είπε: Γνωρίζουμε, κατ' αρχήν χωρικά, πώς κατανέμονται οι σεισμοί και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε στο βάθος 5ετίας πιθανές περιοχές εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου.

ΕΙΝΑΙ σαφές, υπογράμμισε ο Β. Παπαζάχος, ότι η καινούρια σεισμολογική γνώση μπορεί να συμβάλει πάρα πολύ στην αντισεισμική προστασία.

Η Θεσσαλονίκη είναι, όπως είπε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ Κυριαζής Πιτιλάκης, μια από τις καλύτερα μελετημένες πόλεις της Ευρώπης και παγκόσμια. Κι αυτό, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, αποτελεί εργαλείο στα χέρια της πολιτείας ώστε να σχεδιάσει την αντισεισμική προστασία και θωράκιση.

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ του 1978, είπε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, δεν ήταν ένας πολύ αντιπροσωπευτικός σεισμός. Ενδεχομένως, είτε εμείς, είτε τα παιδιά μας, αλλά, τέλος πάντως, η πόλη να ζήσει ένα σεισμό κατά πάσα πιθανότητα ισχυρότερο του 1978. Με βάση το σεισμικό σενάριο σχεδιασμού 475 χρόνων, όπως προβλέπει ο κανονισμός.

ΣΤΟΝ τομέα του ελέγχου των κτιρίων, που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, όπως είπε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κοσμάς Στυλιανίδης, οι ρυθμοί είναι το βήμα της χελώνας. Από 80.000 κτίρια μόνο σε 5.000 έγινε έλεγχος... Και άρχισαν το 2001.

ΕΡΓΟ ζωής για το λαό η αντισεισμική προστασία. Δεκαετίες χάθηκαν με ευθύνες μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις εγκληματικές. Η Ημερίδα της Θεσσαλονίκης, που οργάνωσε το ΚΚΕ, ανέδειξε τη μεγάλη ανάγκη για ένα σχέδιο ολοκληρωμένης αντισεισμικής προστασίας.


Του Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ