ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΧΡΕΗ ΟΠΑΔ ΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Συμφωνία εξόφλησης σε φόντο νέου ελλείμματος

Χωρίς να λύνεται το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χτες να πληρώσει σε δόσεις τους φαρμακοποιούς, που από σήμερα συνεχίζουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων

Για την εξόφληση των χρεών, του 2008, του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τους φαρμακοποιούς μέχρι το τέλος του Γενάρη του 2009 δεσμεύτηκε χτες η κυβέρνηση, ενώ οι φαρμακοποιοί έκαναν 24ωρη απεργία. Η συμφωνία για τη σταδιακή εξόφληση έγινε σε συνάντηση που είχαν χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των τριών μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας. Ετσι, οι φαρμακοποιοί θα επαναχορηγούν από σήμερα τα φάρμακα με πίστωση στην Αττική και δε θα προχωρήσουν στην ίδια πρακτική για την υπόλοιπη Ελλάδα από την 1.12.2008.

Η εξόφληση των 150 εκατ. ευρώ, κατά τη συμφωνία, θα γίνει ως εξής:

  • Στο μέσον της επόμενης βδομάδας θα πληρωθούν οι οφειλές μέχρι και το μήνα Αύγουστο 2008.
  • Στις 2.1.2009 θα πληρωθούν τα οφειλόμενα για το μήνα Σεπτέμβρη 2008.
  • Εντός του Γενάρη 2009 θα πληρωθούν τα υπόλοιπα οφειλόμενα μέχρι και το τέλος Δεκέμβρη 2008.
Ξεκρέμαστοι και οι γιατροί

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι υπήρξε και η κατ' αρχήν συμφωνία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους φαρμακευτικούς φορείς, η οποία θα «διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για το μέλλον, όπου τέτοια φαινόμενα, που παρατηρούνται κάθε δύο χρόνια, τελειώνουν και αυτά μια για πάντα». Ωστόσο, όμως, παρά τις πομπώδεις διαβεβαιώσεις του υπουργού η εξέλιξη προδιαγράφεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση καθώς και το 2009 ο προϋπολογισμός προβλέπει για τον ΟΠΑΔ επιχορήγηση 1,22 δισ. ευρώ - που είναι αυξημένη κατά 70 εκατ. σε σχέση με το 2008. Δηλαδή, όσα περίπου είναι τα χρέη ενός μήνα προς τους φαρμακοποιούς.

Κατά μέσο όρο την περίοδο 2003-2007 οι ετήσιες δαπάνες του ΟΠΑΔ ήταν 1,5 δισ. ευρώ. Θα προκύψει κατ' ελάχιστον ένα έλλειμμα 280 εκατ. ευρώ, την ώρα που εκκρεμούν ακόμα οι πληρωμές των συμβεβλημένων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών που με τους μετριότερους υπολογισμούς ανέρχονται σε 240-245 εκατ. ευρώ για το 2008. Οι συμβεβλημένοι γιατροί έχουν αποφασίσει να εξετάζουν τους υπαλλήλους του δημοσίου με πληρωμή απ' την 1.1.2009, ενώ στις 15.12.2008 προχωρούν σε πανιατρική απεργία για τις οφειλές του ΟΠΑΔ. Ακόμα ο ΟΠΑΔ έχει να εξοφλήσει και τα χρέη προς τους ιδιωτικούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι έχουν αποφασίσει την επ' αόριστον αναστολή των συμβάσεών τους απ' τις 15.12.2008 με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τις οφειλές τους (1,8 δισ. ευρώ) που αφορούν στις εξετάσεις στα εργαστήριά τους.

Η Ομοσπονδία Φαρμάκου

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) εκφράζει για μια ακόμα φορά την αντίθεσή της στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία, στο φάρμακο και την Κοινωνική Ασφάλιση. «Η πραγματική λύση βρίσκεται στην κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο. Στη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν ενιαίου συστήματος Υγείας, στη δημόσια και δωρεάν καθολική ασφάλιση», τονίζει η ΟΕΦΣΕΕ. Και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα συνδικάτα, συντονισμένα με τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, να κάνουν το θέμα αυτό ένα από τα κύρια μέτωπα πάλης καθημερινά στους μικρούς και μεγάλους αγώνες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Δεν πάει άλλο!

Στα όρια της εξάντλησης το προσωπικό εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων. Κινητοποίηση σήμερα των εργαζομένων στα νοσοκομεία του Πειραιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο «Αγία Σοφία»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο «Αγία Σοφία»
Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας τους (9 π.μ. - 12 μ.) πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Παίδων «Αγία Σοφία», διεκδικώντας άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσει με ασφάλεια το νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η κατάσταση με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού έχει φτάσει στο απροχώρητο με θύματα τα νοσηλευόμενα παιδιά και τους εργαζόμενους. «Δουλεύουμε με τεράστιες ελλείψεις και με την ψυχή στο στόμα. Το νοσοκομείο δουλεύει απ' το φιλότιμο των εργαζομένων», υπογράμμισαν. Κενές είναι 720 οργανικές θέσεις προσωπικού, βάσει του ξεπερασμένου οργανισμού και ενώ στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα.

Το νοσοκομείο καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών απ' όλη την Ελλάδα και εφημερεύει μέρα παρά μέρα, δέχεται καθημερινά περισσότερα από 1.000 παιδιά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάζεται τις μέρες της εφημερίας. Στις βραδινές βάρδιες μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα 30 ή και 40 παιδιών, δηλαδή για 5 και 6 θαλάμους. Τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν 103 άτομα προσωπικό και οι προσλήψεις που έγιναν δεν καλύπτουν καν αυτές τις αποχωρήσεις.

Προβλήματα όμως έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και με την έλλειψη αναλώσιμων υλικών. Ενώ λόγω παλαιότητας και προβλημάτων υπολειτουργούν ο αξονικός τομογράφος και γενικότερα τα μηχανήματα του ακτινολογικού.

Στον Πειραιά

Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη (Αθήνα) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του Πειραιά (Τζάνειο, Μεταξά και Γενικό Κρατικό Νίκαιας). Θα κατευθυνθούν με πορεία στο υπουργείο Υγείας διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος προμήθειας υλικών κ.ά.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΪΤΖ
Εγκληματική εξασθένιση της πρόληψης

Το 39% των ασθενών από τον ιό του ΕΪΤΖ φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο στις Ειδικές Μονάδες Λοιμώξεων

Η εγκατάλειψη της πρόληψης και η χαλάρωση της επαγρύπνησης απέναντι στην επιδημία του ΕΪΤΖ εκφράζονται πλέον με σφοδρότητα και καταγράφονται με οδυνηρούς δείκτες στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) στα δημόσια νοσοκομεία, όπου νοσηλεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των αρρώστων με ΕΪΤΖ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ το 39% των ασθενών που φτάνουν στις ΜΕΛ βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο της αρρώστιας, που σημαίνει ότι οι ασθενείς - πέραν από το ότι δεν είχαν επίγνωση της κατάστασής τους - ακολουθούσαν και μια επικίνδυνη σεξουαλική πρακτική τόσο για τους ίδιους όσο και για όσους είχαν επαφές. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το 59% όσων παρακολουθούνται στις ΜΕΛ αρχίζει αντιρετροϊκή θεραπεία. Οι περιπτώσεις αυτές, που αρκετές φορές συνοδεύονται και από άλλες λοιμώδεις ασθένειες, όπως η σύφιλη, αντανακλούν - κατά τους επιστήμονες - μολύνσεις σε βάθος πενταετίας, που δείχνει ακριβώς τις ελλείψεις οργανωμένων ανώνυμων ελέγχων και ενημέρωσης.

Το φαινόμενο της χαλάρωσης απέναντι στην επιδημία του ΕΪΤΖ παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και - πέραν των οργανωμένων ελέγχων - φαίνεται ότι σε αυτό συνέτειναν και διάφορες αντιεπιστημονικές αντιλήψεις, όπως εκείνες που εκφράζονται από τη λεγόμενη Ελβετική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν γιατροί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σύμφωνα με αυτήν την ομάδα, όταν ένα άτομο έχει το φορτίο του ιού σε λιγότερα από 50 σωματίδια - που είναι μη μετρήσιμο - τότε, υποστηρίζουν, το ΕΪΤΖ δε μεταδίδεται. «Πρόκειται για μεγάλο λάθος και δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 20 ΜΕΛ (εκ των οποίων μόνο οι 5 βρίσκονται στην περιφέρεια). Αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού κυρίως νοσηλευτών και δευτερευόντως γιατρών. Οι γιατροί αναγκάζονται να «παρανομούν» γράφοντας και χορηγώντας τα φάρμακα στους ανασφάλιστους, καθώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν μετακυλήσει το κόστος των πανάκριβων φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι οροθετικοί σε όλο τον κόσμο το 2007 ανήλθαν σε 33 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 95% ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι νεοπροσβληθέντες το 2007 ανήλθαν σε 2,7 εκατ. εκ των οποίων 370.000 ήταν παιδιά. Οι θάνατοι ανέρχονται σε 2 εκατ. συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 270.000 θανάτων παιδιών. Υπολογίζεται ότι για το 2007 υπήρξαν περισσότερες από 7.400 νέες λοιμώξεις τη μέρα, με τις 1.000 από αυτές να αφορούν σε παιδιά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Αθικτο το λαϊκό χαράτσωμα

Εμμένει η κυβέρνηση στο χαράτσι των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ και συνέχισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, παρά την προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ ότι θα τα καταργήσει. Σε ανακοίνωσή του με τον τίτλο: «Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας», το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ότι το χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα την ώρα της ανάγκης δε θα θιγεί. Και αναφέρει ότι σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι πόροι από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και οι σχετικοί Ειδικοί Λογαριασμοί «διατηρούνται σε ισχύ και περιέρχονται στον προϋπολογισμό του οικείου νοσηλευτικού ιδρύματος, του οποίου αποτελούν έσοδο ή δαπάνη ανάλογα με την περίπτωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ