Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΪΤΖ
Εγκληματική εξασθένιση της πρόληψης

Το 39% των ασθενών από τον ιό του ΕΪΤΖ φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο στις Ειδικές Μονάδες Λοιμώξεων

Η εγκατάλειψη της πρόληψης και η χαλάρωση της επαγρύπνησης απέναντι στην επιδημία του ΕΪΤΖ εκφράζονται πλέον με σφοδρότητα και καταγράφονται με οδυνηρούς δείκτες στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) στα δημόσια νοσοκομεία, όπου νοσηλεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των αρρώστων με ΕΪΤΖ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ το 39% των ασθενών που φτάνουν στις ΜΕΛ βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο της αρρώστιας, που σημαίνει ότι οι ασθενείς - πέραν από το ότι δεν είχαν επίγνωση της κατάστασής τους - ακολουθούσαν και μια επικίνδυνη σεξουαλική πρακτική τόσο για τους ίδιους όσο και για όσους είχαν επαφές. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το 59% όσων παρακολουθούνται στις ΜΕΛ αρχίζει αντιρετροϊκή θεραπεία. Οι περιπτώσεις αυτές, που αρκετές φορές συνοδεύονται και από άλλες λοιμώδεις ασθένειες, όπως η σύφιλη, αντανακλούν - κατά τους επιστήμονες - μολύνσεις σε βάθος πενταετίας, που δείχνει ακριβώς τις ελλείψεις οργανωμένων ανώνυμων ελέγχων και ενημέρωσης.

Το φαινόμενο της χαλάρωσης απέναντι στην επιδημία του ΕΪΤΖ παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και - πέραν των οργανωμένων ελέγχων - φαίνεται ότι σε αυτό συνέτειναν και διάφορες αντιεπιστημονικές αντιλήψεις, όπως εκείνες που εκφράζονται από τη λεγόμενη Ελβετική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν γιατροί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σύμφωνα με αυτήν την ομάδα, όταν ένα άτομο έχει το φορτίο του ιού σε λιγότερα από 50 σωματίδια - που είναι μη μετρήσιμο - τότε, υποστηρίζουν, το ΕΪΤΖ δε μεταδίδεται. «Πρόκειται για μεγάλο λάθος και δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 20 ΜΕΛ (εκ των οποίων μόνο οι 5 βρίσκονται στην περιφέρεια). Αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού κυρίως νοσηλευτών και δευτερευόντως γιατρών. Οι γιατροί αναγκάζονται να «παρανομούν» γράφοντας και χορηγώντας τα φάρμακα στους ανασφάλιστους, καθώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν μετακυλήσει το κόστος των πανάκριβων φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι οροθετικοί σε όλο τον κόσμο το 2007 ανήλθαν σε 33 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 95% ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι νεοπροσβληθέντες το 2007 ανήλθαν σε 2,7 εκατ. εκ των οποίων 370.000 ήταν παιδιά. Οι θάνατοι ανέρχονται σε 2 εκατ. συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 270.000 θανάτων παιδιών. Υπολογίζεται ότι για το 2007 υπήρξαν περισσότερες από 7.400 νέες λοιμώξεις τη μέρα, με τις 1.000 από αυτές να αφορούν σε παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ