ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής του ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης θέματος στην 24η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 30 Οκτώβρη, σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και άμεσης ανακούφισης των πληγέντων στις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά.

Στο κείμενο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αναδείξει το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα. Ο πρώην περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και πως η Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων. Είχε όμως δεσμευτεί, στην 46η συνεδρίαση στις 12 Δεκέμβρη 2012, ότι σε δυόμισι μήνες θα έφερνε ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και μελέτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που όμως δεν έγινε ποτέ.

Η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ρ. Δούρου, ευθύνεται γιατί, όπως επιβεβαιώνει και ο προϋπολογισμός που κατέθεσε, που είναι «καρμπόν» με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, του Γ. Σγουρού, προβλέπει σχεδόν μηδενικά κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που χτυπήθηκαν, ενώ αντίθετα είναι πολύ γενναιόδωρος για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο προϋπολογισμός αυτός προβλέπει για αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σε μια περιοχή με υποβαθμισμένο έως ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων υδάτων, μόλις 1.100.000 ευρώ, ενώ για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ και την αναβάθμιση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ προβλέπει 27 εκατομμύρια ευρώ. Οτι για τη βιοκλιματική ανάπλαση (!!) μιας παιδικής χαράς Περιστερίου προβλέπονται 572.885 ευρώ αλλά για αγωγούς ομβρίων στο Δήμο Περιστερίου (Ανθούπολη, Ασπρα Χώματα, Νέα Ζωή, Λόφος Αξιωματικών) δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ. Προβλέπει ακόμα 2 εκατομμύρια ευρώ για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού (σ.σ. η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε καταγγείλει την κατασκευή του ΧΥΤΑ ως έργο που εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα), αλλά για τη μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Φυλής δεν προβλέπεται επίσης ούτε ένα ευρώ.

Πρόσφατα και συγκεκριμένα στην 21η Συνεδρίαση, 2 Οκτώβρη 2014, επαναφέραμε το θέμα και ζητήσαμε να έρθει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και των αναγκών, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση τους, γιατί μπροστά μας είναι ο χειμώνας και είναι ανάγκη να προλάβουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται:

«Απαιτούμε τώρα να ληφθούν άμεσα - επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα για τις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, όπως η Δυτική Αθήνα και ο Πειραιάς. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Προέχει να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Αποτελούν εμπαιγμό τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληγέντων, δηλαδή τα 586 ευρώ σαν άμεση ενίσχυση και αποζημίωση μέχρι 5.000 ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.

Απαιτούμε να παρθούν επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Εκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους.

Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.

Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.

Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί.»

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Διεκδικούν για να σταθούν στα πόδια τους

Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου οργανώνει τη στήριξη και την αλληλεγγύη στους πληγέντες

Σπίτι εντελώς κατεστραμμένο στην περιοχή Τσαλαβούτα όπου κινδύνεψε ηλικιωμένος
Σπίτι εντελώς κατεστραμμένο στην περιοχή Τσαλαβούτα όπου κινδύνεψε ηλικιωμένος
Στις εργατογειτονιές του Περιστερίου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια του ΚΚΕ. Το πρωί του Σαββάτου περιόδευσαν στις περιοχές που περισσότερο επλήγησαν από τις πλημμύρες Τσαλαβούτα, Αγ. Τριάδας και Ρουπάκι.

Οι καταγγελίες των κατοίκων έπεφταν βροχή: Οι υποδομές ανύπαρκτες. Εδώ και δεκαετίες ζουν κάθε χρόνο τον ίδιο εφιάλτη. Μάλιστα, όπως έλεγαν, κανένας αρμόδιος από την Τοπική Διοίκηση και την κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε, έστω μετά τη νεροποντή. «Φτάνουμε στο σημείο να χρεωνόμαστε μέχρι και 700 ευρώ για την απάντληση υδάτων από τα υπόγεια των πολυκατοικιών. Ως πότε θα πληρώνουμε τις κακοτεχνίες και τις παραλείψεις τους;», έλεγε χαρακτηριστικά ένας από τους δεκάδες κατοίκους που στέγνωνε την οικοσκευή του σε ένα στενό της Τσαλαβούτα.

Σε όλους τους δρόμους το κλιμάκιο του ΚΚΕ εισέπραττε την απόγνωση και την οργή των κατοίκων. Η περιοδεία συνεχίστηκε με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτήν στο Ρουπάκι. Στην οδό Φιλιππιάδος, που χτυπήθηκε άσχημα, με το νερό να φτάνει μέχρι και τα δύο μέτρα, η μυρωδιά πετρελαίου είναι έντονη. Οπως εξηγούν οι περίοικοι, το νερό πήρε ακόμα και όσες δεξαμενές από τα υπόγεια είχαν γεμίσει με πετρέλαιο για το χειμώνα.

Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, από την πρώτη στιγμή, προσπαθεί να οργανώσει τη στήριξη και την αλληλεγγύη, να οργανωθεί η πάλη των κατοίκων για να «μην ξεχαστεί η υπόθεση», όπως λένε χαρακτηριστικά τα μέλη της. Από την Παρασκευή το βράδυ συλλέγουν ρούχα, κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα και φάρμακα, ενώ καλούν σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη στις 6 μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Χρήστο Κατσώτη δίπλα στους πληγέντες
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Χρήστο Κατσώτη δίπλα στους πληγέντες
ΜΕΝΙΔΙ
«Λένε ότι έσωσαν το κράτος αλλά έπνιξαν εμάς»

Υπόγειο καταστήματοςπλημμυρισμένο. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν την καταστροφή που έπαθαν
Υπόγειο καταστήματοςπλημμυρισμένο. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν την καταστροφή που έπαθαν
«Ακούμε στην τηλεόραση από τους αρμόδιους της κυβέρνησης να λένε συνεχώς ότι σώσανε το κράτος. Εγώ ξέρω ότι πνίξανε εμάς».

Με αυτήν τη φράση, μια ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ρούχων στο Μενίδι προσπάθησε να περιγράψει την κατάσταση στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που βρέθηκε στην περιοχή το πρωί του Σαββάτου. «Πετάξαμε 10 κούτες ρούχα», λέει ένας καταστηματάρχης στην οδό Δεκελείας, ενώ μια κάτοικος της περιοχής αναρωτιέται για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, αφού καλά καλά δεν μπήκε ακόμα ο χειμώνας.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το κτίριο του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου. Και αυτό γιατί πέρα από τις τεράστιες ζημιές που υπέστη, τόσο η αίθουσα όσο και η υλικοτεχνική (έπιπλα, γραφική ύλη, μηχανήματα) υποδομή του Συνδικάτου υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες. Οπως εξήγησε ο Μάρκος Αλεξίου από τη Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, η αίθουσα λειτουργούσε ως χώρος προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί λαϊκά φροντιστήρια με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών των εργατικών οικογενειών που πλέον βρίσκονται στον αέρα. «Οι συνέπειες είναι τραγικές. Δεν ξέρουμε πότε θα είμαστε έτοιμοι να ξαναλειτουργήσουμε, αφού πέρα από την αίθουσα έχουμε υποστεί ζημιές και στην υλική υποδομή που χρησίμευε για τα φροντιστήρια των παιδιών. Για μια ακόμη φορά η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας ήταν καταστροφική. Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις - με εξαίρεση τη "Λαϊκή Συσπείρωση" που είχε θέσει το θέμα - συζητούσαν για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, ενώ βασικά ζητήματα για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων παραμένουν ανύπαρκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Αλεξίου.

Ψίχουλα για τους πληγέντες

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες και οικοσκευή έγινε την Κυριακή υπό τον υφυπουργό Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων δήμων, οι οποίοι ενημέρωσαν πως μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν υποβάλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.

Το υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας που έχει την αρμοδιότητα αντιμετώπισης έκτακτων κοινωνικών αναγκών, ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, ύψους 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Για τη χορήγησή του απαιτείται: Αίτηση του πληγέντος στο Δήμο. Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός. Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το ύψος της οποίας κυμαίνεται από 1.174 ευρώ έως 5.869 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών οικογένειας, το βαθμό των ζημιών και το μέγεθος κατοικίας. Για την καταβολή της απαιτούνται:

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημά τους προς το υπουργείο.

Ο νόμος για τα ρέματα οδηγεί σε νέες πλημμύρες

Σύμφωνα με επιστήμονες, τα ανοιχτά ρέματα μόνο στην Αττική έχουν μειωθεί κατά 66% από το 1945, δηλαδή από 1.280 χλμ. που ήταν έχουν φτάσει 434 χλμ. Και από ρέματα ανοιχτά έχουν δεχτεί τόσες παρεμβάσεις που με δυσκολία μπορούν να κατευθύνουν τα νερά στη θάλασσα ή άλλους μεγάλους αποδέκτες.

Τον περασμένο Απρίλη, με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε ο νόμος για τη «διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα - ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας» 4258/2014 (ΦΕΚ 94Α).

Ο νόμος ήρθε να διευθετήσει το νομικό πλαίσιο προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, κάτι που γίνεται φανερό μέσα από τις διατάξεις του, ορισμένες από τις οποίες είναι φωτογραφικές υπέρ μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Μάλιστα, ιδιωτικοποιούνται και πλευρές της αντιπλημμυρικής προστασίας, αφού επιτρέπεται κατ' εξαίρεση να πραγματοποιούνται και από ιδιώτες με δαπάνες έργα διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας - που σχετίζονται και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής - αφού πρώτα μεριμνήσουν για τη σύνταξη του φακέλου οριοθέτησης. Ταυτόχρονα, δίνεται πλήρης ελευθερία κινήσεων στους επιχειρηματίες να οριοθετούν, διευθετούν υδατορέματα, για το όφελός τους και όχι την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ είχε επισημάνει ότι ρυθμίσεις του νόμου αυτού ευνοούν τους καταπατητές, καταργούν την έκδοση οικοδομικής άδειας για μεγάλα τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων, επιτρέποντας σε μεγαλοκατασκευαστές να κάνουν έργα ακόμα και δίπλα στα ποτάμια και τα ρέματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ