ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Εν αναμονή νέου γύρου διαπραγματεύσεων

Γερμανοί στρατιώτες της λεγόμενης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, που επιτηρεί το προτεκτοράτο του Κοσσόβου, το οποίο όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Σερβίας

Associated Press

Γερμανοί στρατιώτες της λεγόμενης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, που επιτηρεί το προτεκτοράτο του Κοσσόβου, το οποίο όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Σερβίας
Μετά την ανάληψη του συντονισμού των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσσόβου από την τρόικα ΗΠΑ, Ρωσίας και ΕΕ, που αποφασίστηκε από την Ομάδα Επαφής, όλες οι δυνάμεις παίρνουν θέσεις ...μάχης. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας μιλώντας στην τελετή διαπιστευτηρίων του Σέρβου πρέσβη στη Ρωσία, όπου σημείωσε: «Η ειρήνη δεν μπορεί να οικοδομηθεί στην Ευρώπη χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ και αναμένεται αύριο να συναντηθεί με την ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις, σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» δήλωσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να δεχτεί ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, ωστόσο άφησε ανοιχτή την περίπτωση διευρυμένης αυτονομίας.

Εξάλλου, το Κόσσοβο, που επιχειρείται να μπει από τους ιμπεριαλιστές σε πορεία γρήγορης διευθέτησης, αναμένεται να συζητηθεί, όπως ανακοινώθηκε, και στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν. Επίσης, χτες, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής των δυνάμεων του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, Γερμανό Γιοακίμ Ρούκερ, ότι μέχρι το Νοέμβρη θα πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές.

Πάντως, η στάση της Ρωσίας, που για δικούς της λόγους αντιδρά και έχει μπλοκάρει έως τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την απόφαση ανεξαρτητοποίησης που ουσιαστικά προτείνει το γνωστό σχέδιο Αχτισαάρι, θα είναι καθοριστική για την πορεία του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Φυσικά και η στάση της φιλοδυτικής σερβικής κυβέρνησης, που δείχνει ορισμένες φορές να επιζητεί ανταλλάγματα, θα παίξει το ρόλο της.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δυσαρέσκεια για τη γαλλο-λιβυκή συμφωνία

ΒΟΝΝΗ.--

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη γερμανική κυβέρνηση η συμφωνία που έκλεισε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, στα μέσα της βδομάδας κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα από τη Γαλλία στη Λιβύη με δεδηλωμένο στόχο την αφαλάτωση νερού. Για «πολιτικά προβληματική συμφωνία» έκανε λόγο ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γκερνότ Ερλερ, που δήλωσε ανοιχτά ότι «η συμφωνία πλήττει άμεσα τα γερμανικά συμφέροντα και το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Επικριτικά σχόλια έγιναν και από εκπροσώπους γερμανικών πολιτικών δυνάμεων. Εκπρόσωπος των Πρασίνων μίλησε για «σοβαρές αμφιβολίες ως προς τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας που προκαλούνται από τέτοιες συμφωνίες», ενώ εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατηγορούσε τον Σαρκοζί για «σόου εντυπώσεων στη Λιβύη, μέσα από το οποίο με πρωτόγονο τρόπο προώθησε τα προσωπικά του και γαλλικά συμφέροντα».

Αν και τα γερμανικά παράπονα είναι τα πρώτα μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μάλλον δε θα είναι τα μοναδικά, καθώς η δυναμική «επανεμφάνιση» των γαλλικών συμφερόντων, διά του Σαρκοζί, στην ευρύτερη περιοχή, έχει προκαλέσει γενικότερες αναταράξεις στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

ΡΩΣΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κλιμάκωση αντιπαράθεσης

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εγκατέλειψαν, όπως ανακοινώθηκε χτες, τη βρετανική πρωτεύουσα οι τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση στις 16 Ιουλίου, εξαιτίας της αντιπαράθεσης Μόσχας - Λονδίνου για την υπόθεση του Λιτβινένκο. Το Λονδίνο ζητά την έκδοση του Αντρέι Λουγκοβόι ως κύριου υπόπτου για τη δηλητηρίαση με πλουτώνιο του πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που είχε πλέον λάβει βρετανική υπηκοότητα.

Ο Λουγκοβόι αρνείται τις κατηγορίες και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα τον εκδώσει. Στην απόφασή της καλύπτεται πλήρως από τη σχετική Ευρωπαϊκή Συνθήκη του 1957, αλλά και από το ρωσικό σύνταγμα που απαγορεύει κατηγορηματικά τις εκδόσεις Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε δώσει προθεσμία δέκα ημερών στους Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το Κρεμλίνο απάντησε με απέλαση τεσσάρων Βρετανών διπλωματών από την πρεσβεία στη Μόσχα, οι οποίοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 29 Ιουλίου να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τα ονόματα και των οκτώ διπλωματών δεν έχουν γίνει γνωστά.

Χτες, μετά την είδηση της αναχώρησης των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών από το Λονδίνο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβέντοφ υποστήριζε, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο, ότι «είναι ανόητο να θυσιαστούν οι καλές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ο μεγάλος όγκος των αμοιβαίων επενδύσεων, για την υπόθεση Λιτβινένκο». Συμπλήρωσε, δε, ότι ελπίζει «να μην επηρεαστούν οι σχέσεις αυτές από τις αξιοθρήνητες επιπλοκές που δεν προκάλεσε η Μόσχα» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η μικρή αυτή κρίση θα ξεπεραστεί».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Συνεχίζονται οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργατών στα ορυχεία χαλκού στο νότο της Χιλής, που απεργούν πάνω από ένα μήνα, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και κοινωνικά δικαιώματα (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση). Ετσι η Κρατική Εταιρεία Χαλκού αναγκάστηκε να προχωρήσει σε παύση εργασιών στο ορυχείο Τενιέντε.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Την Ερυθραία αναφέρει ως τον κυριότερο προμηθευτή όπλων στους ισλαμιστές αντάρτες της Σομαλίας έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ερυθραία επιχείρησε σκόπιμα να κρύψει τις δραστηριότητές της, ενώ διαπιστώνεται «καθαρή ανάμειξη» της κυβέρνησής της στην παραβίαση του εμπάργκο.

ΜΟΣΧΑ.-- Σε ατύχημα κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής αποδίδουν οι ρωσικές αρχές την, μικρής ισχύος, έκρηξη που σημειώθηκε σε υποβρύχιο στο λιμάνι Σεβεροντίνσκ της Λευκής Θάλασσας, που φέρεται να έχει πυρηνικό αντιδραστήρα. Οι ρωσικές αρχές επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενέργειας, κάτι που επιβεβαιώνει και η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της γειτονικής Νορβηγίας με τις μετρήσεις της.

ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-- Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η ΠΓΔΜ, με 43 μέτωπα να μαίνονται, ενώ υπολογίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα. Είναι εμφανής η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού σε μέσα και έμψυχο δυναμικό. Ιδια κατάσταση υπάρχει και στην Αλβανία, όπου χτες έκαιγαν σε όλη τη χώρα 50 εστίες άλλες μικρότερης και άλλες μεγαλύτερης έκτασης. Από πυρκαγιά που ξέσπασε στο χωριό Μαμίνας, μεταξύ Τιράνων και Δυρραχίου, κινδύνευσε και στρατιωτική βάση, που αν δεν ελεγχόταν, θα απειλούνταν και οι δύο πόλεις.

ΓΑΛΛΙΑ
Δίωξη κατά ντε Βιλπέν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Κατηγορίες για συνέργεια σε συκοφαντική δυσφήμιση, αποδοχή κλοπιμαίων, κατάχρηση εμπιστοσύνης και συνέργεια σε πλαστογραφία, απαγγέλθηκαν, χτες, από τη γαλλική εισαγγελία σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο λόγος είναι η ανάμειξή του στο σκάνδαλο Clearstream, το οποίο γνωστοποιήθηκε στη χώρα στα μέσα του 2005. Τότε, σειρά πλαστών τραπεζικών εγγράφων, που «διέρρευσαν» στον Τύπο, συμπεριλάμβαναν λίστα με ονόματα πολιτικών που φέρονταν να έχουν πάρει μίζες για την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Ταϊβάν.

Μεταξύ των ονομάτων υπήρχε και αυτό του Νικολά Σαρκοζί, που φερόταν, όπως και οι άλλοι, να έχει σειρά καταθέσεων και επενδύσεων σε ξένες τράπεζες μέσω της ελβετικής χρηματιστηριακής Cleastream. Οπως αποδείχτηκε, τα έγγραφα ήταν πλαστά και κύριος στόχος φάνηκε να είναι ο Σαρκοζί, προκειμένου να πληγεί η εικόνα του και να μη θέσει, τότε, υποψηφιότητα για την προεδρία.

ΟΗΕ
Εκθεση - πίεση για Νταρφούρ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Εντείνεται το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για επέμβαση στην Αφρική, με αιχμή του δόρατος, προς το παρόν, την περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν και... πρόσχημα και μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που επιχειρείται εκτίμηση της κατάστασης στο Σουδάν, διαπιστώνεται σωρεία συστηματικών παραβιάσεων στον τομέα αυτό.

Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Εθνη κατηγορούν το σουδανικό καθεστώς για βασανιστήρια, διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και χρήση παιδιών ως στρατιώτες. Δεν παραλείπεται φυσικά αναλυτική αναφορά στην περίπτωση του Νταρφούρ, όπου το Σουδάν κατηγορείται για πράξεις βίας, σημειώνοντας ιδιαίτερα, βιασμούς, φόνους και μαζικούς διωγμούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε ξεχωριστή μνεία του καλεί σε συναίνεση προκειμένου να αναπτυχθεί άμεσα μία «ειρηνευτική» - κοινή δύναμη μεταξύ ΟΗΕ και Αφρικανικής Ενωσης, που θα «διασφαλίσει» την ομαλότητα στην περιοχή του Νταρφούρ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ