Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κλιμάκωση αντιπαράθεσης

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εγκατέλειψαν, όπως ανακοινώθηκε χτες, τη βρετανική πρωτεύουσα οι τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν από τη βρετανική κυβέρνηση στις 16 Ιουλίου, εξαιτίας της αντιπαράθεσης Μόσχας - Λονδίνου για την υπόθεση του Λιτβινένκο. Το Λονδίνο ζητά την έκδοση του Αντρέι Λουγκοβόι ως κύριου υπόπτου για τη δηλητηρίαση με πλουτώνιο του πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που είχε πλέον λάβει βρετανική υπηκοότητα.

Ο Λουγκοβόι αρνείται τις κατηγορίες και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι δε θα τον εκδώσει. Στην απόφασή της καλύπτεται πλήρως από τη σχετική Ευρωπαϊκή Συνθήκη του 1957, αλλά και από το ρωσικό σύνταγμα που απαγορεύει κατηγορηματικά τις εκδόσεις Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε δώσει προθεσμία δέκα ημερών στους Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το Κρεμλίνο απάντησε με απέλαση τεσσάρων Βρετανών διπλωματών από την πρεσβεία στη Μόσχα, οι οποίοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 29 Ιουλίου να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τα ονόματα και των οκτώ διπλωματών δεν έχουν γίνει γνωστά.

Χτες, μετά την είδηση της αναχώρησης των τεσσάρων Ρώσων διπλωματών από το Λονδίνο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβέντοφ υποστήριζε, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο, ότι «είναι ανόητο να θυσιαστούν οι καλές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ο μεγάλος όγκος των αμοιβαίων επενδύσεων, για την υπόθεση Λιτβινένκο». Συμπλήρωσε, δε, ότι ελπίζει «να μην επηρεαστούν οι σχέσεις αυτές από τις αξιοθρήνητες επιπλοκές που δεν προκάλεσε η Μόσχα» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η μικρή αυτή κρίση θα ξεπεραστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ