Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δυσαρέσκεια για τη γαλλο-λιβυκή συμφωνία

ΒΟΝΝΗ.--

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη γερμανική κυβέρνηση η συμφωνία που έκλεισε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, στα μέσα της βδομάδας κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα από τη Γαλλία στη Λιβύη με δεδηλωμένο στόχο την αφαλάτωση νερού. Για «πολιτικά προβληματική συμφωνία» έκανε λόγο ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γκερνότ Ερλερ, που δήλωσε ανοιχτά ότι «η συμφωνία πλήττει άμεσα τα γερμανικά συμφέροντα και το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Επικριτικά σχόλια έγιναν και από εκπροσώπους γερμανικών πολιτικών δυνάμεων. Εκπρόσωπος των Πρασίνων μίλησε για «σοβαρές αμφιβολίες ως προς τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας που προκαλούνται από τέτοιες συμφωνίες», ενώ εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατηγορούσε τον Σαρκοζί για «σόου εντυπώσεων στη Λιβύη, μέσα από το οποίο με πρωτόγονο τρόπο προώθησε τα προσωπικά του και γαλλικά συμφέροντα».

Αν και τα γερμανικά παράπονα είναι τα πρώτα μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μάλλον δε θα είναι τα μοναδικά, καθώς η δυναμική «επανεμφάνιση» των γαλλικών συμφερόντων, διά του Σαρκοζί, στην ευρύτερη περιοχή, έχει προκαλέσει γενικότερες αναταράξεις στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ