ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /28
Στη βάση του Γκουαντανάμο οι Ταλιμπάν...

Ο Βρετανός στρατιώτης ξεπλένει το πρόσωπό του δίπλα σε μια γέφυρα κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς

Associated Press

Ο Βρετανός στρατιώτης ξεπλένει το πρόσωπό του δίπλα σε μια γέφυρα κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υπήρξε απολύτως σαφής και κατηγορηματικός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην τακτική ενημέρωση των συντακτών στο Πεντάγωνο... «Προχωράμε σ' όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες, για να μπορούν να παραμείνουν εδώ κρατούμενοι».

Πού; Μα στην Κούβα, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με αυτές τις δηλώσεις επιβεβαίωσε τα προχθεσινά δημοσιεύματα που έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες έτοιμες να μετατρέψουν τη ναυτική βάση στον κόλπο του Γκουαντανάμο, σε κέντρο κράτησης για συλληφθέντες που είναι είτε Ταλιμπάν είτε μέλη της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να στηθούν στρατοδικεία στις εγκαταστάσεις του Γκουαντανάμο στη Νοτιοανατολική Κούβα. Ορισμένοι σχολιαστές δηλώνουν ότι η απόφαση να κρατηθούν Αφγανοί και Αραβες στην Κούβα πιθανόν να εξοργίσει τον πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη βάση Γκουαντανάμο -που εκχωρήθηκε στις ΗΠΑ με την ειδική συμφωνία του 1903- ως «στιλέτο καρφωμένο στην καρδιά της Κούβας» και έχει επικρίνει και καταδικάσει την αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία κατά του Αφγανιστάν.

«Δεν αναμένουμε κάποιο πρόβλημα από την πλευρά Κάστρο για το συγκεκριμένο θέμα» δήλωσε ο Ράμσφελντ χαρακτηρίζοντας τη βάση ως τη «λιγότερο κακή τοποθεσία που θα μπορούσε να επιλεγεί».

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν κρατούν μέχρι στιγμής 70 (62 που κρατούνται σε στρατόπεδο στην Κανταχάρ και 8 που κρατούνται στο αεροπλανοφόρο «USS Peleliu» που πλέει στην Αραβική Θάλασσα) αιχμαλώτους Ταλιμπάν και μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα, ενώ σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο δίκτυο MSNBC, οι προετοιμασίες αλλά και η μεταφορά των κρατουμένων δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τα μέσα Γενάρη και αφορούν κυρίως στους κρατούμενους για τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ειδικό ενδιαφέρον ως προς τις πληροφορίες που πιθανώς έχουν και ως προς την ανάμειξή τους στο «τρομοκρατικό δίκτυο» της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ρίτσαρντ Εβανς, αξιωματούχο της βάσης του Γκουαντανάμο, η βάση έχει ήδη τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σε ειδικές φυλακές περί τους 100 κρατουμένους, που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του '90 όπου και είχαν χρησιμοποιηθεί για την κράτηση μέρους Αϊτινών αλλά και Κουβανών προσφύγων, ενώ το πλεονέκτημα της βάσης είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους πρόσβαση σε αυτήν, εκτός από τον αμερικανικό στρατό. Σ' αυτό το σημείο πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι ακριβώς γιατί το Γκουαντανάμο είναι παντελώς απροσπέλαστο και απαγορευμένο για οποιονδήποτε, το κατατάσσει το πιο ασφαλές μέρος εκτός των ΗΠΑ, ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν και στρατοδικεία και δίκες χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό και γνωστό στον «έξω κόσμο» ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής όλους τους αιχμαλώτους δεν τους ονομάζουν ή τους χειρίζονται ως «αιχμαλώτους πολέμου», καθεστώς που θα μπορούσε να τους παρέχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάποια δικαιώματα ως προς την κράτησή τους αλλά και τη δικαστική διαδικασία. Παράλληλα, τα ειδικά στρατοδικεία που έχουν ιδρυθεί μετά από απόφαση του προέδρου Μπους, στις 13 Νοέμβρη, «γεγονός που ενδέχεται να συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στη «μέγκενη των ΗΠΑ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Με την πεποίθηση ότι «κάποτε με χρόνους και καιρούς» ο Οσάμα Μπιν Λάντεν «δε θα γλιτώσει από τη μέγκενη των ΗΠΑ», παρότι ουδείς γνωρίζει πού ακριβώς είναι, αλλά και ότι οι ΗΠΑ θα είναι παρούσες στο Αφγανιστάν πιθανώς για μακρό χρονικό διάστημα, εμφανίστηκε χτες κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, καλώντας όπως πάντα τους Αμερικανούς να είναι «υπομονετικοί».

Ο Μπους πρόσθεσε ότι δε θα λάβει απόφαση να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του δικτύου της «Αλ Κάιντα» και του επικεφαλής του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αν δεν τον διαβεβαιώσει ο διοικητής των επιχειρήσεων, στρατηγός Τόμι Φρανκς, ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε. «Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Ο αμερικανικός λαός πρέπει να καταλάβει πως όταν λέω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή, το εννοώ απολύτως. θα είμαστε εκεί (στο Αφγανιστάν) για κάποιο χρονικό διάστημα, και δεν ξέρω πότε θα φύγουμε, όμως αυτό δε θα γίνει πριν τελειώσει η αποστολή»... «ένα μέρος της αποστολής αυτής είναι να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν θα είναι μια σταθερή χώρα», δήλωσε τέλος ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι από τα πλέον επίσημα χείλη οι Αμερικανοί διαβεβαιώνουν ότι δεν ξέρουν πού βρίσκεται ο Μπιν Λάντεν, ο υπουργός Αμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Φαχίμ, δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας ενδεχομένως βρίσκεται στην Πεσαβάρ του Πακιστάν.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και τα βομβαρδιστικά έπληξαν εγκαταστάσεις τις οποίες στο παρελθόν χρησιμοποιούσε η ηγεσία των Ταλιμπάν. Το αφγανικό υπουργείο Αμυνας ωστόσο ζήτησε την Παρασκευή τη διακοπή των βομβαρδισμών σε διάστημα τριών ημερών, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αφγανών αξιωματούχων, αυτό το διάστημα αρκεί ώστε να πληγούν οι εναπομείνασες δυνάμεις των Ταλιμπάν και της «Αλ Κάιντα» που δρουν στο αφγανικό έδαφος. Μέχρι τότε ζητείται από τους Αμερικανούς να ζητούν την έγκριση των κατά τόπους διοικητών, προτού βομβαρδίσουν κάποιες περιοχές.


Και πάλι το Ιράκ στο προσκήνιο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σομαλία, Υεμένη, Σουδάν και φυσικά και Ιράκ, όλοι έχουν τεθεί ως στόχοι. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι οι Αμερικανοί προετοιμάζουν τις πολεμικές μηχανές, ενώ οι «έγκυρες» εφημερίδες προετοιμάζουν καταλλήλως την κοινή γνώμη.

Ακόμη ένα άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» και μάλιστα τετρασέλιδο υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν», του Richard Perle, ο οποίος διατέλεσε βοηθός υπουργός Αμυνας την περίοδο 1981-1987, εξηγεί γιατί ο επόμενος στόχος πρέπει να είναι το Ιράκ! Εξάλλου, ο Περλ από την οργάνωση «American Enterprise Institute», μαζί με τον τωρινό υπουργό Αμυνας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους, πρωτοστατούν ώστε η επόμενη φάση της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας να έχει για στόχο της το Ιράκ και ειδικότερα την ανατροπή του Χουσεΐν. Υπογραμμίζοντας ότι «όπλα» ισχυρότατης εμβέλειας βρίσκονται στα χέρια ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου δικτάτορα», ο Περλ αναπτύσσει σειρά επιχειρημάτων με πρώτο «το γεγονός ότι ο Χουσεΐν μισεί θανάσιμα τις ΗΠΑ, ακριβώς όπως και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν». Επίσης, υποστηρίζει ότι είναι τόσο σημαντικά τα χημικά και βιολογικά όπλα, που διαθέτει στο οπλοστάσιό του ο Χουσεΐν, που για να τα διατηρήσει δεν έχει διστάσει να υποστεί τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις του εμπάργκο που του έχει επιβάλλει εδώ και μια δεκαετία ο ΟΗΕ, εξακολουθώντας να αρνείται να επιτρέψει τον έλεγχο των ιρακινών εγκαταστάσεων από τους επιθεωρητές και βεβαιώνει ότι οι γείτονές του στον Περσικό Κόλπο θα χαιρετίσουν την ανατροπή του, «χορεύοντας στους δρόμους, αντάμα με τους βασανισμένους κατοίκους του Ιράκ»...

Με αυτό σκεπτικό, μέσα από τις σελίδες των «Τάιμς», παροτρύνει την κυβέρνηση Μπους να βοηθήσει το «Εθνικό Κογκρέσο του Ιράκ», που υπό την αιγίδα του έχουν ενεργοποιηθεί οι αντίπαλοι του Χουσεΐν και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Μπους πρέπει να μην καθυστερήσει να χτυπήσει το Ιράκ ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ