Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Στη βάση του Γκουαντανάμο οι Ταλιμπάν...

Ο Βρετανός στρατιώτης ξεπλένει το πρόσωπό του δίπλα σε μια γέφυρα κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς

Associated Press

Ο Βρετανός στρατιώτης ξεπλένει το πρόσωπό του δίπλα σε μια γέφυρα κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ υπήρξε απολύτως σαφής και κατηγορηματικός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην τακτική ενημέρωση των συντακτών στο Πεντάγωνο... «Προχωράμε σ' όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες, για να μπορούν να παραμείνουν εδώ κρατούμενοι».

Πού; Μα στην Κούβα, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με αυτές τις δηλώσεις επιβεβαίωσε τα προχθεσινά δημοσιεύματα που έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες έτοιμες να μετατρέψουν τη ναυτική βάση στον κόλπο του Γκουαντανάμο, σε κέντρο κράτησης για συλληφθέντες που είναι είτε Ταλιμπάν είτε μέλη της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να στηθούν στρατοδικεία στις εγκαταστάσεις του Γκουαντανάμο στη Νοτιοανατολική Κούβα. Ορισμένοι σχολιαστές δηλώνουν ότι η απόφαση να κρατηθούν Αφγανοί και Αραβες στην Κούβα πιθανόν να εξοργίσει τον πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη βάση Γκουαντανάμο -που εκχωρήθηκε στις ΗΠΑ με την ειδική συμφωνία του 1903- ως «στιλέτο καρφωμένο στην καρδιά της Κούβας» και έχει επικρίνει και καταδικάσει την αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία κατά του Αφγανιστάν.

«Δεν αναμένουμε κάποιο πρόβλημα από την πλευρά Κάστρο για το συγκεκριμένο θέμα» δήλωσε ο Ράμσφελντ χαρακτηρίζοντας τη βάση ως τη «λιγότερο κακή τοποθεσία που θα μπορούσε να επιλεγεί».

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν κρατούν μέχρι στιγμής 70 (62 που κρατούνται σε στρατόπεδο στην Κανταχάρ και 8 που κρατούνται στο αεροπλανοφόρο «USS Peleliu» που πλέει στην Αραβική Θάλασσα) αιχμαλώτους Ταλιμπάν και μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα, ενώ σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο δίκτυο MSNBC, οι προετοιμασίες αλλά και η μεταφορά των κρατουμένων δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τα μέσα Γενάρη και αφορούν κυρίως στους κρατούμενους για τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ειδικό ενδιαφέρον ως προς τις πληροφορίες που πιθανώς έχουν και ως προς την ανάμειξή τους στο «τρομοκρατικό δίκτυο» της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ρίτσαρντ Εβανς, αξιωματούχο της βάσης του Γκουαντανάμο, η βάση έχει ήδη τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σε ειδικές φυλακές περί τους 100 κρατουμένους, που χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του '90 όπου και είχαν χρησιμοποιηθεί για την κράτηση μέρους Αϊτινών αλλά και Κουβανών προσφύγων, ενώ το πλεονέκτημα της βάσης είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους πρόσβαση σε αυτήν, εκτός από τον αμερικανικό στρατό. Σ' αυτό το σημείο πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι ακριβώς γιατί το Γκουαντανάμο είναι παντελώς απροσπέλαστο και απαγορευμένο για οποιονδήποτε, το κατατάσσει το πιο ασφαλές μέρος εκτός των ΗΠΑ, ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν και στρατοδικεία και δίκες χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό και γνωστό στον «έξω κόσμο» ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής όλους τους αιχμαλώτους δεν τους ονομάζουν ή τους χειρίζονται ως «αιχμαλώτους πολέμου», καθεστώς που θα μπορούσε να τους παρέχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάποια δικαιώματα ως προς την κράτησή τους αλλά και τη δικαστική διαδικασία. Παράλληλα, τα ειδικά στρατοδικεία που έχουν ιδρυθεί μετά από απόφαση του προέδρου Μπους, στις 13 Νοέμβρη, «γεγονός που ενδέχεται να συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ