Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Εθελοντές» κατά παραγγελία

Ακόμα ψάχνουν για τους 124 που θα σταλούν στο Αφγανιστάν

«Εθελοντές» κατά παραγγελία και εξ ανάγκης, θα είναι οι 124 Ελληνες αξιωματικοί και επαγγελματίες υπαξιωματικοί που, σε πρώτη φάση, θα σταλούν στο Αφγανιστάν. Μετά την απροθυμία που εκδηλώθηκε για δηλώσεις συμμετοχής, χρειάστηκε να κοινοποιηθεί εκ νέου παλαιότερο σήμα του ΓΕΣ, σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες, όπου γίνεται σαφές ότι η συμμετοχή σε «ειρηνευτικές αποστολές» είναι υποχρεωτική για τα μόνιμα στελέχη. Και όλα αυτά για να βρεθούν 124 άτομα από όλο τον Ελληνικό Στρατό. Εδώ αξίζει να σημειωθεί και η απροθυμία συνολικά της ελληνικής νεολαίας να υπηρετήσει στα μισθοφορικά σώματα των ιμπεριαλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 4.500 θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών δήλωσαν συμμετοχή, μετά μάλιστα και την παράταση που δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων, μόνο 2.811 άτομα.

Χτες λοιπόν ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας ότι «η τελική συμμετοχή της χώρας μας στην ειρηνευτική δύναμη του Αφγανιστάν θα αποτελείται από έναν Λόχο Μηχανικού, ένα τμήμα ασφαλείας ενσωματωμένο στον Λόχο Μηχανικού, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, καθώς επίσης και τα υλικά μέσα των παραπάνω, μαζί με το αντίστοιχο προσωπικό και χειριστές των μηχανημάτων». Να σημειωθεί ότι η Βρετανία δεν έκανε αποδεκτή την προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης για την αποστολή στην Καμπούλ κινητής χειρουργικής μονάδας και του ανάλογου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Διευκρινίζεται ακόμα από το ΓΕΕΘΑ ότι «το σύνολο του προσωπικού θα ανέρχεται σε 124 άνδρες και αποτελείται εξ ολοκλήρου από εθελοντές, αξιωματικούς και επαγγελματίες υπαξιωματικούς». Οπως επίσης έγινε γνωστό, βρίσκεται από προχτές στο Λονδίνο ο διοικητής της ελληνικής δύναμης και ο διοικητής του Λόχου Μηχανικού, για να πάρουν μέρος σε σύσκεψη υπό τον Βρετανό διοικητή της λεγόμενης ειρηνευτικής δύναμης, για καθορισμό των λεπτομερειών επιχειρησιακής φύσεως και θεμάτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης. Η ελληνική δύναμη προβλέπεται να αναχωρήσει περί τα τέλη Γενάρη του 2002 και η αποστολή της θα έχει τρίμηνη διάρκεια με δυνατότητα παράτασης.

Οσον αφορά πάντως στο «εθελοντικό» της συμμετοχής, επιθυμητή είναι η συγκρότηση της δύναμης αποκλειστικά από εθελοντές αλλά αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό θα ισχύσει το υποχρεωτικό. Αν και είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εθελοντικού και υποχρεωτικού, γιατί ουσιαστικά ο κατάλογος, για κάποιες ειδικότητες και βαθμούς αυτών που θα σταλούν, θα καταρτιστεί από την υπηρεσία και το εθελοντικό της συμμετοχής θα εντοπίζεται στη δυνατότητα που θα έχει ο προτεινόμενος να αρνηθεί. Πράγμα όμως που στην πράξη είναι πολύ δύσκολο για ένα μόνιμο στέλεχος και λόγω της ψυχολογίας που έχει δημιουργηθεί με τα διάφορα σήματα των επιτελείων αλλά κυρίως και εξαιτίας του φόβου επιπτώσεων.

Πάντως, όλα θα πρέπει να έχουν λήξει μέχρι τις 4 του Γενάρη και οι κατάλογοι να έχουν υποβληθεί στο ΓΕΣ. Λόγω της απροθυμίας, που ούτως ή άλλως έχει εκδηλωθεί, επιστρατεύτηκε και η αύξηση του μισθού που καταβάλλεται στους εκτός συνόρων Ελληνες στρατιωτικούς. Σήμερα ένας υπαξιωματικός «ειρηνευτικής αποστολής» κατά μέσο όρο εισπράττει μηνιαίως πέρα από τον τακτικό μισθό το ποσόν περίπου του 1 εκατομμυρίου και οι αξιωματικοί περίπου 1,5 εκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ