ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» κατά του πολέμου

Σενεγάλη

Associated Press

Σενεγάλη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εν αναμονή ενός ακόμη μαχητικού Σαββατοκύριακου ανά τον κόσμο, όπου το αντιπολεμικό μέτωπο θα δώσει και πάλι το «παρών», οι κινητοποιήσεις και οι διάφορες δράσεις συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό.

Στην Ουάσιγκτον οι προσπάθειες αποκλεισμού δρόμων ανακόπηκαν και πάλι βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη γωνία της 14ης οδού και της λεωφόρου Πενσυλβάνια, μόλις δύο τετράγωνα από το Λευκό Οίκο, οι διαδηλωτές απέκλεισαν το δρόμο, η αστυνομία επενέβη, οι αψιμαχίες δεν αποφεύχθηκαν και τελικά δεκάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με το «Reuters», συνελήφθησαν μόλις δύο μέρες μετά τη σύλληψη 65 διαδηλωτών στο Λαφαγιέτ Παρκ, περιλαμβανομένων δύο κατόχων βραβείου Νόμπελ, επισκόπων, βετεράνων του αντιπολεμικού κινήματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι συλλήψεις των αντιπολεμικών διαδηλωτών, τις πρώτες αυτές ημέρες του πολέμου, είναι χιλιάδες...

Μέρα γενικού ξεσηκωμού και στη Λατινική Αμερική, όπου διαδηλώσεις έγιναν στην Κολομβία, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη, τον Παναμά, το Μεξικό, με συγκρούσεις μάλιστα με την αστυνομία.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές, φωνάζοντας «Ο Μπους είναι ο νέος Χίτλερ», συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Επανάστασης στην Τεχεράνη και επιτέθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής εναντίον της βρετανικής πρεσβείας. Οι διαδηλωτές επίσης έκαψαν ομοιώματα του Τζορτζ Μπους, του Τόνι Μπλερ και του Σαντάμ Χουσεΐν. Ομως διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις του Ιράν. Ο Ιρανός κληρικός Αγιατολάχ Μοχάμεντ Γιαζντί σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, νωρίτερα, δήλωσε ότι «το Ιράν είναι αντίθετο τόσο στο καθεστώς του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν όσο και στις πολεμικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων».

Αμερικανοί διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν έξω από μια στρατιωτική βάση

Associated Press

Αμερικανοί διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν έξω από μια στρατιωτική βάση
Διαδηλώσεις κατά του πολέμου έγιναν και σε όλες τις πόλεις του Πακιστάν και της Ινδίας, σε αρκετές πόλεις της Ινδονησίας, ενώ πάνω από 30 χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Διαδηλώσεις και στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, χιλιάδες και πάλι πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 15.000, ενώ στην Ιορδανία χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους του Αμάν, του Μάαν στη νότια Ιορδανία όπου και το μεγάλο ισλαμικό Πανεπιστήμιο και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, οι ουλεμάδες του Λιβάνου κάλεσαν τους πιστούς να αντισταθούν στην αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ, μέχρι να πεθάνουν ως μάρτυρες, «όχι για να υπηρετήσουν το καθεστώς της Βαγδάτης, αλλά για να υπερασπίσουν την ελευθερία».

Στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ιταλία, τμήμα διαδηλωτών απέκλεισε το δρόμο προς διυλιστήριο της εταιρίας ΕΝΙ στην κεντρική Ιταλία για περίπου τρεις ώρες. Παράλληλα, σε πολλά Πανεπιστήμια έχουν γίνει καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις είναι καθημερινές.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν ήδη και προγραμματίζονται για σήμερα σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Φινλανδίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Βουλγαρίας.

Φιλιππίνες

Associated Press

Φιλιππίνες
Περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές, βρετανικές, ισπανικές και ισραηλινές σημαίες χτες στην Κωνσταντινούπολη, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.


Λίβανος

Associated Press

Λίβανος

ΙΡΑΚ
Δυστυχία και οργή

Ανταπόκριση της Κάθι Κέλι, συντονίστριας της οργάνωσης «Ομάδα Ειρήνης για το Ιράκ», διεθνούς ομάδας ειρηνιστών που παραμένουν στο Ιράκ, προκειμένου να γίνουν η φωνή του ιρακινού λαού

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Σε όλο το Ιράκ αυτές τις μέρες βρίσκονται δεκάδες ακτιβιστές από ολόκληρο τον κόσμο, που μάχονται για να κάνουν την καθημερινή ζωή του δοκιμαζόμενου ιρακινού λαού λίγο καλύτερη. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν την πιο αξιόπιστη φωνή πληροφόρησης για τις συνθήκες διαβίωσης των Ιρακινών και για τις αληθινές συνέπειες που έχει αυτός ο πόλεμος. Εν μέσω της κλιμάκωσης των επιθέσεων, το μήνυμά τους αποτελεί μια ακόμη καταδίκη της βαρβαρότητας αυτής της επίθεσης και της εγκληματικής λογικής που την κινεί.

«Είμαι έξαλλος», λέει ο Σανγκ Γιν Χαν από τη Νότια Κορέα, που συμμετέχει στην εκστρατεία καταστροφής ναρκών στο Ιράκ. «Πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος θα σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους». Ενώ ο Νέβιλ Γουάτσον, ένας ακόμα αγωνιστής της ειρήνης, προσθέτει: «Ναι, είμαστε θυμωμένοι, εξαγριωμένοι και νιώθουμε την υποχρέωση να εργαστούμε, έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε τη συμπόνια ολόκληρου του κόσμου για την άθλια κατάσταση των αθώων πολιτών» και συνεχίζει: «Τις προάλλες επιτέθηκα φραστικά σε έναν Αυστραλό δημοσιογράφο, που χαρακτήρισε τα θύματα λογικές παράπλευρες απώλειες. "Πώς τολμάς να αναφέρεσαι στους φίλους μας σαν παράπλευρες απώλειες; Και ποιον κοροϊδεύει ο κύριος Μπους, όταν υποστηρίζει ότι θέλει να εξασφαλίσει το πετρέλαιο του Ιράκ για τον ιρακινό λαό;"».

«Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει ότι αυτός ο πόλεμος είναι επιτυχημένος, επειδή έχει κοστίσει τη ζωή μόνο 500 ατόμων μέχρι τώρα. Αλλά μετά τις 24 Μάρτη μια βόλτα στα νοσοκομεία αποδεικνύει το μέγεθος αυτής της επιτυχίας, αφού εκεί βρίσκονται οι εκατοντάδες τραυματίες από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών», αναφέρει η Κ. Κέλι.

Η Ροέσιο Σάλεμ, 10 χρόνων, από το Χάι Ρισάλ, βρισκόταν στην είσοδο του σπιτιού της όταν χτυπήθηκε από βόμβα. Τώρα κείτεται με σοβαρά θωρακικά τραύματα στο νοσοκομείο. Η Φατίμα επίσης, 10 χρόνων, από τη Ραντγουανίγια, καταπλακώθηκε από τοίχο. Οι γονείς της δεν είχαν μέσα για να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο και έπρεπε να περιμένουν μέχρι την επομένη. Τώρα βρίσκεται και αυτή στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. Ο πατέρας της, Αμπού Μουστάφα, λέει: «Είμαστε σαν αδέρφια με το λαό των ΗΠΑ. Σας παρακαλώ δώστε αυτό το μήνυμα στον αμερικάνικο λαό. Αυτή είναι μια εισβολή, δεν έχει να κάνει τίποτα με τη δημοκρατία».

Φυσικά, υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογες ιστορίες παιδιών που χτυπήθηκαν στις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών. Οπως αναφέρει και ένας πατέρας που έχει το 13χρονο γιο τραυματισμένο: «Οι περισσότερες απώλειες είναι μεταξύ παιδιών, ηλικιωμένων και πολιτών».

«Ολοι μας είμαστε εξαγριωμένοι... αλλά θα προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε την οργή μας σε πράξεις μη βίαιης αντίστασης στις πράξεις του πολέμου», κλείνει την ανταπόκρισή της η ίδια η Κ. Κέλι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ