Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» κατά του πολέμου

Σενεγάλη

Associated Press

Σενεγάλη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εν αναμονή ενός ακόμη μαχητικού Σαββατοκύριακου ανά τον κόσμο, όπου το αντιπολεμικό μέτωπο θα δώσει και πάλι το «παρών», οι κινητοποιήσεις και οι διάφορες δράσεις συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό.

Στην Ουάσιγκτον οι προσπάθειες αποκλεισμού δρόμων ανακόπηκαν και πάλι βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη γωνία της 14ης οδού και της λεωφόρου Πενσυλβάνια, μόλις δύο τετράγωνα από το Λευκό Οίκο, οι διαδηλωτές απέκλεισαν το δρόμο, η αστυνομία επενέβη, οι αψιμαχίες δεν αποφεύχθηκαν και τελικά δεκάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με το «Reuters», συνελήφθησαν μόλις δύο μέρες μετά τη σύλληψη 65 διαδηλωτών στο Λαφαγιέτ Παρκ, περιλαμβανομένων δύο κατόχων βραβείου Νόμπελ, επισκόπων, βετεράνων του αντιπολεμικού κινήματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι συλλήψεις των αντιπολεμικών διαδηλωτών, τις πρώτες αυτές ημέρες του πολέμου, είναι χιλιάδες...

Μέρα γενικού ξεσηκωμού και στη Λατινική Αμερική, όπου διαδηλώσεις έγιναν στην Κολομβία, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη, τον Παναμά, το Μεξικό, με συγκρούσεις μάλιστα με την αστυνομία.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές, φωνάζοντας «Ο Μπους είναι ο νέος Χίτλερ», συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Επανάστασης στην Τεχεράνη και επιτέθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής εναντίον της βρετανικής πρεσβείας. Οι διαδηλωτές επίσης έκαψαν ομοιώματα του Τζορτζ Μπους, του Τόνι Μπλερ και του Σαντάμ Χουσεΐν. Ομως διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις του Ιράν. Ο Ιρανός κληρικός Αγιατολάχ Μοχάμεντ Γιαζντί σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, νωρίτερα, δήλωσε ότι «το Ιράν είναι αντίθετο τόσο στο καθεστώς του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν όσο και στις πολεμικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων».

Αμερικανοί διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν έξω από μια στρατιωτική βάση

Associated Press

Αμερικανοί διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν έξω από μια στρατιωτική βάση
Διαδηλώσεις κατά του πολέμου έγιναν και σε όλες τις πόλεις του Πακιστάν και της Ινδίας, σε αρκετές πόλεις της Ινδονησίας, ενώ πάνω από 30 χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Διαδηλώσεις και στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, χιλιάδες και πάλι πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 15.000, ενώ στην Ιορδανία χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους του Αμάν, του Μάαν στη νότια Ιορδανία όπου και το μεγάλο ισλαμικό Πανεπιστήμιο και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, οι ουλεμάδες του Λιβάνου κάλεσαν τους πιστούς να αντισταθούν στην αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ, μέχρι να πεθάνουν ως μάρτυρες, «όχι για να υπηρετήσουν το καθεστώς της Βαγδάτης, αλλά για να υπερασπίσουν την ελευθερία».

Στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ιταλία, τμήμα διαδηλωτών απέκλεισε το δρόμο προς διυλιστήριο της εταιρίας ΕΝΙ στην κεντρική Ιταλία για περίπου τρεις ώρες. Παράλληλα, σε πολλά Πανεπιστήμια έχουν γίνει καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις είναι καθημερινές.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν ήδη και προγραμματίζονται για σήμερα σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Φινλανδίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Βουλγαρίας.

Φιλιππίνες

Associated Press

Φιλιππίνες
Περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές, βρετανικές, ισπανικές και ισραηλινές σημαίες χτες στην Κωνσταντινούπολη, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.


Λίβανος

Associated Press

Λίβανος

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ