Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ευρω-πλειοδοσία για αντιπερισπασμό

Με πλειοδοσία υπέρ της δημιουργίας ενός ευρω-ΝΑΤΟ επιχειρεί ο Κ. Καραμανλής να συγκαλύψει την τυφλή υποταγή του στις ΗΠΑ και τη στήριξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει άριστα ότι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ, όπως επιχειρείται από την «πρωτοβουλία των τεσσάρων» (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο), που θα επεμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη για να διασφαλίζει τα «διεθνή συμφέροντα» της ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Επιλέγει, όμως, μαζί με την κυβέρνηση, να στηρίξει φραστικά την «πρωτοβουλία των 4» και για να «ισορροπήσει» την αμερικανο-δουλεία που χαρακτηρίζει τη στάση του στο ζήτημα του πολέμου.

Ο ίδιος, εξάλλου, ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε, «περίλυπος», μιλώντας χτες σε εκδήλωση στο Παρίσι, πως «η μόνη κοινή θέση που έχει σήμερα η Ευρώπη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι η επιθυμία να διαβεβαιώσει ότι μπορεί να έχει κοινή θέση». Παρ' όλα αυτά τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ενισχυμένης συνεργασίας και της πρωτοβουλίας των τεσσάρων χωρών για μία ευρωπαϊκή πρωτοπορία στον τομέα της άμυνας. Τη θέση αυτή επανέλαβε και μετά τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχε χτες το απόγευμα με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. «Πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ για όσους θέλουν και μπορούν. Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί και πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της ευρωπαϊκής μετεξέλιξης και στο κέντρο της Ευρώπης», τόνισε. Επανέλαβε τη γνωστή θέση του για «ισότιμη συνεργασία» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, χωρίς όμως να διευκρινίζει πώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί.

Στο πλαίσιο της ευρω-πλειοδοσίας ο Κ. Καραμανλής υιοθέτησε και τις θέσεις του γαλλογερμανικού άξονα για τη μοιρασιά της λείας του πολέμου ενάντια στο Ιράκ με τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αποτελέσει το πλαίσιο της διεθνούς νομιμοποίησης και η ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ομαλοποίησης της κατάστασης, αμέσως μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ