Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αφίσες - STOP στους ιμπεριαλιστές

Ολη η προοδευτική ανθρωπότητα, απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό άξονα, που δολοφονεί τον ιρακινό λαό και τον πανάρχαιο πολιτισμό του. Ολες οι φυλές της Γης, ανεξαίρετα, Μαύροι, Λευκοί και Κίτρινοι, πλέκουν καθημερινά μια πανανθρώπινη «αλυσίδα» ενάντια στον πόλεμο. Αντρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά, εργαζόμενοι και άνεργοι, ανώνυμοι και επώνυμοι, άσημοι και διάσημοι, βγαίνουν - για πρώτη φορά μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο τόσο μαζικά, τόσο αποφασιστικά, τόσο ομόψυχα - στους δρόμους μιας παγκόσμιας διαμαρτυρίας - κατακραυγής ενάντια στους «ειρηνοποιούς» φονιάδες των λαών. Χτες της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν, σήμερα του Ιράκ, αύριο ...κύριος οίδε.

Οι Ελληνες δημιουργοί του πολιτισμού, σ' αυτόν τον αγώνα υπεράσπισης της παγκόσμιας ειρήνης και ανεξαρτησίας των λαών, μπορούν να δώσουν το δικό τους, ξεχωριστό, «οβολό», τη δική τους «προίκα». Ενα παράδειγμα - μήνυμα και προς τους ομοτέχνους τους έδωσαν ήδη δυο εικαστικοί καλλιτέχνες. Ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης και ο σκιτσογράφος Στάθης, των οποίων έργα «υιοθέτησε» ως αφίσες του το ΠΑΜΕ.

«Παράδοση» πια του Πέτρου Ζουμπουλάκη, είναι αυτοβούλως, αυθορμήτως, να αντιδρά στις ενέργειες της «νέας τάξης», σχεδιάζοντας «εν βρασμώ ψυχής», με ακουαρέλες, αφισέτες καταγγελίας. Αυτό έκανε για την παράδοση του Οτσαλάν, αυτό για την εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αυτό για τον ηρωικό παλαιστινιακό λαό. Το ίδιο έκανε και για την εισβολή στο Ιράκ. Σχεδίασε «εν βρασμώ» ψυχής επτά αφισέτες, από τις οποίες την εικονιζόμενη κυκλοφόρησε σε μεγάλου σχήματος αφίσα το ΠΑΜΕ.

Ο Στάθης, προ πολλού, με τα καθημερινά σκίτσα του καταγγέλλει τα ποικιλώνυμα «κυήματα» του νεοταξικού ιμπεριαλισμού. Πρόσφατα, βγήκε και στους δρόμους, μοιράζοντας στους περαστικούς και στους διαδηλωτές αντιπολεμικά σκίτσα του. Ενα από αυτά είναι και το εικονιζόμενο «αυγό», από το οποίο προβάλλει, απειλώντας Ανατολή και Δύση, σε σχήμα αγκυλωτού σταυρού, το δικέφαλο τέρας της «νέας τάξης». Πώς να μην «υιοθετήσει» ένα τόσο εύγλωττα αντιιμπεριαλιστικό σκίτσο το ΠΑΜΕ; Πώς κι εμείς να μην κραυγάσουμε: STOP στους ιμπεριαλιστές;



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ