Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Δυσχέρειες παντός τύπου

Με «σεβασμό»... στη Συνθήκη της Γενεύης

Associated Press

Με «σεβασμό»... στη Συνθήκη της Γενεύης
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Στο σκοτάδι ...επέστρεψε(;) ο αποκαλούμενος «πρίγκιπας του σκότους», Ρίτσαρντ Περλ, μέχρι χτες επικεφαλής του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής, αρχιτέκτονας του σχεδίου του «ανταγωνισμού των εξοπλισμών» επί κυβέρνησης Ρίγκαν, σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο, αλλά και της επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

Προχτές, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, με επιστολή του, ο Περλ υπέβαλε την παραίτησή του, στον υπουργό Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αναφερόμενος στην κριτική που του ασκήθηκε, λόγω της υψηλότατης θέσης που κατείχε σε τηλεπικοινωνιακή εταιρία, ενώ αρκετοί τον κατηγόρησαν για οικονομικές δοσοληψίες με Σαουδάραβα επιχειρηματία. Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, o Περλ είχε εγκρίνει την πώληση της εταιρίας Global Crossing σε όμιλο ασιατικών εταιριών, που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Κίνα. Εφόσον προχωρούσε η πώληση, ο Περλ θα εισέπραττε 600.000 δολάρια καθώς και άλλα 125.000 δολάρια ως προμήθεια, ενώ η Κίνα θα είχε πρόσβαση στην αγορά οπτικών ινών.

«Εφόσον δεν μπορώ να αντιμετωπίσω την κριτική που ασκείται στο πρόσωπό μου και η οποία βασίζεται σε λάθος ερμηνείες των γεγονότων σχετικά με τις δραστηριότητές μου, το λιγότερο που μπορώ να κάνω υπό τις παρούσες συνθήκες είναι να σας ζητήσω να δεχτείτε την παραίτησή μου ως προέδρου του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής».

Η υποβολή της παραίτησης έγινε δεκτή, ενώ ουδείς εκ των Αμερικανών αξιωματούχων δεν παραδέχεται ότι η παραίτηση έγινε αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα εκτιμούσε ότι οι Ιρακινοί δε θα αντιστέκονταν στην επίθεση των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων.

Δυσαρέσκεια...

Στο μεταξύ, αδικαιολόγητες και απογοητευτικές χαρακτηρίζουν πηγές του Λευκού Οίκου τις αμφιβολίες που εκφράζονται, όσον αφορά στην αμυντική στρατηγική που ακολουθείται στο Ιράκ, την ώρα που Τόνι Μπλερ δηλώνει πως δεν έχει εκπλαγεί από τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν οι Ιρακινοί.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Μπλερ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εκτιμήσεις, λέγοντας ότι «η εκστρατεία διαρκεί μόλις μία εβδομάδα και «ήδη έχουν αρχίσει να λέγονται διάφορα για τη διάρκειά της και να τίθενται συνεχώς ερωτήματα. Και αν δεν τους πεις ότι αυτό θα τελειώσει σε λίγες εβδομάδες, τότε αρχίζουν να λένε ότι θα συνεχιστεί για μήνες».

Στην Ουάσιγκτον, πηγή του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες και απογοητευτικές τις αμφιβολίες που εκφράζονται σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στο μέτωπο του πολέμου. «Ολα βαίνουν καλώς», σύμφωνα με τον Αρι Φλάισερ εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο οποίος υπογραμμίζει πως ουδέποτε ο Μπους έθεσε χρονοδιάγραμμα για τον πόλεμο.

Γεγονός είναι, όμως, πως καθημερινά αυξάνονται οι επικρίσεις του αμερικανικού Τύπου προς την κυβέρνηση Μπους, καθώς καθίσταται φανερό πως ο πόλεμος αυτός δε θα είναι ένας «περίπατος», κατά την εντύπωση που είχε καλλιεργήσει τεχνηέντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο και το βρετανικό υπουργείο Αμύνης.

Πάντως, η δυσαρέσκεια δεν κρύβεται... Ενδεικτικό είναι πως το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξή Τύπου Μπους - Μπλερ μετά το Καμπ Ντέιβιντ, ο Μπους εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος από τις επίμονες και καταιγιστικές ερωτήσεις των Αμερικανών δημοσιογράφων, που τον έφεραν σε δύσκολη θέση και λίγο αργότερα μετέφερε αυτή τη δυσαρέσκειά του προς τους υπευθύνους των καναλιών και των εφημερίδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ