Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Δυο αντιλήψεις στον αγώνα για την ειρήνη

Φωνάζαμε «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» και μας έλεγαν: «εκτός από τον ιμπεριαλισμό υπάρχει και η μοναξιά» (άλλο αν η ζωή και ο ιμπεριαλισμός τούς έφερε στα λόγια μας).

Ζητούσαμε να σταματήσουν οι πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ (αφού η ΕΣΣΔ τις είχε σταματήσει μονομερώς) και μας απαντούσαν «όχι στα πυρηνικά, δυτικά - ανατολικά».

Καταγγέλλαμε τον Κλίντον για την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και τον Μπους για την επίθεση στο Ιράκ και μας απαντούσαν και απαντούν για τον χασάπη Μιλόσεβιτς. Με το σύνθημα «Ούτε Σαντάμ ούτε και Μπους εμείς είμαστε με τους λαούς» καταγγέλλαμε την ευρωπαϊκή υποκρισία (νεοφιλελεύθερη και σοσιαλδημοκρατική) και ακουμπούσαν όλες τις ελπίδες τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Θερμοί υποστηρικτές των ίσων αποστάσεων (από τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο) μας κατηγορούσαν για καπέλωμα κοινών πορειών και παράλληλα ότι κάνουμε ξεχωριστές πορείες!!!

Την αγωνιστικότητα κανείς δεν μπορεί να τη μονοπωλήσει, παρά μόνο στην πράξη. Εκεί κρινόμαστε όλοι. Και, βέβαια, η αγωνιστικότητα δε γεννιέται στο υπαρξιακό κενό που έχουν ορισμένοι άνθρωποι, αλλά στο βαθμό που υπάρχει, είναι «τέκνο της ανάγκης...».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές στο αντιπολεμικό κίνημα. Η μία που αντιμετωπίζει τον πόλεμο επιφανειακά και της αρκεί η καπιταλιστική ειρήνη και η άλλη που αποκαλύπτει ότι η ρίζα του πολέμου είναι το καπιταλιστικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα η ιμπεριαλιστική εκδοχή του. Οπως έλεγε ο Μπρεχτ: «Η ειρήνη που γεννά τον πόλεμο...».

Αυτή η δεύτερη αντίληψη θέλει να πάει το αντιπολεμικό κίνημα πιο μακριά και να κόψει τις ρίζες του φαινομένου πόλεμος και να μην αρκεστεί στο κλάδεμα του δέντρου που, αργά ή γρήγορα, θα βγάλει νέα κλαδιά. Γι' αυτό η όποια αγωνιστικότητα υπάρχει, γι' αυτήν τη δεύτερη αντίληψη, είναι μονόδρομος.


Νίκος ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ