Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΑΣΟΚικά τερτίπια

Μετέχει ή όχι η Ελλάδα στις πολεμικές επιχειρήσεις που καθοδηγούν οι Αμερικανοί εναντίον του Ιράκ την τελευταία βδομάδα; Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν πρόσφατα, σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του «Μέγκα», οι πρώην υπουργοί Εθνικής Αμυνας και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντίστοιχα Γεράσιμος Αρσένης και Ι. Βαρβιτσιώτης. Και οι δυο τους συμφώνησαν πως η Ελλάδα μετέχει και τώρα στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ (προσφέροντας τις βάσεις της Σούδας, τη φρεγάτα που βρίσκεται στον Κόλπο κλπ.), όπως μετείχε και στον πόλεμο του 1991. Και οι δυο τους δέχτηκαν ότι ενώ η Ελλάδα μετέχει στον πόλεμο, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δε μετέχει.

Επιχειρώντας να απαντήσει πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να μετέχει στον «προληπτικό» πόλεμο κατά του Ιράκ (που αποφάσισαν και κήρυξαν μονομερώς ο πλανητάρχης Τζ. Μπους με τον ιπποκόμο του Τόνι Μπλερ) και να έχουμε την κυβέρνηση να είναι και με τους Αμερικανούς (ο Γ. Παπανδρέου) και με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης) και με το λαό που τάσσεται ενάντια στον πόλεμο (ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αντίθετος στον πόλεμο), ο Γερ. Αρσένης αντέδρασε σαν γνήσιος ΠΑΣΟΚος, λέγοντας ότι: Πρώτον, η Ελλάδα δε μετέχει άμεσα στον πόλεμο, αλλά έμμεσα - και πράττει σωστά - και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση έπρεπε να το πει. Δεύτερον, σωστά ενήργησε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ (που εμφανίστηκε στα λόγια αντίθετος στον πόλεμο), γιατί έτσι εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα και την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, σωστά και η κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο θέμα, με την παροχή των διευκολύνσεων στους Αμερικανούς (με τις βάσεις της Σούδας και άλλες υπηρεσίες), γιατί - όπως είπε - έτσι τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Υπεραμυνόμενος μάλιστα της πολιτικής του «γιέσμεν» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (αλλά και της ΝΔ) απέναντι στους Αμερικανούς, ο Γεράσιμος Αρσένης είπε με νόημα πως δεν είναι από εκείνους που θα ζητούσε από την κυβέρνηση να διακόψει την παροχή των διευκολύνσεων στους Αμερικανούς (για το ματοκύλισμα του ιρακινού λαού) που παρέχονται μέσω της βάσης στη Σούδα κλπ. Οταν όμως ρωτήθηκε, αν θα πρέπει η Ελλάδα να μετέχει στη σχεδιαζόμενη μετά τον πόλεμο ανασυγκρότηση του Ιράκ (στη μετα- Σαντάμ εποχή), ο Γερ. Αρσένης δήλωσε αντίθετος: «Δε θα έλεγα ότι η Ελλάδα πρέπει να μετάσχει στην ανοικοδόμηση, γιατί έτσι θα νομιμοποιήσει έναν άδικο και παράνομο πόλεμο»!

Η στάση του Γερ. Αρσένη δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Επιβεβαιώνει - όπως σύσσωμη η ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματός του που στηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά στα λόγια δηλώνει κατά - ότι είναι γνήσιο τέκνο του ΠΑΣΟΚ. Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.


Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ