Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγωνία με αεροπειρατεία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ και ΑΘΗΝΑ.--

Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε χθες σε αεροσκάφος τύπου «Airbus 310» τουρκικής αεροπορικής εταιρίας με 203 επιβαίνοντες, καθώς εκτελούσε το δρομολόγιο από την Κωνσταντινούπολη στην Αγκυρα. Οι αεροπειρατές ανάγκασαν τους πιλότους να κατευθυνθούν στην Αθήνα και στη συνέχεια να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κατά τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μίλησε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο «μόνος» αεροπειρατής αξίωνε να υπάρξει ανεφοδιασμός και στη συνέχεια να κατευθυνθεί το αεροπλάνο προς το αεροδρόμιο του Βερολίνου στη Γερμανία. Πληροφορίες ελληνικών και τουρκικών τηλεοπτικών δικτύων, ωστόσο, ανέφεραν πως οι αεροπειρατές ήταν «τέσσερις», ενώ το «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε πως ήταν κουρδικής εθνικότητας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Αμύνης, το αεροσκάφος ως την προσγείωσή του «συνοδευόταν» από δύο --προφανώς οπλισμένα-- ελληνικά μαχητικά τύπου «F-16», τα οποία είχαν την εντολή να το «παρακολουθούν διακριτικά».

Αρχικώς, πληροφορίες που μετέδιδαν ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι το υπουργείο Μεταφορών είχε την πρόθεση «να μην επιτρέψει» την προσγείωση του αεροσκάφους στην Αθήνα, εκτρέποντάς το προς άλλο προορισμό. Ωστόσο, η προσγείωσή του κατέστη αναγκαία όταν έγινε γνωστό --από επικοινωνία των πιλότων με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας-- ότι το «Airbus» δε διέθετε αρκετά καύσιμα για να κατευθυνθεί προς τη Γερμανία χωρίς ανεφοδιασμό.

Το αεροσκάφος μετέφερε, σύμφωνα με το νομάρχη Κωνσταντινούπολης, 194 επιβάτες, ενώ είχε πλήρωμα 7 αεροσυνοδούς και 2 πιλότους. Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Αλκης Κούρκουλας μετέδωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν αρκετοί πολιτικοί και αξιωματούχοι που έκαναν «το συνηθισμένο δρομολόγιο προς την πρωτεύουσα», ανάμεσά τους 2 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, οι Βαχίζ Ελντέμ και Τουρχάν Τσομέζ, καθώς και ο Ισίν Τσελεμπί, πρώην υπουργός και βουλευτής.

Δεν ήταν σαφές ως αργά το βράδυ αν επρόκειτο να υπάρξει «διαπραγμάτευση» ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τον ή τους αεροπειρατές και με ποιο στόχο, ή αν στο αεροπλάνο επρόκειτο να επιτραπεί να απογειωθεί ξανά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ