ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Αγωνιούν για το μέλλον τους και το μέλλον της περιοχής

«Βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τα στελέχη του ΚΚΕ οι κάτοικοι στο Παλαίφυτο και την Καλή

Από τη συγκέντρωση στο Παλαίφυτο
Από τη συγκέντρωση στο Παλαίφυτο
Στο Παλαίφυτο, οι κάτοικοι από νωρίς περίμεναν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον πεζόδρομο του χωριού. Τις τελευταίες βδομάδες, κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκαν πολλές φορές την περιοχή τους, μοιράζοντας υποσχέσεις για γρήγορη αποζημίωση στο σύνολο της καταστροφής. Η προκαταβολή των τριών ευρώ ανά δέντρο, που ανακοινώθηκε τελικά, έκανε την αμφιβολία και την ανασφάλεια των αγροτών ακόμα μεγαλύτερη. Η εμπειρία άλλωστε των προηγούμενων χρόνων δεν αφήνει πλέον περιθώρια αισιοδοξίας. Οι αποζημιώσεις για το 2000 άρχισαν μόλις πριν λίγες μέρες να δίνονται, ενώ εκκρεμούν ακόμα αυτές του 2001 και του 2002.

Την Αλέκα Παπαρήγα υποδέχτηκε ο δήμαρχος Μεγάλου Αλεξάνδρου Γ. Στογιαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους «μεγάλους αγώνες που δίνει όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ για τα προβλήματα της αγροτιάς». Παίρνοντας το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε πως «τα προβλήματα είναι διπλά φέτος, αφού συναντήθηκε ο κατήφορος για το μικρομεσαίο αγρότη, ο κατήφορος που υπάρχει γενικά στη ζωή των εργαζόμενων στον τόπο μας μ' αυτό το φοβερό καιρικό φαινόμενο, τον παγετό». Σχολιάζοντας την προκαταβολή των τριών ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση, η ΓΓ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι σαν Κόμμα, αφού οι εξαγγελίες δεν απάντησαν σε όλα τα αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες. Σας πέταξαν ένα ξεροκόμματο, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα σας το δώσουν και στο τέλος και όταν έρθει η ώρα του τελικού λογαριασμού, μπορεί να σας βγάλουν και χρεωμένους».

Στο Δημαρχείο στο Παλαίφυτο
Στο Δημαρχείο στο Παλαίφυτο
«Λένε ότι το δάνειο των τριών ευρώ θα είναι άτοκο. Αλλά η τράπεζα δε δίνει άτοκα δάνεια. Το τραπεζικό σύστημα είναι ιδιωτικό, θέλει τόκους. Πρέπει να τους καταβάλλει το κράτος, αλλά θα το κάνει; ΄Η θα πει μετά ότι δεν μπορώ, γιατί δεν έχω λεφτά και πρέπει να τηρήσω αυτά που μου λέει η ΕΕ, να τηρήσω την ΟΝΕ; Και θα σου πει: πάρε τώρα ένα δάνειο και αργότερα που θα φας με χρυσά κουτάλια μου τα επιστρέφεις. Αλλά με χρυσά κουτάλια δεν μπορεί να φάει η αγροτιά».

Και τους κάλεσε από εδώ και πέρα να κάνουν την επιλογή τους. Και υπέδειξε πως η επιλογή αυτή πρέπει να εκφραστεί με τη δράση, με τη συνδικαλιστική ψήφο, με την πολιτική ψήφο. «Εμείς σας λέμε ελάτε με τους κομμουνιστές, ανεξάρτητα αν συμφωνείτε με όλα μαζί μας. Να πάμε μαζί στον αγώνα, κόντρα στο ρεύμα. Πρέπει να τους τρομοκρατήσετε εγκαταλείποντάς τους».

Οι αγρότες «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τα στελέχη του ΚΚΕ, καταθέτοντας την αγωνία τους για το μέλλον των ίδιων, αλλά και της περιοχής. Στην κουβέντα που ακολούθησε, ζήτησαν να μάθουν για τις θέσεις του Κόμματος πάνω στο αγροτικό ζήτημα, ενώ στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκε και το θέμα των εποχιακών εργαζομένων στις βιομηχανίες μεταποίησης, που φέτος θα μείνουν άνεργοι. Οι αγρότες κατέθεσαν την αγανάκτησή τους για την κυβερνητική κοροϊδία, αλλά και τη διάθεσή τους για δυνάμωμα του αγώνα, που θα στριμώξει στον τοίχο την πολιτική που τους αφανίζει. Την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης από την πλευρά των αγροτών, επισήμανε και ο δήμαρχος Μεγάλου Αλεξάνδρου, τονίζοντας πως είναι η μοναδική διέξοδος για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Συζητώντας με τους κατοίκους στην Καλή
Συζητώντας με τους κατοίκους στην Καλή
Ιδιο το κλίμα και στην Καλή. Μετά το σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Μενηίδος Τ. Παπαδόπουλου και την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, το λόγο πήρε ο Σπύρος Στριφτάρης, ο οποίος και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο για τον ΕΛΓΑ που ψήφισε η Βουλή. «Τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη», τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ. «Ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να προκαταβάλλεις την εισφορά για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, δε θα περιμένεις πια να πληρωθείς από τη σοδειά σου. Ο αγρότης θα πηγαίνει να κάνει δήλωση καλλιέργειας στην αρχή του χρόνου και με βάση τις εκτιμήσεις για την παραγωγή θα του ζητάνε προκαταβολικά το 3 ή 4% για να είναι ασφαλισμένος. Επιπλέον, στον ΕΛΓΑ θα είναι πλέον και ιδιώτες. Και μπορεί η κυβέρνηση για τους μεν ιδιώτες να δίνει εγγυήσεις, δε θα κάνει όμως το ίδιο και για τον ΕΛΓΑ».

«Και τρίτο και χειρότερο». κατέληξε ο Σπύρος Στριφτάρης, «στο νέο νόμο προβλέπεται οι μεγαλύτερης επικινδυνότητας περιοχές να πληρώνουν μεγαλύτερη εισφορά στον ΕΛΓΑ. Εμείς αντισταθήκαμε σ' αυτό το νόμο, γιατί λέμε ότι όλοι οι αγρότες είναι δίκαιο να πληρώνουν το ίδιο. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να διαχωρίσουν το αγροτικό κίνημα και να αποφύγουν να αποζημιώσουν τις καταστροφές. Αλλά όταν έρθουν οι εκλογές, θυμηθείτε και εσείς να τους πληρώσετε προκαταβολικά όπως σας πληρώνουν κι αυτοί τώρα: προκαταβολικά δώστε ψήφο στο ΚΚΕ!».

Στη Νάουσα της ανεργίας

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας

Στη Νάουσα, την πόλη που πέρσι κατέγραψε το ποσοστό ρεκόρ ανεργίας φτάνοντας το 49,5%, ο λαός γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει μαρασμός. Στη συνάντηση που είχε το κλιμάκιο του ΚΚΕ με τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, η Αλέκα Παπαρήγα ενημερώθηκε και από τους ίδιους για την τραγική διάσταση που έχει πάρει το πρόβλημα μέσα από τη συνεχόμενη μείωση των θέσεων εργασίας στην κλωστοϋφαντουργία, μέσα από τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, οικονομικής ζωής. «Φέτος δεν ξέρουμε σε τι επίπεδα θα "πετάξει" η ανεργία», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας Χ. Τρεμπελής. Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε όμως ότι με αυτή την πολιτική, μέλλον δεν έχουν οι εργαζόμενοι».

Στα καλέσματα άλλων συνδικαλιστών, να στραφεί η πολιτεία και να πάρει μέτρα για τη στήριξη της περιοχής, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε: «Μην περιμένετε περιφερειακή πολιτική υπέρ του λαού, αν δεν υπάρχει πανεθνική πολιτική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων».

Νωρίτερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπενθύμισε τις προτάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Κόμμα, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση των ανέργων.

«Οταν λέμε προστασία των ανέργων παίρνουμε υπόψη και σε πιο σύστημα ζούμε. Δεν είναι για μας η λύση, η προστασία των ανέργων με επιδόματα. Αυτή είναι μια αμυντική πρόταση. Πρέπει όμως και έχουμε προτάσεις που ανακουφίζουν τη θέση του εργαζόμενου σήμερα και ταυτόχρονα να δείχνουμε και την προοπτική για το αύριο».

Ειδικότερα, αναφερόμενη στα μέτρα στήριξης για τους χιλιάδες εποχιακούς εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς μεροκάματο στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, είπε: «Ζητάμε πλήρη προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση να δώσει επιδόματα ανεργίας με πολιτική απόφαση εδώ και τώρα».

Βέβαια, ξεκαθάρισε, πως έτσι δε λύνεται το πρόβλημα. «Οταν υποστηρίζεις μέτρα προστασίας της ανεργίας, στην ουσία κάνεις ένα συμβιβασμό με την ύπαρξή της. Εάν είμαστε εμείς στην εξουσία θα παίρναμε μέτρα δημιουργίας θέσεων εργασίας», είπε. Και κατέληξε: «Το μόνο ρεαλιστικό μέτρο, είναι να πεις προστάτεψε τον άνεργο και να απορρίψουμε την προστασία του βιομήχανου. Η απάντησή μας είναι για όσο διάστημα υπάρχει ανεργία - τη δημιουργεί το ίδιο το σύστημα - εμείς παίρνουμε μέτρα άμυνας.

Ταυτόχρονα παλεύουμε για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ριζικές αλλαγές αύριο. Είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις μας με την έννοια ότι δεν αναχωρούμε από το έδαφος του σήμερα ούτε μπαίνουμε στη λογική που λέει "δώστε λεφτά στους βιομηχάνους για τη μερική απασχόληση και την ανακύκλωση της ανεργίας"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ