Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Αγωνιούν για το μέλλον τους και το μέλλον της περιοχής

«Βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τα στελέχη του ΚΚΕ οι κάτοικοι στο Παλαίφυτο και την Καλή

Από τη συγκέντρωση στο Παλαίφυτο
Από τη συγκέντρωση στο Παλαίφυτο
Στο Παλαίφυτο, οι κάτοικοι από νωρίς περίμεναν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον πεζόδρομο του χωριού. Τις τελευταίες βδομάδες, κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκαν πολλές φορές την περιοχή τους, μοιράζοντας υποσχέσεις για γρήγορη αποζημίωση στο σύνολο της καταστροφής. Η προκαταβολή των τριών ευρώ ανά δέντρο, που ανακοινώθηκε τελικά, έκανε την αμφιβολία και την ανασφάλεια των αγροτών ακόμα μεγαλύτερη. Η εμπειρία άλλωστε των προηγούμενων χρόνων δεν αφήνει πλέον περιθώρια αισιοδοξίας. Οι αποζημιώσεις για το 2000 άρχισαν μόλις πριν λίγες μέρες να δίνονται, ενώ εκκρεμούν ακόμα αυτές του 2001 και του 2002.

Την Αλέκα Παπαρήγα υποδέχτηκε ο δήμαρχος Μεγάλου Αλεξάνδρου Γ. Στογιαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους «μεγάλους αγώνες που δίνει όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ για τα προβλήματα της αγροτιάς». Παίρνοντας το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε πως «τα προβλήματα είναι διπλά φέτος, αφού συναντήθηκε ο κατήφορος για το μικρομεσαίο αγρότη, ο κατήφορος που υπάρχει γενικά στη ζωή των εργαζόμενων στον τόπο μας μ' αυτό το φοβερό καιρικό φαινόμενο, τον παγετό». Σχολιάζοντας την προκαταβολή των τριών ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση, η ΓΓ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι σαν Κόμμα, αφού οι εξαγγελίες δεν απάντησαν σε όλα τα αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες. Σας πέταξαν ένα ξεροκόμματο, το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα σας το δώσουν και στο τέλος και όταν έρθει η ώρα του τελικού λογαριασμού, μπορεί να σας βγάλουν και χρεωμένους».

Στο Δημαρχείο στο Παλαίφυτο
Στο Δημαρχείο στο Παλαίφυτο
«Λένε ότι το δάνειο των τριών ευρώ θα είναι άτοκο. Αλλά η τράπεζα δε δίνει άτοκα δάνεια. Το τραπεζικό σύστημα είναι ιδιωτικό, θέλει τόκους. Πρέπει να τους καταβάλλει το κράτος, αλλά θα το κάνει; ΄Η θα πει μετά ότι δεν μπορώ, γιατί δεν έχω λεφτά και πρέπει να τηρήσω αυτά που μου λέει η ΕΕ, να τηρήσω την ΟΝΕ; Και θα σου πει: πάρε τώρα ένα δάνειο και αργότερα που θα φας με χρυσά κουτάλια μου τα επιστρέφεις. Αλλά με χρυσά κουτάλια δεν μπορεί να φάει η αγροτιά».

Και τους κάλεσε από εδώ και πέρα να κάνουν την επιλογή τους. Και υπέδειξε πως η επιλογή αυτή πρέπει να εκφραστεί με τη δράση, με τη συνδικαλιστική ψήφο, με την πολιτική ψήφο. «Εμείς σας λέμε ελάτε με τους κομμουνιστές, ανεξάρτητα αν συμφωνείτε με όλα μαζί μας. Να πάμε μαζί στον αγώνα, κόντρα στο ρεύμα. Πρέπει να τους τρομοκρατήσετε εγκαταλείποντάς τους».

Οι αγρότες «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τα στελέχη του ΚΚΕ, καταθέτοντας την αγωνία τους για το μέλλον των ίδιων, αλλά και της περιοχής. Στην κουβέντα που ακολούθησε, ζήτησαν να μάθουν για τις θέσεις του Κόμματος πάνω στο αγροτικό ζήτημα, ενώ στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκε και το θέμα των εποχιακών εργαζομένων στις βιομηχανίες μεταποίησης, που φέτος θα μείνουν άνεργοι. Οι αγρότες κατέθεσαν την αγανάκτησή τους για την κυβερνητική κοροϊδία, αλλά και τη διάθεσή τους για δυνάμωμα του αγώνα, που θα στριμώξει στον τοίχο την πολιτική που τους αφανίζει. Την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης από την πλευρά των αγροτών, επισήμανε και ο δήμαρχος Μεγάλου Αλεξάνδρου, τονίζοντας πως είναι η μοναδική διέξοδος για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

Συζητώντας με τους κατοίκους στην Καλή
Συζητώντας με τους κατοίκους στην Καλή
Ιδιο το κλίμα και στην Καλή. Μετά το σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Μενηίδος Τ. Παπαδόπουλου και την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, το λόγο πήρε ο Σπύρος Στριφτάρης, ο οποίος και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο για τον ΕΛΓΑ που ψήφισε η Βουλή. «Τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη», τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ. «Ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να προκαταβάλλεις την εισφορά για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, δε θα περιμένεις πια να πληρωθείς από τη σοδειά σου. Ο αγρότης θα πηγαίνει να κάνει δήλωση καλλιέργειας στην αρχή του χρόνου και με βάση τις εκτιμήσεις για την παραγωγή θα του ζητάνε προκαταβολικά το 3 ή 4% για να είναι ασφαλισμένος. Επιπλέον, στον ΕΛΓΑ θα είναι πλέον και ιδιώτες. Και μπορεί η κυβέρνηση για τους μεν ιδιώτες να δίνει εγγυήσεις, δε θα κάνει όμως το ίδιο και για τον ΕΛΓΑ».

«Και τρίτο και χειρότερο». κατέληξε ο Σπύρος Στριφτάρης, «στο νέο νόμο προβλέπεται οι μεγαλύτερης επικινδυνότητας περιοχές να πληρώνουν μεγαλύτερη εισφορά στον ΕΛΓΑ. Εμείς αντισταθήκαμε σ' αυτό το νόμο, γιατί λέμε ότι όλοι οι αγρότες είναι δίκαιο να πληρώνουν το ίδιο. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να διαχωρίσουν το αγροτικό κίνημα και να αποφύγουν να αποζημιώσουν τις καταστροφές. Αλλά όταν έρθουν οι εκλογές, θυμηθείτε και εσείς να τους πληρώσετε προκαταβολικά όπως σας πληρώνουν κι αυτοί τώρα: προκαταβολικά δώστε ψήφο στο ΚΚΕ!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ