ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Οι ιδιωτικοποιήσεις «τρώνε» το επικουρικό

Στον Καιάδα της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών ρίχνει η κυβέρνηση και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου. Η ιδιωτικοποίηση, στην οποία επιμένει η κυβέρνηση και στους επόμενους στόχους της περιλαμβάνει την πώληση πακέτου της Εμπορικής Τράπεζας και της Γενικής, παρασέρνει και το επικουρικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ για το επικουρικό τους ταμείο, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκονται και οι τραπεζίτες. Ετσι η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ, που προβλέπει ο ν.3029, θα σημάνει την υπονόμευση και της επικουρικής τους σύνταξης.

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα η ΟΤΟΕ και ο Σύλλογος της Εμπορικής με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, για τα δύο αυτά συναφή θέματα (Επικουρικό Ταμείο, πώληση πακέτου Εμπορικής), ο τελευταίος με προκλητικό τρόπο δήλωσε: «Το κράτος δε θα κάνει τίποτα που θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος και το δημόσιο έλλειμμα, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο και τώρα και στο μέλλον...». Αποδεικνύεται έτσι ότι η εφαρμογή του 3029 φαλκιδεύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Η υπαγωγή στο ΙΚΑ, αλλά και η λειτουργία του ΕΤΑΤ στο νέο καθεστώς, χωρίς το κράτος και οι τραπεζίτες να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους, ήταν μια καλοστημένη παγίδα, σε βάρος του κλάδου. Και σε αυτήν την παγίδα η ηγεσία της ΟΤΟΕ έβαλε και αυτή το χέρι της, για να περάσει η «ενιαιοποίηση» με το ΙΚΑ, χωρίς αντιδράσεις από τον κλάδο. Γιατί επικουρικό ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων, χωρίς να καταβληθούν οι υποχρεώσεις κράτους και τραπεζιτών, που απορρέουν από τις συμφωνίες των παρελθόντων ετών, σημαίνει ότι τα δικαιώματα των ασφαλισμένων γίνονται φτερά στον άνεμο της ιδιωτικοποίησης...

Γι' αυτό σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την τελευταία συνάντηση, η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ) Εργαζομένων στις Τράπεζες καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους «να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Η κυβέρνηση - σημειώνει η παράταξη - έχοντας τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και θεωρούν μονόδρομο την ΟΝΕ, συνεχίζει πιστά την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, με στόχο τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και την αύξηση των κερδών του. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση και η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας είναι συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Η γραμμή της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της υποτέλειας της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ διευκολύνει το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Φρένο σε αυτή την κατάσταση - υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ - μπορούν να βάλουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, με την ανατροπή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής με επίκεντρο τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους».


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ
«Θέλουμε αυτά που δουλέψαμε»

«Θέλουμε συντάξεις αξιοπρεπείς και όχι της πείνας και της ντροπής», «δικό μας έργο η ναυτιλία». Τα συνθήματα αυτά ήχησαν χτες στους δρόμους του Πειραιά από τους συνταξιούχους ναυτεργάτες, που παρά την καταρρακτώδη βροχή, μαζικά και δυναμικά διαδήλωσαν την απαίτησή τους για την αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% των συνολικών αποδοχών των εν ενεργεία ναυτεργατών, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το διπλασιασμό των εφάπαξ από τα ταμεία Προνοίας, ενώ εκδήλωσαν και την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της πορθμειακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ενωση των συνταξιούχων πλοιάρχων (ΠΕΣΠΕΝ), όμως πλαισιώθηκε από συνταξιούχους και άλλων κλάδων, αλλά και εν ενεργεία ναυτεργάτες, καθώς κάλεσμα συμμετοχής είχαν απευθύνει η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δηλαδή των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων.

Οι συνταξιούχοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στο νόμο 3075/2002 του ΥΕΝ, του οποίου «θύμα» είναι και οι ναυτεργάτες της πορθμείου Ρίου - Αντιρρίου. Οι συνταξιούχοι διαπίστωσαν τα όσα από την αρχή είχε αποκαλύψει το ταξικό ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για το νόμο. Οτι δηλαδή, μέσα από τα «μαγειρέματα» και την κατηγοριοποίηση των συντάξεων που προέβλεπε, το αποτέλεσμα θα ήταν οι συνταξιούχοι να βλέπουν την αύξηση μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη τους. Ενώ κατηγορίες ναυτεργατών, όπως αυτές των πορθμείων είδαν από πάνω και δραστική μείωση στις συντάξεις.

Οι συνταξιούχοι και εν ενεργεία ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚ Πειραιά, την οποία κυριολεκτικά γέμισαν ασφυκτικά. Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΠΕΣΠΕΝ Β. Σκανδάλης, ο οποίος χαρακτήρισε το νόμο ως «διάτρητο εξάμβλωμα και τόνισε: «Θέλουμε αυτά που δουλέψαμε. Να αντιδράσουμε εδώ και τώρα. Να συσπειρωθούμε και να αντισταθούμε κατά αυτού του ανήθικου νόμου». Ακολούθησαν ομιλίες και από άλλα μέλη της διοίκησης του σωματείου. Οι συγκεντρωμένοι χάλασαν τα σχέδια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που παραβρέθηκαν, να μετατρέψουν την κινητοποίηση σε προεκλογική παρέλαση δημαγωγίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πήρε το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Α. Νεράτζης κλήθηκε από τους συγκεντρωμένους να απαντήσει αν η ΝΔ, όταν και αν γίνει κυβέρνηση, θα αναπροσαρμόσει στις συντάξεις στο 80%. Και βέβαια απάντηση δεν πήραν... Ομως, αυτός που ήρθε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρ. Νιώτης, ο οποίος προσπαθώντας να καλύψει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική τελικά κατάφερε να τους εξαγριώσει.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ.Τούσσας, παίρνοντας το λόγο ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όταν οι συνταξιούχοι και οι εργάτες ζητούν ένα ψίχουλο αύξηση είναι κομματικοποίηση, όταν όμως δίνονται πλούσιες παροχές στους εφοπλιστές είναι..."εθνική πολιτική"». Επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων σε συντονισμό και κοινή δράση με όλους τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους της στεριάς για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια. Ο πρόεδρος της ΠΕΣ-ΝΑΤ Γ. Λέκκας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί αυτή την αντιναυτεργατική πολιτική, αλλά και τη ΝΔ που την ευαγγελίζεται. Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε στην κινητοποίηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης. Οι ναυτεργάτες ξεκίνησαν πορεία με πρώτο σταθμό το ΥΕΝ, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους στον υπουργό Γ. Πασχαλίδη. Η πορεία κατέληξε στο ΝΑΤ.


ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Δεκαπέντε χρόνια στην ανασφάλεια

Η επιστολή που έφτασε χτες στην εφημερίδα μας είναι απλή, λιτή και ανθρώπινη. Παράλληλα, αποκαλυπτική. Την παραθέτουμε ολόκληρη:

«Παρακαλούμε θα θέλαμε να αφιερώσετε μία στήλη από την εφημερίδα σας, προκειμένου να ασχοληθείτε με μία μερίδα ανθρώπων με πάρα πολλά προβλήματα, που κανείς δεν ασχολείται.

Αναφερόμαστε στους έκτακτους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, οι οποίοι αριθμούν περίπου 8.500 άτομα.

Πρόσφατα, δηλαδή 1 Νοεμβρίου, υπογράφηκαν επιτέλους οι συμβάσεις τους για το νέο ακαδημαϊκό έτος, κάτι όμως που δε λύνει κανένα από τα προβλήματά τους.

Για άλλη μία χρονιά, πλήρωσαν αυτοί το γενικό πρόβλημα της εκπαίδευσης. Εχασαν αυτοί ένα μήνα πληρωμών, δηλαδή τον Οκτώβριο, που, βέβαια, τον κέρδισαν κάποιοι άλλοι. Η κατάσταση αυτών των ανθρώπων χειροτερεύει κάθε χρόνο. Πριν 10 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι υπέγραφαν συμβάσεις από 22 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Ιουλίου, είχαν 25 ένσημα το μήνα, δεν ήταν ωρομίσθιοι. Τώρα αυξήθηκαν ελάχιστα οι μισθοί αυτών μόνο που έχουν πλήρη προσόντα, αλλά δουλεύουν φέτος από 1 Νοεμβρίου και δεν ξέρουμε ως πότε. Τα ένσημα που θα έχουν είναι ελάχιστα, τόσα που δεν ξέρουμε αν θα πάρουν ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι και αν θα μπορέσουν να έχουν ιατρική κάλυψη.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι 40-50 χρόνων, οικογενειάρχες, πτυχιούχοι με διδακτορικά και πτυχία ξένων γλωσσών και θα έπρεπε να έχουν μόνιμες θέσεις στα ΤΕΙ. Περιττό να αναφέρω ότι κρίνονται κάθε χρόνο από επιτροπή και ζουν σε μόνιμη ανασφάλεια για πάνω από 15 χρόνια. Ο μέγιστος μισθός ενός εκτάκτου είναι για όσους μήνες εργάζεται 928 ευρώ και ο κατώτερος 600 ευρώ. Τους καλοκαιρινούς μήνες εισπράττει από τον ΟΑΕΔ 300 ευρώ, εφόσον καταφέρει να μαζέψει τα απαιτούμενα ένσημα. Ας μη μιλήσουμε για συντάξεις που δεν προβλέπεται να πάρουν ΠΟΤΕ.

Πώς να ζήσουν αυτοί τις οικογένειές τους και με τι πρότυπα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους;».

ΣΗΜ.: Ο «Ρ» έχει γράψει και ξαναγράψει γι' αυτήν την κατηγορία των εκπαιδευτικών. Το πρόβλημα - στενά - είναι ακριβώς όπως το περιγράφουν. Γνωρίζουμε, όμως, κι ελπίζουμε να αρχίσουν να το κατανοούν και οι ίδιοι ότι δεν αρκεί η καταγραφή ενός προβλήματος. Χρειάζεται και οι ίδιοι να απαντήσουν στο «γιατί» και, κατά συνέπεια, να πράξουν τα ανάλογα πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση, ο «Ρ» θα δημοσιεύσει τις επόμενες μέρες και νέο αναλυτικό ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ