Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Δεκαπέντε χρόνια στην ανασφάλεια

Η επιστολή που έφτασε χτες στην εφημερίδα μας είναι απλή, λιτή και ανθρώπινη. Παράλληλα, αποκαλυπτική. Την παραθέτουμε ολόκληρη:

«Παρακαλούμε θα θέλαμε να αφιερώσετε μία στήλη από την εφημερίδα σας, προκειμένου να ασχοληθείτε με μία μερίδα ανθρώπων με πάρα πολλά προβλήματα, που κανείς δεν ασχολείται.

Αναφερόμαστε στους έκτακτους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, οι οποίοι αριθμούν περίπου 8.500 άτομα.

Πρόσφατα, δηλαδή 1 Νοεμβρίου, υπογράφηκαν επιτέλους οι συμβάσεις τους για το νέο ακαδημαϊκό έτος, κάτι όμως που δε λύνει κανένα από τα προβλήματά τους.

Για άλλη μία χρονιά, πλήρωσαν αυτοί το γενικό πρόβλημα της εκπαίδευσης. Εχασαν αυτοί ένα μήνα πληρωμών, δηλαδή τον Οκτώβριο, που, βέβαια, τον κέρδισαν κάποιοι άλλοι. Η κατάσταση αυτών των ανθρώπων χειροτερεύει κάθε χρόνο. Πριν 10 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι υπέγραφαν συμβάσεις από 22 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Ιουλίου, είχαν 25 ένσημα το μήνα, δεν ήταν ωρομίσθιοι. Τώρα αυξήθηκαν ελάχιστα οι μισθοί αυτών μόνο που έχουν πλήρη προσόντα, αλλά δουλεύουν φέτος από 1 Νοεμβρίου και δεν ξέρουμε ως πότε. Τα ένσημα που θα έχουν είναι ελάχιστα, τόσα που δεν ξέρουμε αν θα πάρουν ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι και αν θα μπορέσουν να έχουν ιατρική κάλυψη.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι 40-50 χρόνων, οικογενειάρχες, πτυχιούχοι με διδακτορικά και πτυχία ξένων γλωσσών και θα έπρεπε να έχουν μόνιμες θέσεις στα ΤΕΙ. Περιττό να αναφέρω ότι κρίνονται κάθε χρόνο από επιτροπή και ζουν σε μόνιμη ανασφάλεια για πάνω από 15 χρόνια. Ο μέγιστος μισθός ενός εκτάκτου είναι για όσους μήνες εργάζεται 928 ευρώ και ο κατώτερος 600 ευρώ. Τους καλοκαιρινούς μήνες εισπράττει από τον ΟΑΕΔ 300 ευρώ, εφόσον καταφέρει να μαζέψει τα απαιτούμενα ένσημα. Ας μη μιλήσουμε για συντάξεις που δεν προβλέπεται να πάρουν ΠΟΤΕ.

Πώς να ζήσουν αυτοί τις οικογένειές τους και με τι πρότυπα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους;».

ΣΗΜ.: Ο «Ρ» έχει γράψει και ξαναγράψει γι' αυτήν την κατηγορία των εκπαιδευτικών. Το πρόβλημα - στενά - είναι ακριβώς όπως το περιγράφουν. Γνωρίζουμε, όμως, κι ελπίζουμε να αρχίσουν να το κατανοούν και οι ίδιοι ότι δεν αρκεί η καταγραφή ενός προβλήματος. Χρειάζεται και οι ίδιοι να απαντήσουν στο «γιατί» και, κατά συνέπεια, να πράξουν τα ανάλογα πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση, ο «Ρ» θα δημοσιεύσει τις επόμενες μέρες και νέο αναλυτικό ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ