ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
Σελ. /48
ΛΑΡΙΣΑ
Εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, να παρθούν μέτρα τώρα!

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με νοσοκομειακούς γιατρούς για τις τραγικές ελλείψεις και τα οξυμένα προβλήματα

Την ώρα που στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στη Λάρισα παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων από κορονοϊό, γιατροί που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του λαού μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» χαρακτηριστικές και αποκαλυπτικές πλευρές για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό της πίεσης και της εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη Τρίτη, την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Γιάννης Γκαμπράνης, υπεύθυνος στη μία κλινική COVID του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, «λύγισε» από την κόπωση και παραλίγο να καταρρεύσει.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Θανάση Αθανασιάδη, διευθυντή του Παθολογικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), και με τον Γιάννη Γκαμπράνη, διευθυντή της Α' κλινικής COVID του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και γραμματέα της ΕΙΝΚΥΛ.

Υπό κατάρρευση το Γενικό Νοσοκομείο

Ξεκινώντας τη συζήτηση ο Θ. Αθανασιάδης επισημαίνει: «Το νοσοκομείο κατά το τρίτο κύμα έξαρσης της πανδημίας μετατράπηκε σχεδόν εξολοκλήρου σε νοσοκομείο COVID-19, με έναν επικίνδυνο και πρωτότυπο / υβριδικό τρόπο λειτουργίας. Χωρίς να συνέλθει από την περιπέτεια αυτή και να ανακτήσει στοιχειωδώς αποδεκτή λειτουργικότητα, σε συνθήκες διάλυσης, με χώρους που αποπνέουν τη χρόνια εγκατάλειψη, κεντρικούς διαδρόμους που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και τεχνολογικού εξοπλισμού προς απόσυρση, καλείται πάλι να παίξει τον ίδιο ρόλο σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ, αποδεκατισμένο, με ακόμη μεγαλύτερη υποστελέχωση λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων και αναστολών εργασίας. Οι κλίνες απαιτούν ιατρούς, νοσηλευτές, βοηθούς, προσωπικό καθαριότητας, τραυματιοφορείς, επαρκή παροχή οξυγόνου, φάρμακα, αναλώσιμα υλικά. Ολα τα παραπάνω στο ΓΝΛ είναι πλέον σε δραματική ανεπάρκεια. Η Τεχνική Υπηρεσία ήδη έχει ενημερώσει επισήμως τη διοίκηση ότι η επάρκεια της παροχής οξυγόνου λόγω των αυξημένων αναγκών είναι οριακή, με επαπειλούμενη κατάρρευση των πεπαλαιωμένων υποδομών της. Την ίδια ώρα, σε κάθε εφημερία ενός από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας η προσέλευση ξεπερνά τα 100 άτομα, εκ των οποίων περίπου το 25% θα χρειαστούν εισαγωγή».

Τα στοιχεία που μας δίνει είναι ενδεικτικά της υποστελέχωσης: «8 παθολόγοι και εξουθενωμένοι ειδικευόμενοι καλούνται να περιθάλψουν περί τους 80 αρρώστους με COVID-19 και 40 με άλλες παθήσεις, ακατάστατα διεσπαρμένους σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου, δεδομένου ότι και οι δύο Παθολογικές κλινικές έχουν μετατραπεί σε τμήματα COVID-19. Μόνο 6 εντατικολόγοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη 16 κλινών ΜΕΘ.

Η δύναμη των νοσηλευτών κάθε βάρδιας είναι μειωμένη σε περίπου 50% της αναγκαίας, ενώ η εξάντλησή τους επιβαρύνεται από τη συνεχή εναλλαγή διαδοχικών ωραρίων, με ενδιάμεση οκτάωρη ανάπαυση, με το ρεπό να αποτελεί σπάνια πολυτέλεια και την άδεια απαγορευμένο δικαίωμα. Οι ίδιοι λιγοστοί γιατροί πρέπει εκτός από την περίθαλψη των νοσηλευομένων να καλύπτουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, την εκπαίδευση και ό,τι άλλο απαρτίζει τη σύγχρονη Νοσοκομειακή Ιατρική».

Δουλεύουμε 30 ώρες συνεχόμενα

«Δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι εντατικολόγοι, καλούνται γιατροί να περιθάλψουν ασθενείς με COVID χωρίς να έχουν την ανάλογη ειδικότητα και εκπαίδευση, δεν υπάρχουν πλέον ήπια περιστατικά», προσθέτει ο Γ. Γκαμπράνης, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που υπάρχουν για τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών: «Πέραν των 8-9 εφημεριών, δουλεύουμε μέχρι και 30 ώρες συνεχόμενα. Είμαστε στα όρια της εξάντλησης, με αποτέλεσμα, παρά την προσπάθειά μας, να επηρεάζεται και η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας που προσφέρουμε. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί και διάσπαρτοι ασθενείς σε κάθε όροφο μέσα στο νοσοκομείο, ακόμα και σε γραφεία γιατρών, μας αναγκάζει να τρέχουμε συνεχώς. Μόνο καλημέρα να θέλαμε να τους πούμε, θέλουμε 3 ώρες. Ολη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε παραίτηση δεκάδες συναδέλφους».

Μεγάλος αριθμός αρρώστων δεν εξυπηρετείται στα νοσοκομεία «μίας νόσου»

Ο Γιάννης Γκαμπράνης
Ο Γιάννης Γκαμπράνης
Για τις συνέπειες στην υγεία του λαού από τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε «μίας νόσου», ο Θ. Αθανασιάδης επισημαίνει: «Η φιλοξενία των μη COVID αρρώστων σε κλίνες του χειρουργικού τομέα περιορίζει αναγκαστικά τη δραστηριότητα των χειρουργικών κλινικών, με αποτέλεσμα την αναβολή και ακύρωση προγραμματισμένων από πολλού χρόνου χειρουργικών πράξεων. Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος αριθμός αρρώστων δεν θα εξυπηρετηθεί ακόμα και μετά από μακρά περίοδο αναμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενδεχόμενη επιβάρυνση της πρόγνωσης, λόγω της μη έγκαιρης αντιμετώπισης».

Και ο Γ. Γκαμπράνης συμπληρώνει: «Αυτό σημαίνει αύξηση της νοσηρότητας, ενώ όσοι ασθενείς έχουν οικονομική δυνατότητα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Αλλά και τα νέα παιδιά που ήρθαν ως ειδικευόμενοι για να εκπαιδευτούν, εδώ και 20 μήνες βλέπουν μόνο μία νόσο. Εχουν εξουθενωθεί κι αυτοί, κάνουν πράγματα που δεν τους αναλογούν και την ίδια ώρα δεν εμβαθύνουν στο αντικείμενό τους».

Να επιταχθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση ο ιδιωτικός τομέας!

Μιλώντας για την άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα χωρίς καμία αποζημίωση, ο Γ. Γκαμπράνης τονίζει: «Τα 80 κρεβάτια των ιδιωτικών κλινικών της πόλης για την εξυπηρέτηση ήπιων περιστατικών - πάντα με το αζημίωτο - την ώρα που μόνο στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν 1.984 κρεβάτια στις ιδιωτικές κλινικές, εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, επιβεβαιώνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί "ξένο σώμα" στη μάχη που δίνουμε».

Από την πλευρά του ο Θ. Αθανασιάδης σχολιάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» σημειώνοντας: «Η πανδημία της COVID-19 φαίνεται ότι χρησιμεύει ως μέσο για το τελειωτικό - εγκληματικό πλήγμα του νοσοκομείου, ενταγμένο στην υπηρεσία της εισαγωγής του εξαμβλώματος του "νέου ΕΣΥ", το οποίο είναι κατ' επίφαση νέο, δεδομένου ότι δομείται από πεπαλαιωμένα υλικά του ήδη μεταλλαγμένου παρόντος ΕΣΥ. Η κυβέρνηση κυνικά αδιαφορεί για την τεράστια θνητότητα από COVID-19 και άλλες ασθένειες και προωθεί την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, εξωθώντας τα νοσοκομεία σε μετατροπή σε σχεδόν αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενους οργανισμούς και την Υγεία σε εμπόρευμα, με βαθιά ζημιωμένους τους υγειονομικούς, τους ασθενείς, τον λαό».

Ο Θανάσης Αθανασιάδης
Ο Θανάσης Αθανασιάδης
Ασφυξία και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Τεράστια παραμένει η πίεση και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με πολλές εισαγωγές, ελάχιστες ελεύθερες απλές κλίνες, όλες τις ΜΕΘ γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένους σε αναμονή.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, τουλάχιστον 60 περιστατικά Covid-19 νοσηλεύονται στις 3 κλινικές που ξαναλειτούργησαν για να τα περιθάλψουν και οι οποίες στελεχώνονται με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του Παθολογικού τομέα, με μετακινήσεις νοσηλευτών με συνέπεια τη δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα. Η Πνευμονολογική κλινική μετατράπηκε ξανά σε κλινική υπόπτων Covid. Συρρικνώθηκαν και συγχωνεύθηκαν κλινικές, όπως η Ουρολογική στη Χειρουργική, η Οφθαλμολογική στην Ορθοπεδική. Η ΜΕΘ Covid με 7 κρεβάτια είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πληρότητα στο 100% τις τελευταίες μέρες. Η ΜΕΘ non Covid, με 7 κρεβάτια, μετατρέπεται κι αυτή σε ΜΕΘ Covid, και η σύμπτυξη των δύο σκοπό έχει να καλυφθούν τα περιστατικά δύο περιφερειακών ενοτήτων, των Τρικάλων και της Καρδίτσας! Η Μονάδα Εμφραγμάτων με 7 κρεβάτια μετατρέπεται σε ΜΕΘ non Covid, σηκώνοντας όλο το βάρος για την κάλυψη των αναγκών για ασθενείς με έμφραγμα και ασθενείς non Covid.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στην Καρδίτσα, όπου η κλινική Covid είναι γεμάτη, ενώ το νοσοκομείο παραμένει χωρίς ΜΕΘ Covid. Διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε νοσοκομείο άλλης πόλης, με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

Στην Πνευμονολογική Covid κλινική υπήρχαν μόνο 3 γιατροί και για να καλυφθούν κάποιες από τις πολλές εφημερίες γίνονταν μετακινήσεις γιατρών από άλλες κλινικές, αποδυναμώνοντας στη συνέχεια και αυτές. Μόνο πρόσφατα, με την επικίνδυνη έξαρση των νοσηλευόμενων, μετακινήθηκαν στην κλινική άλλοι 2 γιατροί, αφήνοντας, όμως, τεράστιο κενό και βαρύ φόρτο για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.

Σοβαρά προβλήματα και κενά υπάρχουν και σε άλλες κλινικές και κυρίως στην Παθολογική, στην οποία, ενώ προβλέπονται 13 γιατροί στον οργανισμό, μόνο 8 γιατροί πρέπει να καλύπτουν παράλληλα τα επείγοντα και την κλινική υπόπτων Covid. Στο Ακτινολογικό και στη Γυναικολογική οι εφημερίες που κάνουν οι γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν που υπάρχει και πλέον καλύπτονται με «εντέλλεσθε».

Τραγικά υποστελεχωμένο το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Στον οργανισμό του πριν την πανδημία προβλέπονταν 14 θέσεις ειδικών παθολόγων. Ενώ έχουν προσληφθεί 10 ειδικοί παθολόγοι, οι δύο από αυτούς απουσιάζουν μακροχρόνια λόγω ειδικής/γονικής άδειας. Συνεπώς σε 4 Τμήματα αντιστοιχούν 8 ιατροί, δηλαδή καθημερινά στην εφημερία ένας ιατρός ανά 80 έως 90 ασθενείς, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει και αύξηση των ασθενών. Από τους 8 υπηρετούντες ιατρούς, οι δύο βρίσκονται πολύ κοντά στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Δεν έχει γίνει διορισμός ούτε ενός πνευμονολόγου.

Στη μοναδική στο νομό Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί, ενώ μία ακόμη βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Ο διευθυντής της Κλινικής έχει υποβάλει την παραίτησή του.

Στο Τμήμα Επειγόντων στις 10 συνολικά θέσεις (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την αυτόνομη λειτουργία του) υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γενικός ιατρός, ένας χειρουργός και μία ορθοπεδικός.

Στη μοναδική Παιδιατρική Κλινική στον νομό, από τους 6 υπηρετούντες ειδικούς παιδίατρους, η διευθύντρια τελεί υπό αναστολή εργασίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα πλησιάζει το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, μία ακόμη παιδίατρος απουσιάζει με μακροχρόνια ειδική/γονική άδεια. Συνεπώς η Παιδιατρική Κλινική που καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Νεογνών και τη Μαιευτική Κλινική, λειτουργεί μόνο με 4 μόνιμους γιατρούς και με τη μερική συμβολή δύο παιδιάτρων από τα Κέντρα Υγείας.

Πανυγειονομική μέρα δράσης στην Αιτωλοακαρνανία στις 13 Νοέμβρη

Σε πανυγειονομική μέρα δράσης στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού, θα προχωρήσουν το Σάββατο 13 Νοέμβρη το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, εργατικά συνδικάτα και άλλοι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα της δημόσιας Υγείας. Η σύσκεψη αφορούσε όλο τον νομό και συμμετείχαν το ΕΚ Μεσολογγίου, τα συνδικάτα Οικοδόμων και Καθαριστριών Σχολείων Αιτωλοακαρνανίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση», Ιματισμού και Οδηγών Αγρινίου, τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στην KNAUF και στον «Νηρέα». Από τον χώρο της Υγείας έλαβαν μέρος ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΓΝ Μεσολογγίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, ενώ συμμετοχή εξέφρασε με επιστολή του προέδρου του ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, το «παρών» έδωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, οι Σύλλογοι Αιμοδοτών Αγρινίου και Δασκάλων Αγρινίου - Θέρμου, ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, η επιτροπή αγώνα για την Υγεία του Παναιτώλιου καθώς και τα Σωματεία συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ Αγρινίου και ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας.

Μεταξύ άλλων, στα αιτήματα που κατέθεσε ο συνδικαλιστικός φορέας, διεκδικεί μέτρα ενίσχυσης των υγειονομικών μονάδων, να μη γίνει συγχώνευση των Νοσοκομείων Αγρινίου - Μεσολογγίου και να μη μετατραπούν σε «μιας νόσου», επίταξη του ιδιωτικού τομέα, δημιουργία τμήματος αιμοληψίας στον νομό κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ