Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ασφυξία και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Τεράστια παραμένει η πίεση και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με πολλές εισαγωγές, ελάχιστες ελεύθερες απλές κλίνες, όλες τις ΜΕΘ γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένους σε αναμονή.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, τουλάχιστον 60 περιστατικά Covid-19 νοσηλεύονται στις 3 κλινικές που ξαναλειτούργησαν για να τα περιθάλψουν και οι οποίες στελεχώνονται με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του Παθολογικού τομέα, με μετακινήσεις νοσηλευτών με συνέπεια τη δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα. Η Πνευμονολογική κλινική μετατράπηκε ξανά σε κλινική υπόπτων Covid. Συρρικνώθηκαν και συγχωνεύθηκαν κλινικές, όπως η Ουρολογική στη Χειρουργική, η Οφθαλμολογική στην Ορθοπεδική. Η ΜΕΘ Covid με 7 κρεβάτια είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πληρότητα στο 100% τις τελευταίες μέρες. Η ΜΕΘ non Covid, με 7 κρεβάτια, μετατρέπεται κι αυτή σε ΜΕΘ Covid, και η σύμπτυξη των δύο σκοπό έχει να καλυφθούν τα περιστατικά δύο περιφερειακών ενοτήτων, των Τρικάλων και της Καρδίτσας! Η Μονάδα Εμφραγμάτων με 7 κρεβάτια μετατρέπεται σε ΜΕΘ non Covid, σηκώνοντας όλο το βάρος για την κάλυψη των αναγκών για ασθενείς με έμφραγμα και ασθενείς non Covid.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στην Καρδίτσα, όπου η κλινική Covid είναι γεμάτη, ενώ το νοσοκομείο παραμένει χωρίς ΜΕΘ Covid. Διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε νοσοκομείο άλλης πόλης, με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

Στην Πνευμονολογική Covid κλινική υπήρχαν μόνο 3 γιατροί και για να καλυφθούν κάποιες από τις πολλές εφημερίες γίνονταν μετακινήσεις γιατρών από άλλες κλινικές, αποδυναμώνοντας στη συνέχεια και αυτές. Μόνο πρόσφατα, με την επικίνδυνη έξαρση των νοσηλευόμενων, μετακινήθηκαν στην κλινική άλλοι 2 γιατροί, αφήνοντας, όμως, τεράστιο κενό και βαρύ φόρτο για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.

Σοβαρά προβλήματα και κενά υπάρχουν και σε άλλες κλινικές και κυρίως στην Παθολογική, στην οποία, ενώ προβλέπονται 13 γιατροί στον οργανισμό, μόνο 8 γιατροί πρέπει να καλύπτουν παράλληλα τα επείγοντα και την κλινική υπόπτων Covid. Στο Ακτινολογικό και στη Γυναικολογική οι εφημερίες που κάνουν οι γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν που υπάρχει και πλέον καλύπτονται με «εντέλλεσθε».

Τραγικά υποστελεχωμένο το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Στον οργανισμό του πριν την πανδημία προβλέπονταν 14 θέσεις ειδικών παθολόγων. Ενώ έχουν προσληφθεί 10 ειδικοί παθολόγοι, οι δύο από αυτούς απουσιάζουν μακροχρόνια λόγω ειδικής/γονικής άδειας. Συνεπώς σε 4 Τμήματα αντιστοιχούν 8 ιατροί, δηλαδή καθημερινά στην εφημερία ένας ιατρός ανά 80 έως 90 ασθενείς, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει και αύξηση των ασθενών. Από τους 8 υπηρετούντες ιατρούς, οι δύο βρίσκονται πολύ κοντά στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Δεν έχει γίνει διορισμός ούτε ενός πνευμονολόγου.

Στη μοναδική στο νομό Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί, ενώ μία ακόμη βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Ο διευθυντής της Κλινικής έχει υποβάλει την παραίτησή του.

Στο Τμήμα Επειγόντων στις 10 συνολικά θέσεις (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την αυτόνομη λειτουργία του) υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γενικός ιατρός, ένας χειρουργός και μία ορθοπεδικός.

Στη μοναδική Παιδιατρική Κλινική στον νομό, από τους 6 υπηρετούντες ειδικούς παιδίατρους, η διευθύντρια τελεί υπό αναστολή εργασίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα πλησιάζει το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, μία ακόμη παιδίατρος απουσιάζει με μακροχρόνια ειδική/γονική άδεια. Συνεπώς η Παιδιατρική Κλινική που καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Νεογνών και τη Μαιευτική Κλινική, λειτουργεί μόνο με 4 μόνιμους γιατρούς και με τη μερική συμβολή δύο παιδιάτρων από τα Κέντρα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ