Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
Απαγορευτικό κόστος και απαράδεκτες προϋποθέσεις για τους μετανάστες

Ανακοίνωση της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για Πρόσφυγες και Μετανάστες, σχετικά με τις εξετάσεις που γίνονται την Κυριακή 7 Νοέμβρη

INTIME NEWS

Την Κυριακή 7 Νοέμβρη πραγματοποιούνται οι εξετάσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας (εξεταστικά κέντρα υπάρχουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, όπου υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν γύρω στους 6.500 μετανάστες). Με αφορμή αυτό το γεγονός η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για Πρόσφυγες και Μετανάστες εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αφού εύχεται σε όλους καλή επιτυχία, δύναμη και υγεία, τους καλεί να οργανωθούν και να αγωνιστούν μαζί με τους Ελληνες εργάτες για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Στηρίζουμε τον αγώνα, είμαστε αλληλέγγυοι με τους ακόμα περισσότερους, δεκάδες χιλιάδες μετανάστριες και μετανάστες που ζουν και εργάζονται για χρόνια ολόκληρα στην Ελλάδα και επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά δεν μπορούν. Γιατί το οικονομικό κόστος είναι απαγορευτικό. Γιατί οι απαράδεκτες προϋποθέσεις που θέτει ο αντιλαϊκός νόμος οδηγούν στον αποκλεισμό τους από τη σχετική διαδικασία.

Καταδικάζουμε και παλεύουμε για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, που αναπαράγουν απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων και τους αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους "δεύτερης κατηγορίας" ή ακόμα και ως "δημόσιο κίνδυνο". Από αυτούς τους νόμους μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα αφεντικά, που τους εκμεταλλεύονται ως το πιο αναλώσιμο και φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα.

Οι ρυθμίσεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτογράφηση, όπως έχουν διαμορφωθεί με τους διαδοχικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, είναι άδικες.

Οι μετανάστριες και μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς στη χώρα, έχουν δημιουργήσει οικογένεια και γεννούν εδώ τα παιδιά τους, εργάζονται σκληρά και δοκιμάζονται στα καθημερινά βάσανα της ζωής, θα έπρεπε να έχουν την αναγκαία στήριξη για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, εφόσον το επιθυμούν. Ομως, συμβαίνει το αντίθετο. Ο νόμος θέτει απαγορευτικά εισοδηματικά κριτήρια και ταξικά εμπόδια σε βάρος των πιο φτωχών. Οι γραπτές εξετάσεις (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και η Τράπεζα Θεμάτων (κυβέρνηση ΝΔ) για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) είναι ένας ακόμη "κόφτης" στην κτήση της ιθαγένειας.

Οι ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Στην πλάτη των μεταναστών κερδίζουν τα διάφορα φροντιστήρια. Επίσης, οι ερωτήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τον βαθμό ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Ορισμένες από αυτές είναι γελοίες και προκλητικές, όπως για παράδειγμα η "αντιστοίχιση των πηληκίων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας", "το ελληνικό τραγούδι που κέρδισε στη Eurovision" κ.ά.».

Μια ζωντανή, αποκαλυπτική μαρτυρία

Τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας επιβεβαιώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Ε. Τ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), μετανάστης από την Αλβανία ο οποίος ζει στην Ελλάδα από το 1993, παλεύει από κοινού με τους Ελληνες συναδέλφους του και αφού περιπλανήθηκε χρόνια μεταξύ ανεργίας και «μαύρης» - ανασφάλιστης εργασίας, τώρα εργάζεται σε εργοστάσιο ξυλείας.

Εδωσε μαζί με άλλους μετανάστες εξετάσεις τον Μάη του 2021, πέτυχε, ωστόσο 6 μήνες μετά δεν έχει περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειάς του για να μπει στο τελικό στάδιο για την απόκτηση της ιθαγένειας.

«Μετά από 28 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και νιώθοντας κομμάτι αυτής της κοινωνίας, που εργάζομαι, φορολογούμαι εδώ, που τα παιδιά μου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, μου έχει μείνει μια πικρή γεύση από αυτό που ζω για να πάρω την ιθαγένεια. Ουσιαστικά νομίζω ότι μας θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αν ήξερα τι θα τραβήξω, δεν θα έμπαινα σε αυτήν τη διαδικασία».

Με αυτά τα λόγια συνοψίζει την ταλαιπωρία που πέρασε και περνά μέχρι σήμερα. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως «την ώρα που παίρνω τον βασικό μισθό και έχω δύο παιδιά, μου ζήτησαν να πληρώσω 150 ευρώ για το παράβολο και 550 για το εξέταστρο. Εγώ έτυχε να έχω σταθερή δουλειά, έκανα οικονομίες για 1 χρόνο και βρήκα τα λεφτά. Πολλοί φίλοι μου όμως δεν μπόρεσαν να τα βρουν και δεν μπήκαν καν στη διαδικασία. Και εννοείται πως αν κοπεί κάποιος ξαναδίνει 150 ευρώ».

Οικονομικά κριτήρια που λειτουργούν σαν «κόφτες»

Οσο για τα θέματα στα οποία εξετάστηκε: «Για να πετύχει κανείς έπρεπε να απαντήσει σε 700 περίπου ερωτήσεις, να έχει ποσοστό επιτυχίας 70% κατά την εξέταση της γλώσσας και στις άλλες θεματικές ενότητες 50%. Οι ερωτήσεις, που προέρχονταν από Τράπεζα Θεμάτων, πέρα από κάποιες που ήταν λίγο δύσκολες, οι περισσότερες δεν θεωρώ πως είναι και χρήσιμες για κάποιον.

Μας ρώταγαν για τον τραγουδιστή των "Πυξ Λαξ", για το ποιος κέρδισε στη Eurovision, για το πού γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη, ή για το αν όταν κάποιος αρρωσταίνει φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να γίνει καλά. Πολλές ερωτήσεις δεν θα μπορούσαν να τις απαντήσουν ούτε οι Ελληνες πολίτες. Εγώ λόγω των 28 χρόνων που είμαι στην Ελλάδα τα κατάφερα. Ξέρω ότι σε άλλες πόλεις κάποιοι πλήρωσαν και έκαναν φροντιστήριο. Πολλοί άνθρωποι όμως δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα, αφού δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ. Πού να βρουν χρόνο να προετοιμαστούν;».

Μιλώντας για το τι έγινε μετά τις εξετάσεις, μας αναφέρει: «Με τους νόμους που ψηφίστηκαν από την τελευταία κυβέρνηση, βρήκα μπροστά μου και νέα εμπόδια. Νέα δικαιολογητικά, νέα κριτήρια, που ισχύουν και για άτομα που περιμένουν 5 χρόνια να δώσουν εξετάσεις, όταν τότε αυτά δεν απαιτούνταν. Για παράδειγμα, έναν οικογενειάρχη με δύο παιδιά σαν εμένα, του ζητάνε να έχει για 3, 5 ή και 7 συνεχή χρόνια ετήσιο εισόδημα περίπου 8.000 ευρώ.

Μιλάμε για τα χρόνια της κρίσης, που η Οικοδομή, όπου εργάζονταν πολλοί από εμάς, είχε "πατώσει", που η ανεργία ήταν τεράστια ακόμα και για τους Ελληνες, πόσο μάλλον για εμάς, που πολλοί δουλεύαμε "μαύρα". Με αυτόν τον τρόπο πολλοί αποκλείστηκαν. Αλλά και όσους έχουν τα κριτήρια τους καθυστερούν πολύ. Εγώ ακόμα δεν πέρασα τη σχετική επιτροπή της Περιφέρειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στους μετανάστες σε κοινό αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα (2021-11-09 00:00:00.0)
Ελληνες και ξένοι εργάτες στον κοινό αγώνα για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα (2021-11-04 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί η «τράπεζα θεμάτων» για την πολιτογράφηση (2021-03-12 00:00:00.0)
Επαναπροώθηση με «αριστερό» κερασάκι (2015-01-29 00:00:00.0)
Νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική; (2011-12-03 00:00:00.0)
Για την ιθαγένεια και τη συμμετοχή μεταναστών στις δημοτικές εκλογές με βάση το τελικό νομοσχέδιο (2010-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ