ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Μετά τη ΝΑΤΟποίηση η ιδιωτικοποίηση

Προωθείται νομοσχέδιο για την κατά τα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής και την ανάθεση λειτουργιών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιδιώτες

Ενίσχυση της ΝΑΤΟποίησης και εφαρμογή μορφών ιδιωτικοποίησης σε τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το δίπτυχο της πολιτικής που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, κατά τη χτεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Θα εισάγουμε και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, είπε χαρακτηριστικά, τις επιτυχείς μεθόδους με τις οποίες εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας στην προηγούμενη θητεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Στα πλαίσια, λοιπόν, της αναπροσαρμογής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι προωθείται άμεσα η υλοποίηση της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης. Για το σκοπό αυτό κατατίθεται στη Βουλή μέχρι τις γιορτές νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται η ίδρυση διακλαδικών στρατηγείων και περιλαμβάνει πλήθος άλλων ρυθμίσεων για θέματα λειτουργίας του υπουργείου Αμυνας.

Ειδικότερα, συγκροτείται η νέα Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, στην οποία θα υπάγονται η σημερινή Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, η Γενική Διεύθυνση Ερευνας και Τεχνολογίας και η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης του τρέχοντος ετήσιου προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας. Ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι επιτυγχάνεται έτσι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του προϋπολογισμού του υπουργείου, που ξεπερνάει τα 2 τρισ. δραχμές ετησίως.

Οσον αφορά στην αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος, το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διακλαδικότητα στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται, πέρα από την τουρκική απειλή, που «παραμένει εξίσου ενεργός όπως στο παρελθόν», η αστάθεια, που «επικρατεί στα βόρεια σύνορά μας και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση», και η διεθνής τρομοκρατία, «απειλή που προέκυψε κυρίως μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου».

Κύριο μέτρο ενίσχυσης της διακλαδικότητας είναι η δημιουργία διακλαδικών στρατηγείων, τα οποία θα είναι υπό την άμεση επιχειρησιακή διοίκηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Ωστόσο, ο Γ. Παπαντωνίου δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πού θα δημιουργηθούν αυτά τα στρατηγεία. Πάντως, παραδέχτηκε ότι με την «τομή» που γίνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις «υιοθετούμε κυρίως το πρότυπο του αμερικανικού στρατού».

Με τις εξαγγελίες που έκανε ο υπουργός Αμυνας για λήψη μέτρων υπέρ της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων, ανοίγουν οι πόρτες για την ιδιωτικοποίηση τομέων της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για την εκποίηση των ακινήτων - πρώην στρατοπέδων. Προκηρύσσεται, λοιπόν, άμεσα διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα υποβάλει μέσα σε τρεις μήνες μελέτη για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης. Ο σύμβουλος αυτός μπορεί να προέρχεται και από το εξωτερικό, όπως είπε ο Γ. Παπαντωνίου, ενώ θα υπάρξει «ανάθεση σε ιδιώτες διαφόρων λειτουργιών που συνδέονται με τη σίτιση, τη συντήρηση, την καθαριότητα. Αυτό βεβαίως θα γίνει σε μεγάλες μονάδες».

Η χρηματοδότηση αυτών και άλλων προγραμμάτων, που υποτίθεται ότι σχετίζονται με τη βελτίωση των υποδομών, θα γίνει από «την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων». Μάλιστα, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με βάση την οποία καταργείται ο περιορισμός που υπήρχε στον υφιστάμενο νόμο και επέβαλε η εκποίηση των πρώην στρατοπέδων να γίνεται «με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση νέων στρατοπέδων».

Ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε τις εξαγγελίες περί μείωσης της θητείας στους 12 μήνες από το Γενάρη του 2003 και μάλιστα εκτίμησε ότι οι πρώτες ενδείξεις για την προσέλευση επαγγελματικών οπλιτών «δεν είναι απογοητευτικές»... Να σημειωθεί ότι για τις 4.500 θέσεις που έχει προκηρύξει ο Στρατός Ξηράς οι αιτήσεις, και παρά την παράταση της προθεσμίας, μετά βίας έχουν ξεπεράσει τις 2.500. Πάντως, ο υπουργός είπε ότι από τον νέο χρόνο θα γίνουν «προσαρμογές και βελτιώσεις στους όρους προκηρύξεων και στην ευελιξία που πρέπει να έχει το σύστημα».

«ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ»
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο

Μετά την Αγκυρα και η Αθήνα συζήτησε την αμερικανοβρετανική πρόταση

Καταργώντας ακόμη και τους τύπους οι Βρετανοί ως «αχυράνθρωποι» των Αμερικανών συνεχίζουν τη διαβούλευση για την προώθηση ενός κειμένου, που έχουν επεξεργαστεί στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, για τη δημιουργία του «ευρωστρατού» στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, της ΕΕ. Για το σκοπό αυτό ήρθε χτες στην Αθήνα ο πολιτικός διευθυντής της Βρετανίας Πίτερ Ρίκετς, ο οποίος είχε συζητήσει για την αμερικανοβρετανική πρόταση και στην Αγκυρα.

Στην Αθήνα ο Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του Διευθυντή Πολιτικών υποθέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρεσβευτή Δ. Σκοπελίτη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο Ελληνας διπλωμάτης διαβίβασε στον Βρετανό συνάδελφό του κείμενο με τα σημεία που η Αθήνα επιθυμεί να αλλάξουν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, η Αθήνα θα προσπαθήσει «να μη μετατραπεί τελικά η ΚΕΠΑ σε παράρτημα του ΝΑΤΟ». Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την εξαίρεση περιοχών της από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς τού υπό δημιουργία ευρωστρατού.

Για το ζήτημα αυτό χτες στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη διάρκειας πέραν των δύο ωρών. Εκτός του πρωθυπουργού συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος.

Μετά τη συνάντηση, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσαν: «Θέλω να σημειώσω, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, ότι το κείμενο της Μ. Βρετανίας είναι ένα άτυπο κείμενο, το οποίο βρίσκεται σε κάποια διαδικασία διαβούλευσης με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους. Οι θέσεις της Ελλάδας θα προβληθούν στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι προφανές ότι εμείς θα δεχτούμε μια ρύθμιση, εφ' όσον είναι απόλυτα συνεπής με τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Νίκαιας που θα σέβεται απόλυτα την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποφάσεων, οι οποίες αφορούν θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Και επίσης υπό την προϋπόθεση ότι δε θα περιορίζει σε τίποτε τα δικά μας εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για ένα άτυπο κείμενο και περιγράφοντας την ελληνική στάση είπε: «Ολα τα μέσα για μας είναι γνωστά. Εγώ δεν είμαι δογματικός, ούτε υπέρ ούτε κατά της χρησιμοποίησης της αρνησικυρίας ή του veto, αλλά αυτό δεν έχει αυτή τη στιγμή διαμορφωθεί, στο μέτρο που δεν έχουμε μια διαδικασία ψηφοφοριών, δεν έχουμε καν ένα επίσημο κείμενο, το οποίο να έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Είναι ακόμη όλα υπό εξέλιξη και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη διαπραγμάτευση». Ο υπουργός Εξωτερικών, κωδικοποιώντας τις ελληνικές επιδιώξεις σημείωσε: «Πρώτα απ' όλα, την ανάγκη της διατήρησης της αυτονομίας της ευρωπαϊκής άμυνας και τις ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Δεύτερον, την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλουμε οπωσδήποτε αυτά τα δύο σημεία να τα διασφαλίσουμε σε όποιο τελικό κείμενο αποφασιστεί».

Στρατοδικεία Μπους και... «ισχυρή Ελλάδα»

«

Οσον αφορά τα στρατοδικεία του κ. Μπους, αυτό είναι ένα θέμα του κ. Μπους. Εμείς δεν έχουμε καμία ανάμειξη στα στρατοδικεία αυτά και αν ποτέ προκύψει κάποιο θέμα - γιατί θέμα έκδοσης μπορεί να προκύψει - θα το εξετάσουμε κάτω από το πρίσμα του συστήματος δικαίου το οποίο ισχύει στην Ελλάδα...».

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός της... «ισχυρής Ελλάδας» κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης που παραχώρησε και ερωτηθείς τι έχει να πει για τις δραστηριότητες του συμμάχου του, του «στρατοδίκη» Μπους, που αποφάσισε ότι θα στήνει στρατοδικεία παντού στον κόσμο (θα συνεδριάζουν ακόμα και πάνω σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα!), για να καταδικάζει όσους οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκράτες...

***

Η δήλωση του κ. Σημίτη είναι πραγματικά μνημειώδης.

1ον. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να αναγνωρίζει στον Μπους το «δικαίωμα» να ενεργεί ως παγκόσμιος εισαγγελέας. «Είναι θέμα του κ. Μπους», όπως λέει...

2ον. Παραδέχεται ο κ. Σημίτης ότι την... «ισχυρή Ελλάδα» όχι μόνο δεν τη λογαριάζει κανείς στη λήψη τέτοιων αποφάσεων (και πώς θα μπορούσε άλλωστε), αλλά και ότι δεν τολμά καν να ψελλίσει κάποια διαμαρτυρία ενάντια στην παγκόσμια χούντα που απειλεί και τη χώρα μας. «Δεν έχουμε καμία ανάμειξη», λέει ο κ. Σημίτης...

3ον. Ομολογεί ο κ. Σημίτης ότι ο ελληνικός λαός είναι υποψήφιος να βρεθεί αντιμέτωπος με τα στρατοδικεία του κ. Μπους! «Θέμα έκδοσης μπορεί να προκύψει και θα το εξετάσουμε», λέει ο πρωθυπουργός...

***

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι ο κ. Σημίτης υποκρίνεται. Ψεύδεται ο κ. Σημίτης όταν λέει ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει «τις αρχές του κράτους δικαίου», σε περίπτωση που οι Αμερικανοί απαιτήσουν να τους στείλουμε «κρέας» για τα στρατοδικεία τους. Υποκρίνεται, γιατί γνωρίζει ότι μετά τη συμφωνία «δικαστικής συνδρομής», αλλά και τη συμφωνία «αστυνομικής συνεργασίας» που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να χορεύει στον «αντιτρομοκρατικό» ταμπουρά των Αμερικανών. Αλλά προσοχή: «Υποχρεωμένη» είναι η Ελλάδα του κ. Σημίτη. Οχι η Ελλάδα του ελληνικού λαού.


Ν. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ