ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Σύντροφοι, οδεύουμε προς το 19ο Συνέδριο του τιμημένου κόμματός μας με τη συνείδηση ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στο λαό, όχι μόνο τώρα, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αλλά πάντοτε. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στους πανίσχυρους δεσμούς αίματος που έχει με το λαό, αλλά και στη διαρκή υπεράσπιση των ιδεών του μαρξισμού - λενινισμού, της προοπτικής της σοσιαλιστικής επανάστασης, ακόμα και σε περιόδους που πέφταν τα κεραμίδια πάνω στα κεφάλια μας.

Είναι καθήκον όλων των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, χωρίς φόβο και πάθος να τοποθετηθούν πάνω σε ζητήματα που οι ίδιοι θεωρούν ότι βρίσκονται σήμερα σε κρίσιμη θέση σε σχέση με την πορεία του κόμματος. Μακριά από την τυφλή αποδοχή των κατευθύνσεων που δίνονται αλλά πάνω από όλα μακριά από το μηδενισμό, τη λογική εκείνη που τη διαφωνία σε επιμέρους ζητήματα τη γενικεύει, και ο σύντροφος καταλήγει να διυλίζει τον κώνωπα, εμποδίζοντας και τη δράση του σαν κομματικό μέλος.

Από το 18ο Συνέδριο και από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη δουλειά στην εργατική τάξη που ακολούθησε, σωστά δόθηκε το σύνθημα να μπολιάσουμε τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα με την προοπτική μας, την πολιτική μας πρόταση. Αναγκαία κατεύθυνση, πόσο μάλλον τώρα, που οι επεξεργασίες μας για το σοσιαλισμό έχουν πάει πολλά βήματα παραπέρα και έχουν αποτινάξει από πάνω τους τη σκουριά του παρελθόντος.

Πολλά, όμως, στελέχη μας αντιλήφθηκαν αυτή την κατεύθυνση μηχανιστικά. Ετσι, είχες, το φαινόμενο να βγαίνει μια ανακοίνωση, π.χ. για τη θέρμανση στα σχολεία και στην τελευταία παράγραφο να ακολουθεί η επωδός: «... Η μόνη λύση βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής κ.λπ...». `Η, ακόμα και να αγνοείται η εξειδίκευση στα αιτήματα και να πηγαίνουμε σε όλους τους χώρους με το ίδιο υλικό. Χαρακτηριστικά αναφέρω ανακοίνωση του ΜΑΣ για το φορολογικό, στην οποία η λέξη «φοιτητής/σπουδαστής» δεν αναφέρεται ούτε μια φορά (14/12/12).

Να ξεκαθαρίσω ότι τα φαινόμενα αυτά τα θεωρώ αντίθετα με το πνεύμα των αποφάσεων που προανέφερα, άρα δεν κάνω κριτική σε αυτές. Και είναι σίγουρο ότι υπήρξαν και θετικά δείγματα, ως και στρατολογίες στο κόμμα από αυτή τη νέα δουλειά που ανοίξαμε.

Θεωρώ, σύντροφοι, ότι οι κατευθύνσεις που δίνονται από τις Θέσεις της ΚΕ δε βοηθάνε στην επίλυση αυτών των φαινομένων. Αντίθετα, ενθαρρύνουν τέτοιες αντιλήψεις, προβάλλοντας σα γραμμή συσπείρωσης τη σοσιαλιστική επανάσταση. Χαρακτηριστικά: «η Λαϊκή Συμμαχία υιοθετεί την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο». Είναι, επί της ουσίας, μία συμπυκνωμένη διατύπωση των βασικών σημείων του Προγράμματος.

Για να εξηγηθώ: Δεν είναι λάθος να προσπαθεί ο κομμουνιστής να μπολιάσει με αυτά τα αιτήματα το λαϊκό κίνημα. Είναι λάθος, όμως, να μπαίνει η αποδοχή αυτών των θέσεων σαν προϋπόθεση για τη συμπόρευση. Αγνοείται η βασική αρχή που λέει ότι η συνείδηση του ανθρώπου καθορίζεται από το σύνολο των κοινωνικών του εμπειριών.

Αντί να εκφράζουμε τους ευσεβείς μας πόθους και να περιμένουμε την εργατική τάξη να μας προσεγγίσει, αντιπροτείνω το εξής: Ενα πλαίσιο εξαιρετικά προωθημένων αιτημάτων, όπως αυτά που έχει ήδη το ΠΑΜΕ, με σαφή γραμμή ρήξης και ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Και μέσα εκεί, καθήκον του κομμουνιστή να είναι να παλεύει καθημερινά να περάσει την πολιτική μας, το νέο, αν ψηφιστεί, πρόγραμμα του κόμματος που απαντάει συνολικά στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Η αποδοχή της προοπτικής μας να γίνει de facto και όχι de jure.

Είναι χαρακτηριστική η εμπειρία που υπάρχει στο κίνημα. Σε χώρους όπου προβάλλαμε άμεσα αιτήματα, με αταλάντευτη ταξική σκοπιά, συσπειρώσαμε κόσμο, βάλαμε σε κίνηση μάζες. Οι Χαλυβουργοί δε συσπειρώθηκαν στο ΠΑΜΕ για την προοπτική της λαϊκής εξουσίας - οικονομίας. Συσπειρώθηκαν γιατί αυτό απάντησε στα προβλήματά τους χωρίς να χαρίζεται σε κανένα αφεντικό ή μηχανισμό του αστικού κράτους.

Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να σχολιάσω είναι το κομμάτι της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Στις Θέσεις της ΚΕ, σωστά εκτιμάται ότι η θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι «ενδιάμεση [...], με ισχυρές εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ». Ολόσωστη είναι, επίσης και η εκτίμηση ότι στην Ελλάδα δεν τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, ούτε ζήτημα κατοχής.

Δεν πήρα, όμως, ικανοποιητική απάντηση στο γιατί εξαλείφεται ο όρος «αντιιμπεριαλιστικό» από το μέτωπο πάλης του κόμματος. Σύμφωνοι, ιμπεριαλισμός σημαίνει σε τελική ανάλυση καπιταλισμός. Το ίδιο όμως και το μονοπώλιο. Η αιτιολόγηση ότι «το αντιιμπεριαλιστικό έδινε την εντύπωση σταδίου» δεν με καλύπτει. Οι θέσεις του κόμματος πάντα διαστρεβλώνονται από διάφορους καλοθελητές, δεν είναι δυνατόν εμείς να καθορίζουμε τη γραμμή μας με βάση αυτό.

Το κόμμα μας έχει μακριά παράδοση στο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή του αντιπολεμικού αγώνα και του αγώνα κατά της συμμετοχής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτό ο λαός μας το ξέρει και το αναγνωρίζει. Ας μην χαρίσουμε στον αντίπαλο το υγιές πατριωτικό αίσθημα του λαού μας, στο όνομα της καταπολέμησης του ιδεολογήματος της «κατοχής».

Αντίστοιχα και με το ζήτημα της ΕΕ. Η εκτίμηση ότι δεν μπορεί να μπαίνει σαν προγραμματική επιδίωξη η έξοδος από την ΕΕ μόνη της και η απόρριψη ψευτοδιλημμάτων τύπου «ευρώ ή δραχμή» δείχνουν τη βαθιά ωριμότητα του Κόμματός μας. Είναι άλλο, όμως, το σύνθημα και άλλο η προγραμματική επιδίωξη. Στα πανεπιστήμια λέμε «Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για να σπουδάσουμε». Μπορεί να γίνει αυτό στον καπιταλισμό; Οχι. Παρ' ολ' αυτά το προβάλουμε σα σύνθημα. Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού βγαίνει από την κουβέντα που θα κάνουμε στα συνθήματα και τους στόχους μας.

Οταν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του λαού μας είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, είναι απαράδεκτο από μέρους μας να εγκαταλείπουμε το σύνθημα της αποδέσμευσης. Είμαστε η μόνη συνεπής αντιΕΕ δύναμη, που απορρίπτει στο σύνολό της την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία και δε μιλάει για «ρήξη με την ευρωζώνη» όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Λαφαζάνης. Μόνο εμείς, η προοπτική του σοσιαλισμού θα βγει κερδισμένη από μια τέτοια δουλειά με τον κόσμο.

Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από συντροφικό κλίμα, δημιουργικό διάλογο μέσα στις ΚΟΒ και τα όργανα, το κόμμα μας θα βγει πιο ατσαλωμένο από το 19ο Συνέδριό του, καλύτερα εξοπλισμένο να προετοιμάσει τις μάζες για την έφοδο στον ουρανό.

Ζήτω το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ!


Νίκος Κορδέλης
ΚΟΒ Ιονίου Πανεπιστημίου

Για τη δράση του Κόμματος και την πορεία του Μετώπου

α) Οι Θέσεις της ΚΕ είναι πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο που βοηθά αποφασιστικά την εξαγωγή σωστών εκτιμήσεων, συμπερασμάτων για τη λειτουργία και δράση του Κόμματος από το 18ο Συνέδριο μέχρι σήμερα.

Για τη σωστή αξιολόγηση είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα υπόψη τα εξής στοιχεία:

-- Ολοκληρωμένες εκτιμήσεις και συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν μόνο και εφόσον συνδυάσουμε τη λειτουργία και δράση του Κόμματος των τελευταίων χρόνων με την όλη πορεία του από το 15ο Συνέδριο και το Πρόγραμμά του, που συμπληρώθηκε στα επόμενα συνέδρια, με βάση τις εξελίξεις και τις συνθήκες, υπολογίζοντας τη δυναμική που εμπεριέχουν για την παραπέρα πορεία, για την εκπλήρωση ενός ειδικού στρατηγικού στόχου.

-- Να πάρουμε υπόψη ότι το Κόμμα όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε και έδρασε σε δύσκολες, αρνητικές διεθνείς και εθνικές συνθήκες, σε εχθρικό περιβάλλον, έχοντας να αντιπαλέψει την ολομέτωπη και πολύμορφη επίθεση που δέχεται από τον ταξικό αντίπαλο αλλά και από αποκαλούμενους «φίλους» και μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς πολύπλευρης κρίσης του συστήματος.

-- Το γεγονός ότι το Κόμμα παλεύει μ' αυτές τις μικρές δυνάμεις, αναντίστοιχες των συνθηκών και αναγκών της ταξικής πάλης, του κινήματος σε όλα τα Μέτωπα.

-- Οτι το Κόμμα ήταν και θα είναι σταθερά και ανυποχώρητα στην πορεία που χάραξαν οι θεμελιωτές του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, στο δρόμο που χάραξε η Μεγάλη Μπολσεβίκικη Επανάσταση και η οικοδόμηση της Νέας Σοσιαλιστικής κοινωνίας, ότι δεν υποχώρησε ποτέ μπροστά στις τεράστιες δυσκολίες, όταν τα περισσότερα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα οδηγήθηκαν στον οπορτουνισμό και ευρωκομμουνισμό.

β) Το Κόμμα στην καθημερινή πάλη για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών, την οικοδόμηση του Μετώπου, για την ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα, αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα, τόσο αντικειμενικά όσο και υποκειμενικά.

Τόσο με τις θέσεις και την πολιτική του, όσο και με την πρωτοπόρα αγωνιστική του δράση, κατάφερε να κερδίσει υψηλή θέση και καταξίωση στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, ανεξάρτητα από την κάθε φορά εκλογική τους συμπεριφορά. Εναποθέτει τις ελπίδες του στο Κόμμα και περιμένει μόνο απ' αυτό την όποια βοήθεια και συμπαράσταση.

-- Πρωτοστάτησε και στήριξε πολλούς ταξικούς κοινωνικούς αγώνες και «τράβηξε» σ' αυτούς σημαντικά τμήματα.

Αυτοί οι αγώνες, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους, ήταν οι περισσότεροι και μαζικότεροι σχεδόν σ' όλο τον κόσμο.

Βέβαια, με βάση τις συνθήκες της κρίσης, της επίθεσης και τις ανάγκες, ήταν ακόμα πολύ πίσω, τόσο στη μαζικότητά τους, όσο και στο περιεχόμενό τους.

Στάση αναμονής, διστακτικότητα, φοβίες - έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού - είναι μερικές από τις αιτίες. Η ιδεολογική προπαγάνδα και τρομοκρατία, η αστυνομική βία, η ταξική Δικαιοσύνη, ο εξόφθαλμος ρόλος των ΜΜΕ επιδρούν αποφασιστικά.

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ που συσπειρώνουν τις ταξικές δυνάμεις έχουν διαδραματίσει θετικό και σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Αυτό δείχνει και η σαφής, έστω και μικρή, άνοδος στις διαχρονικές εκλογικές διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η συγκρότηση, λειτουργία και δράση των Λαϊκών Επιτροπών ως τοπικά όργανα της συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας έδειξε ότι κάτω από προϋποθέσεις μπορούν πραγματικά να παίξουν αποφασιστικό ρόλο.

-- Αν κατανοηθεί σωστά ο χαρακτήρας, ο ρόλος τους από τις κομματικές δυνάμεις.

-- Αν διευρυνθεί το περιεχόμενο δράσης τους, σ' ό,τι απασχολεί τον εργαζόμενο λαό.

-- Αν απλώσουν τη δράση τους έξω από τα «στενά» όρια και τραβήξουν σε καθημερινή βάση ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Αδιαμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο για τη θετική πορεία όλων αυτών θα παίξει η καθοδηγητική δουλειά σ' όλα τα επίπεδα. Γιατί σίγουρα στον τομέα αυτόν πάρα πολλά πρέπει να γίνουν.

Συνολικά, με βάση τα προηγούμενα η πραγματική πολιτική επιρροή του Κόμματος, για τις θέσεις, την πολιτική και τη δράση του, είναι πολύ υψηλότερη απ' αυτή που φιλότιμα προσπαθούν να παρουσιάσουν ορισμένοι εχθροί και «φίλοι», χωρίς αυτό να σημαίνει και επανάπαυση.

Η εκλογική δύναμη του Κόμματος δυστυχώς δεν είναι εναρμονισμένη με την πολιτική του επιρροή, ούτε με τα εκλογικά αποτελέσματα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, εκλογές στην ΤΑ, ευρωεκλογές. Μπορεί το Κόμμα να έχει μια σταθερή βάση, όμως πέρα απ' αυτή, διαπιστώνεται κάθε φορά εισροή νέων - κυρίως στην ηλικία - ψηφοφόρων και μια διαρροή παλαιών, κυρίως των λεγόμενων παραδοσιακών.

Το φαινόμενο αυτό πρέπει να μελετηθεί: Π.χ.,

-- Τι είναι αυτό που καθορίζει την εκλογική τους συμπεριφορά, δηλαδή να λένε ότι είναι ΚΚΕ και να ψηφίζουν άλλο κόμμα ή να απέχουν.

-- Αρκετοί, ακόμα και σήμερα, πιστεύουν ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα «αδελφό» χωρίς σημαντικές διαφορές με το Κόμμα.

-- Είναι από μόνο του ικανό το φαινόμενο των πρώην στελεχών του Κόμματος, που σήμερα αποτελούν τον κορμό του, για να επηρεάζει αυτόν τον κόσμο.

-- Η παλαιότερη αντίληψη περί αριστεράς, περί σταδίων που οδηγούν στο σοσιαλισμό.

-- Το γεγονός ότι κομματικές δυνάμεις και στενός περίγυρος δεν έχουν βαθιά πειστεί για την ορθότητα της στρατηγικής και της πολιτικής του Κόμματος.

Μ' αυτές τις σκέψεις πιστεύω ότι βάζω ένα μικρό λιθαράκι για την κατανόηση των Θέσεων της ΚΕ και την επιτυχία του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος για την παραπέρα σταθερά ανοδική του πορεία, την εκπλήρωση των στρατηγικών του στόχων.


Γιώργος Γεωργαλάς
ΚΟ Καλλιθέας

Πάνω στο σχέδιο Καταστατικού του ΚΚΕ

Ξεκινώ αναφέροντας πόσο περιοριστικό βρίσκω το όριο των 500 λέξεων για να αναπτυχθούν τεκμηριωμένες απόψεις πάνω σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

  • Για τη νέα οργανωτική δομή (Αρθρο 2):

Στο Κόμμα μας έγινε κουβέντα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα 2 φορές (2ο μισό του 2010). Υιοθετήθηκε νέα οργανωτική δομή με αλλαγή του Καταστατικού (χωρίς να υπάρχει δικαιοδοσία από μέρους της ΚΕ) και τώρα η ΚΕ καταθέτει εκ νέου πρόταση, μόλις 2 χρόνια μετά. Είναι ένα ζήτημα, στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη αιτιολόγηση, παράλληλα με αυτοκριτική εκ μέρους της ΚΕ.

  • Για την ανακαταγραφή (Αρθρο 7, σημείο η):

Η εμπειρία από την προηγούμενη φορά που έγινε στο Κόμμα μας (αρχές δεκαετίας 1950), εκτιμώ πως δεν ήταν θετική και προτείνω να απαλειφθεί από το νέο Καταστατικό. «ανακαταγραφή» γίνεται καθημερινά, με την έννοια ότι τα κομματικά μέλη, καθώς και τα όργανα εκτιμούν με διαδικασίες τη δράση του Κόμματος, σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο.

Το Κόμμα δεν χρειάζεται «ανακαταγραφή», το Κόμμα χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη της εσωκομματικής δημοκρατίας και καλλιέργεια σε ΟΛΟ το κομματικό δυναμικό του θάρρους της ανάπτυξης της γνώμης και της κριτικής σκέψης, ώστε να υλοποιείται όπως πρέπει το πρώτο (ήδη αρκετά υποτιμημένο) σκέλος του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

Το να λεμε «ναι» απλά για να το πούμε χωρίς να έχουμε μελετήσει, να έχουμε προβληματιστεί, χωρίς να κριτικάρουμε και να νομίζουμε ότι έτσι διασφαλίζεται η «μονολιθικότητα», θα μας βάλει σε περιπέτειες. Να μη φοβόμαστε τη διαφορετική γνώμη, να μη τη χαρακτηρίζουμε, να μην την περιθωριοποιούμε. Και ιστορικά ακόμα, στο Κόμμα δεν έκαναν ζημιά αυτοί που έβαζαν απορίες, γνώμες, ενστάσεις, διαφορετικές προτάσεις σε όργανα και ΚΟΒ, αλλά υποτασσόντουσαν στην πλειοψηφία, το έκαναν αυτοί που εμφανιζόντουσαν «κομματικότεροι» όλων.

  • Για τα επαγγελματικά στελέχη:

Μια από τις «απαιτήσεις» προκείμενου να γίνει κάποιος επαγγελματικό στέλεχος να είναι και η εργασιακή εμπειρία. Ναι μεν αντικειμενικές ανάγκες οδήγησαν (ή οδηγούν ακόμα) σε γρήγορες επαγγελματοποιήσεις, αλλά είναι απαράδεκτο (και επιζήμιο) να γίνονται επαγγελματικά στελέχη άνθρωποι με μηδενική εργασιακή (και κατ' επέκταση κοινωνική) πείρα, καταλήγοντας σχεδόν με «το καλημέρα» αποκομμένοι από την εργατική τάξη. Δεν πρέπει να το δούμε στατικά (π.χ. ένσημα), αλλά να είναι ένα από τα βασικά κριτήρια, ανάμεσα στα άλλα. Επίσης, μετά από κάποιο διάστημα, να επιστρέφει στην παραγωγική διαδικασία.

Αντίστοιχα ο μισθός του επαγγελματικού στελέχους να οριστεί στο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, με αυξομειώσεις ανάλογες της οικογενειακής κατάστασης και της «προϋπηρεσίας» και όχι γενικά και αόριστα στο «μέσο μισθό των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα». Επίσης, θα πρέπει να παίρνεται η γνώμη της ΚΟΒ που ανήκει ο σ/φος που προτείνεται για επαγγελματικό στέλεχος και όχι να αποφασίζει μονοσήμαντα η ΚΕ.

  • Για τα όργανα και τις διαδικασίες εκλογής:

Προτείνω να προβλέπονται θητείες για μέλη της ΚΕ και των ΕΠ (2 για την ΚΕ και 3 για τις ΕΠ) καθώς και να αυξηθεί σημαντικά η κομματική ηλικία που απαιτείται για να γίνει κάποιος μέλος της ΚΕ και της ΕΠ. Αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, το Σώμα που θα αποφασίζει επανεκλογή πέραν της ορισμένης, θα πρέπει να αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία 4/5. Οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο και τις Συνδιασκέψεις να εκλέγονται απευθείας από τις ΚΟΒ.


Κώστας Καϊλιάζης
ΚΟΒ Νέου Ηρακλείου Αττικής

Για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου

Με τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου, η ΚΕ του Κόμματος βάζει ακόμα ένα τεράστιο θεμέλιο στη στρατηγική κατεύθυνση του Κόμματος, στην πορεία της ταξικής πάλης, στους σκληρούς αγώνες που μαίνονται ως την τελική νίκη.

Είναι θέσεις που χαρακτηρίζουν την επαναστατική συνέπεια και συνέχεια του Κόμματος σε όλη την 94χρονη ζωή του, είναι συνέχεια προηγούμενων επεξεργασιών, ιδιαίτερα μετά το 18ο Συνέδριο, τις δύο Συνδιασκέψεις που ακολούθησαν (για την δουλειά μας στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, για το 2ο Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος) τις αποφάσεις που πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Η επιστημονικότητα της θεωρίας μας αντικατοπτρίζεται στις σημερινές συνθήκες από το σχέδιο Προγράμματος, από το σχέδιο Καταστατικού, από όλο τον κορμό των Θέσεων που προτείνεται από την ΚΕ.

Το καθήκον των μελών του Κόμματος είναι η εξάπλωση αυτών των θέσεων σε όλη την εργατική τάξη, στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στη νεολαία. Εκεί θα βρουν ζωή οι αποφάσεις του Συνεδρίου, εκεί έγκειται η προετοιμασία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τις σκληρές αναμετρήσεις που έρχονται και η προετοιμασία αυτή πρέπει να γίνει από τώρα. Σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε κάθε μικρομάγαζο, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, σε κάθε εκπαιδευτικό χώρο. Είναι μια διαδικασία που θα απογειώσει την κομματική δραστηριότητα, θα βαθύνει την επαφή μας με τις λαϊκές μάζες, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την υλοποίηση όλων των καθηκόντων που μπαίνουν σε όλα τα επίπεδα, στο χτίσιμο και το στερέωμα της Λαϊκής Συμμαχίας.

Είναι ένας τρόπος να συζητήσουμε πλατιά με κόσμο που το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε, στους δρόμους, στις απεργίες, σε κινητοποιήσεις, σε μαζικές δραστηριότητες. Να συζητήσουμε ολόπλευρα την πολιτική, τις επεξεργασίες, τις θέσεις του Κόμματος.

Η βαθιά επαφή λαϊκών μαζών με τη στρατηγική του Κόμματος, ο προσανατολισμός μας σε αυτό, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που αναφέρουν οι Θέσεις για τη δράση μας το προηγούμενο διάστημα.

Σε εδαφικές ΚΟΒ, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιο έντονα. Ο κομματικός περίγυρος γίνεται έντονα αντιληπτός, ως εκλογικός περίγυρος και όχι ως εκείνο το κομμάτι που κινητοποιεί συστηματικά η ΚΟΒ, στην καθημερινή πάλη, μέσα από τα καθημερινά μεγάλα προβλήματα συνδυάζοντάς τα με την πάλη για την εξουσία. Ο προσανατολισμός χρειάζεται να γίνει άμεσα πιο συγκεκριμένος σε αυτές τις περιπτώσεις. Η δουλειά στα μεγάλα εργοστάσια, στις μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στους χώρους των εδαφικών ΚΟΒ, πρέπει να ιεραρχηθούν. Να γίνουν μόνιμο μέλημα των ΚΟΒ, (σε συνδυασμό με τη δουλειά μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές) τα προβλήματα που βασανίζουν το λαό καθημερινά. Δεν μπορούν να υπάρχουν ΚΟΒ σε περιοχές με ΒΙΠΕ, με μεγάλα εργοστάσια (π.χ. ΜΕΒΓΑΛ - ΑΓΝΟ) με τομείς στρατηγικής σημασίας (Αεροδρόμια - Λιμάνια), μεγάλα πολυκαταστήματα (Jumbo - Praktiker κ.α.) που να μην έχουμε στόχο καθημερινής παρέμβασης πλάι στον προγραμματισμό των Κλαδικών ΚΟΒ. Δεν μπορεί να υπάρχουν κινητοποιήσεις σε τέτοιους χώρους και οι Λαϊκές Επιτροπές να μην το κάνουν πρωταρχικό στοιχείο δράσης τους, μέσα από κινητοποιήσεις στο χώρο τους, συνδυάζοντας τα με τη δουλειά του σωματείου, κινητοποιώντας στις λαϊκές γειτονιές τους εργαζόμενους αυτούς. Υπάρχουν πολύ θετικά βήματα στον τομέα της αλληλεγγύης π.χ. για τη «Χαλυβουργία», που Λαϊκές Επιτροπές κινητοποιήθηκαν, μάζεψαν υπογραφές, έκαναν οικονομική δουλειά αλληλεγγύης, άνοιξαν αυτό το θέμα στις γενικές τους συνελεύσεις και έβαλαν σε κίνηση κόσμο. Το ίδιο και σε άλλους κλάδους, όπως η υγεία, η εκπαίδευση. Θετική είναι η εμπειρία από τις κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο «Παναγία» στην Θεσ/νίκη. Στη σύνδεση της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού, με τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών της ΑΕΝ Μηχανιώνας για στέγαση και σίτιση - μεταφορές.

Στις Θέσεις αναφέρεται πως οι Λαϊκές Επιτροπές είναι τα φύτρα της Λαϊκής Συμμαχίας. Τα κομματικά μέλη, οι πρωτοπόρες δυνάμεις, με αυτήν τη σκοπιά πρέπει να δουλεύουν μέσα στις Λαϊκές Επιτροπές. Χρειάζεται να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια στην οργάνωση και κινητοποίηση δυνάμεων με ταξικό προσανατολισμό, στο να παίρνουν μαζικά αποφάσεις στη λαϊκή γειτονιά με το πλαίσιο πάλης (ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ), στο να συνδέσουμε την πάλη των ταξικών σωματείων και συλλόγων με τις Λαϊκές Επιτροπές, να ανοίγεται μέτωπο με τις εργοδοτικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τις «κινήσεις πρωτοβουλίας» που στόχος τους είναι η διαχείριση της φτώχειας, να έχουν καθαρό μέτωπο πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΔΝΤ κ.ά.), στον οπορτουνισμό, να αναδεικνύουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Στόχος είναι να γεννιούνται συνεχώς νέοι πρωτοπόροι αγωνιστές με ταξικά - επαναστατικά χαρακτηριστικά. Βήματα έχουν γίνει αλλά πρέπει να γιγαντωθούν.

Ολα τα παραπάνω συνδυάζονται με ένα βασικό καθήκον που μπαίνει έντονα στις Θέσεις. Αυτό της οικοδόμησης γερών ΚΟΒ και ΟΒ. Η οικοδόμηση και στρατολογία προϋποθέτει πλατιά ζύμωση και καλή προετοιμασία εργαζόμενων, μικρών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων με τη στρατηγική του Κόμματος. Το χτίσιμο ΚΟΒ σε χώρους δουλειάς και ειδικά στη βιομηχανία και στους άλλους τομείς στρατηγικής σημασίας, περνά από τα χέρια και των εδαφικών ΚΟΒ. Από τη δουλειά που μπορεί να αναπτυχθεί με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορούν να χτιστούν τέτοιες προϋποθέσεις.

Κρινόμαστε για το αύριο του Κόμματος, στην προσπάθεια ώστε να έχουμε ικανές, ισχυρές ΚΟΒ στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στη συνοικία, στην ύπαιθρο. Είναι μεγάλες οι δυνατότητες μέσα από τη δράση μας στις Λαϊκές Επιτροπές να αναδειχθούν πρωτοπόροι εργαζόμενοι, ώστε να πάρουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Χρειάζεται καλή ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία, χρέωση δουλειάς κ.ο.κ., ώστε να βαθύνουν αυτές οι δυνατότητες.

Κρινόμαστε στη δουλειά που κάνουμε στη νεολαία και τη βοήθεια που δίνουμε στην ΚΝΕ. Στον πρωτοπόρο ρόλο που παίζει το Κόμμα στις νέες ηλικίες. Είναι πρωταρχικός στόχος, η άνοδος της δουλειάς μας στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Στους χώρους μαθητείας, στην κατάρτιση, στους μαθητές. Είναι λανθασμένες οι αντιλήψεις που λένε ότι η δουλειά στη νεολαία είναι μόνο καθήκον της ΚΝΕ. Το αντίθετο μάλιστα. Η δουλειά στη νεολαία της εργατικής τάξης είναι καθήκον της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ. Ετσι και με αυτήν τη λογική, οι ΚΟ πρέπει να βρίσκονται μπροστά. Οι στόχοι οικοδόμησης της ΚΝΕ, να είναι μόνιμος σχεδιασμός των ΚΟ. Για παράδειγμα, στην ύπαιθρο Θες/νίκης υπάρχουν τεράστιοι χώροι με σχολές μαθητείας (ΟΑΕΔ - ΑΕΝ - ΣΤΕ κ.ά.), χώροι κατάρτισης (ΙΕΚ - ΕΠΑΣ κ.ά.). Εκεί βρίσκεται και χτυπά το σήμερα και το αύριο της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης. Των εργαζομένων που θα στελεχώσουν το Κόμμα, που θα βάλουν πλάτη στο χτίσιμο της Λαϊκής Συμμαχίας. Εκεί, στα σχολειά και τις σχολές. Χρειάζεται να πατήσουμε γερά το πόδι μας ανοίγοντας δρόμους στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και με κοινό σχέδιο στους στόχους οικοδόμησης, με τεράστια ιδεολογικοπολιτική βοήθεια στις ΚΝίτικες Οργανώσεις. Υπάρχει πολύ θετική πείρα, ενθαρρυντικό κλίμα και μπορούμε άμεσα να έχουμε αποτελέσματα.

Με αίσθημα μαχητικότητας και επαναστατικής αισιοδοξίας να βάλουμε γρήγορα στη ζωή, τις κατευθύνσεις και αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου.


Κώστας Ιντζές
Μέλος ΝΓ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ