Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τη δράση του Κόμματος και την πορεία του Μετώπου

α) Οι Θέσεις της ΚΕ είναι πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο που βοηθά αποφασιστικά την εξαγωγή σωστών εκτιμήσεων, συμπερασμάτων για τη λειτουργία και δράση του Κόμματος από το 18ο Συνέδριο μέχρι σήμερα.

Για τη σωστή αξιολόγηση είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα υπόψη τα εξής στοιχεία:

-- Ολοκληρωμένες εκτιμήσεις και συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν μόνο και εφόσον συνδυάσουμε τη λειτουργία και δράση του Κόμματος των τελευταίων χρόνων με την όλη πορεία του από το 15ο Συνέδριο και το Πρόγραμμά του, που συμπληρώθηκε στα επόμενα συνέδρια, με βάση τις εξελίξεις και τις συνθήκες, υπολογίζοντας τη δυναμική που εμπεριέχουν για την παραπέρα πορεία, για την εκπλήρωση ενός ειδικού στρατηγικού στόχου.

-- Να πάρουμε υπόψη ότι το Κόμμα όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε και έδρασε σε δύσκολες, αρνητικές διεθνείς και εθνικές συνθήκες, σε εχθρικό περιβάλλον, έχοντας να αντιπαλέψει την ολομέτωπη και πολύμορφη επίθεση που δέχεται από τον ταξικό αντίπαλο αλλά και από αποκαλούμενους «φίλους» και μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς πολύπλευρης κρίσης του συστήματος.

-- Το γεγονός ότι το Κόμμα παλεύει μ' αυτές τις μικρές δυνάμεις, αναντίστοιχες των συνθηκών και αναγκών της ταξικής πάλης, του κινήματος σε όλα τα Μέτωπα.

-- Οτι το Κόμμα ήταν και θα είναι σταθερά και ανυποχώρητα στην πορεία που χάραξαν οι θεμελιωτές του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, στο δρόμο που χάραξε η Μεγάλη Μπολσεβίκικη Επανάσταση και η οικοδόμηση της Νέας Σοσιαλιστικής κοινωνίας, ότι δεν υποχώρησε ποτέ μπροστά στις τεράστιες δυσκολίες, όταν τα περισσότερα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα οδηγήθηκαν στον οπορτουνισμό και ευρωκομμουνισμό.

β) Το Κόμμα στην καθημερινή πάλη για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών, την οικοδόμηση του Μετώπου, για την ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα, αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα, τόσο αντικειμενικά όσο και υποκειμενικά.

Τόσο με τις θέσεις και την πολιτική του, όσο και με την πρωτοπόρα αγωνιστική του δράση, κατάφερε να κερδίσει υψηλή θέση και καταξίωση στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, ανεξάρτητα από την κάθε φορά εκλογική τους συμπεριφορά. Εναποθέτει τις ελπίδες του στο Κόμμα και περιμένει μόνο απ' αυτό την όποια βοήθεια και συμπαράσταση.

-- Πρωτοστάτησε και στήριξε πολλούς ταξικούς κοινωνικούς αγώνες και «τράβηξε» σ' αυτούς σημαντικά τμήματα.

Αυτοί οι αγώνες, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους, ήταν οι περισσότεροι και μαζικότεροι σχεδόν σ' όλο τον κόσμο.

Βέβαια, με βάση τις συνθήκες της κρίσης, της επίθεσης και τις ανάγκες, ήταν ακόμα πολύ πίσω, τόσο στη μαζικότητά τους, όσο και στο περιεχόμενό τους.

Στάση αναμονής, διστακτικότητα, φοβίες - έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού - είναι μερικές από τις αιτίες. Η ιδεολογική προπαγάνδα και τρομοκρατία, η αστυνομική βία, η ταξική Δικαιοσύνη, ο εξόφθαλμος ρόλος των ΜΜΕ επιδρούν αποφασιστικά.

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ που συσπειρώνουν τις ταξικές δυνάμεις έχουν διαδραματίσει θετικό και σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Αυτό δείχνει και η σαφής, έστω και μικρή, άνοδος στις διαχρονικές εκλογικές διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η συγκρότηση, λειτουργία και δράση των Λαϊκών Επιτροπών ως τοπικά όργανα της συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας έδειξε ότι κάτω από προϋποθέσεις μπορούν πραγματικά να παίξουν αποφασιστικό ρόλο.

-- Αν κατανοηθεί σωστά ο χαρακτήρας, ο ρόλος τους από τις κομματικές δυνάμεις.

-- Αν διευρυνθεί το περιεχόμενο δράσης τους, σ' ό,τι απασχολεί τον εργαζόμενο λαό.

-- Αν απλώσουν τη δράση τους έξω από τα «στενά» όρια και τραβήξουν σε καθημερινή βάση ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Αδιαμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο για τη θετική πορεία όλων αυτών θα παίξει η καθοδηγητική δουλειά σ' όλα τα επίπεδα. Γιατί σίγουρα στον τομέα αυτόν πάρα πολλά πρέπει να γίνουν.

Συνολικά, με βάση τα προηγούμενα η πραγματική πολιτική επιρροή του Κόμματος, για τις θέσεις, την πολιτική και τη δράση του, είναι πολύ υψηλότερη απ' αυτή που φιλότιμα προσπαθούν να παρουσιάσουν ορισμένοι εχθροί και «φίλοι», χωρίς αυτό να σημαίνει και επανάπαυση.

Η εκλογική δύναμη του Κόμματος δυστυχώς δεν είναι εναρμονισμένη με την πολιτική του επιρροή, ούτε με τα εκλογικά αποτελέσματα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, εκλογές στην ΤΑ, ευρωεκλογές. Μπορεί το Κόμμα να έχει μια σταθερή βάση, όμως πέρα απ' αυτή, διαπιστώνεται κάθε φορά εισροή νέων - κυρίως στην ηλικία - ψηφοφόρων και μια διαρροή παλαιών, κυρίως των λεγόμενων παραδοσιακών.

Το φαινόμενο αυτό πρέπει να μελετηθεί: Π.χ.,

-- Τι είναι αυτό που καθορίζει την εκλογική τους συμπεριφορά, δηλαδή να λένε ότι είναι ΚΚΕ και να ψηφίζουν άλλο κόμμα ή να απέχουν.

-- Αρκετοί, ακόμα και σήμερα, πιστεύουν ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα «αδελφό» χωρίς σημαντικές διαφορές με το Κόμμα.

-- Είναι από μόνο του ικανό το φαινόμενο των πρώην στελεχών του Κόμματος, που σήμερα αποτελούν τον κορμό του, για να επηρεάζει αυτόν τον κόσμο.

-- Η παλαιότερη αντίληψη περί αριστεράς, περί σταδίων που οδηγούν στο σοσιαλισμό.

-- Το γεγονός ότι κομματικές δυνάμεις και στενός περίγυρος δεν έχουν βαθιά πειστεί για την ορθότητα της στρατηγικής και της πολιτικής του Κόμματος.

Μ' αυτές τις σκέψεις πιστεύω ότι βάζω ένα μικρό λιθαράκι για την κατανόηση των Θέσεων της ΚΕ και την επιτυχία του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος για την παραπέρα σταθερά ανοδική του πορεία, την εκπλήρωση των στρατηγικών του στόχων.


Γιώργος Γεωργαλάς
ΚΟ Καλλιθέας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοπορία για την επαναστατική κατάληψη της εξουσίας (2013-03-08 00:00:00.0)
Συμπεράσματα από τη δράση του Κόμματος και τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές 4 Οκτώβρη 2009 (2010-01-17 00:00:00.0)
Μερικές πλευρές για την προσέγγιση της εκλογικής έκφρασης των εργαζομένων (2009-06-21 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις του ΚΚ Ισραήλ για τις βουλευτικές εκλογές (2006-04-09 00:00:00.0)
Τους ενοχλεί η δύναμη του ΚΚΕ (2000-04-14 00:00:00.0)
Α. Η τελική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (1996-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ