Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Βήμα - βήμα η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Στη Βουλή χτες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία τα καταστήματα θα ανοίγουν δύο Κυριακές του Δεκέμβρη

Τα σχέδια για κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα των «μεγάλων» της αγοράς και θα εξοντώσει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους - μικρούς ΕΒΕ
Τα σχέδια για κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα των «μεγάλων» της αγοράς και θα εξοντώσει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους - μικρούς ΕΒΕ
Στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της κυριακάτικης αργίας των καταστημάτων κινείται η κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε από όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μιας ακόμα Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου.

Ο Κ. Χατζηδάκης έφερε σαν παράδειγμα την Ιταλία και την Ισπανία, όπου τα καταστήματα είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές και εμπαίζοντας ανοιχτά τους μικροεπαγγελματίες που θα γονατίσουν από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, είπε ότι «όποιος νομίζει ότι θα καταστραφεί ανοίγοντας την Κυριακή, δεν χρειάζεται να ανοίξει, θα λειτουργήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης»! Κατά τον υπουργό, οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ψωνίζουν σε περισσότερες ώρες και στους τουρίστες να δίνουν πρόσθετη ζωή και εισόδημα στις πόλεις».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τα κυβερνητικά σχέδια για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, υπογραμμίζοντας ότι εξυπηρετεί τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τόνισε: «Το 1,5 εκατομμύρια άνεργοι έχουν πρόβλημα να πάνε να ψωνίσουν τις καθημερινές, όχι να λέμε ότι θέλουν να πάνε τις Κυριακές. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών, θα πάνε την Κυριακή στα καταστήματα;».

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, συνέχισε, όχι μόνο δεν απαντά στα προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιουργεί ακόμα περισσότερα, αφού οδηγεί σε αύξηση του κόστους λειτουργίας των μικρών καταστημάτων και επιταχύνει τη διαδικασία να βάλουν λουκέτο μια ώρα νωρίτερα, αφήνοντας ελεύθερο το έδαφος στις πολυενθικές να πάρουν και αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιέχεται και διάταξη για αναστολή των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία μέχρι το τέλος του 2013. Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ εδώ και έξι μήνες έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, την οποία όμως η κυβέρνηση δεν έχει φέρει για συζήτηση στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ