Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Στοχευμένες παρεμβάσεις ενάντια στο «σκληρό ευρώ»

Στην κόντρα για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης αφορά η κριτική που οξύνεται για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης

Στοχευμένες παρεμβάσεις, με στόχο την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, που ακουμπάει το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, συνεχίζει να κάνει η Γαλλία, προκαλώντας επιπλέον τριγμούς στις σχέσεις της με τη Γερμανία. Μετά τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, που είπε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική του «σκληρού ευρώ», την οποία προκρίνει η Γερμανία, σειρά πήρε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, μιλώντας χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και παρά την κρίση στην Ευρωζώνη, από τις αρχές του έτους το ευρώ σημειώνει κέρδη 2,7% έναντι των 10 κυριοτέρων νομισμάτων. Την ίδια περίοδο, το γεν υποχώρησε κατά 7,7% και το δολάριο κατά 0,3%. Οι ενστάσεις της Γαλλίας έγκεινται στο γεγονός ότι το μείγμα που επιλέγεται για τη διαχείριση της κρίσης, κρατάει ψηλά το ευρώ και πλήττει τις εξαγωγές, άρα και τις δυνατότητες ανάκαμψης καπιταλιστικών οικονομιών της Ευρωζώνης, σε αντίθεση με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, που «κόβουν χρήμα» και αδυνατίζουν το νόμισμά τους, κάνοντας φτηνότερα τα προϊόντα που εξάγουν.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Φρ. Ολάντ χαρακτήρισε «πολύ ευάλωτο» σε διακυμάνσεις το ευρώ και κάλεσε για την υιοθέτηση συναλλαγματικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα. «Χωρίς συναλλαγματική πολιτική, η αξία του ευρώ δεν βρίσκει αντιστοιχία στην πραγματική οικονομία», υποστήριξε. Πρόσθεσε ακόμα ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του διεθνούς νομισματικού συστήματος, επειδή σε αντίθετη περίπτωση ζητάμε από τις χώρες να καταβάλλουν προσπάθειες ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας που υποδαυλίζονται από το ισχυρό ευρώ».

Ομολογεί δηλαδή ότι, ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης, τα αντιλαϊκά μέτρα είναι δεδομένα στη Γαλλία και σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, στο όνομα του να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι «η κρίση της Ευρωζώνης είναι πίσω μας» και πως «η απειλή που αντιμετωπίζουμε πλέον δεν είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών αλλά των λαών».

Επιβεβαιώνοντας ότι στο παρασκήνιο μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε ανταγωνίστριες καπιταλιστικές οικονομίες, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμα ότι χώρες με ισχυρές εξαγωγές (όπως η Γερμανία και ορισμένες σκανδιναβικές) πρέπει να φροντίσουν για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, ώστε να αποφευχθούν οι ανισορροπίες μέσα στην ΕΕ. «Οι χώρες της πρώτης κατηγορίας θα πρέπει να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση δίνοντας ώθηση και στις υπόλοιπες οικονομίες», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ