ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κύμα αντιδράσεων πίσω από τα χαμόγελα

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.-

«Δυστυχώς, ο Αριέλ Σαρόν δεν παραχώρησε τίποτε χειροπιαστό». Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια αντίδραση του Παλαιστινίου ηγέτη μετά την τριμερή σύνοδο στην Ακαμπα της Ιορδανίας. Αν την ανησυχία του Αραφάτ για το τι ακριβώς θα πράξει, επί της ουσίας, ο Σαρόν για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη», συμμερίζεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεγάλο κομμάτι της παλαιστινιακής κοινής γνώμης, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, η μία μετά την άλλη, καθιστούν σαφές ότι δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα όσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή. Εντονότατη είναι η αντίδραση και της ισραηλινής ακροδεξιάς και των εποίκων, οι οποίοι σε μια εντυπωσιακή, σε όγκο, διαδήλωση στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, την Τετάρτη το βράδυ, χαρακτήρισαν τον «οδικό χάρτη» «καταστροφή του Ισραήλ».

Ανεπαρκείς είναι, κατά τον Γιάσερ Αραφάτ, οι δεσμεύσεις Σαρόν στην Ακαμπα. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «τι σημασία θα έχει αν απομακρυνθεί ένα τροχόσπιτο από ένα λόφο; Θα πούμε ότι διαλύθηκε ένας εποικισμός;». Νωρίτερα, ο Αραφάτ συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη σύνοδο. Σύμφωνα με το σύμβουλό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, στην κλειστή αυτή συνάντηση, εκτίμησε ότι «το μόνο θετικό της συνόδου είναι ότι ο Πρόεδρος Μπους δεσμεύτηκε να επιμείνει στην εφαρμογή του "οδικού χάρτη" ως έχει, μέχρι τέλους».

Ξεκάθαρα αντίθετες με τον τερματισμό της ένοπλης Ιντιφάντα, για τον οποίο δεσμεύτηκε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός στην Ακαμπα, δηλώνουν οι παλαιστινιακές οργανώσεις. Μετά τις «Χαμάς», «Τζιχάντ» και «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», σε ανακοινώσεις προχώρησαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» και το στρατιωτικό σκέλος του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Χαρακτηρίζουν «επικίνδυνες τις αποφάσεις της συνόδου» και καθιστούν σαφές ότι δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τα όπλα όσο συνεχίζεται η ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα.

Τεράστιες αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Την Τετάρτη το βράδυ, τουλάχιστον 40.000 έποικοι και υποστηρικτές τους από το χώρο της ισραηλινής ακροδεξιάς, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ. Αν και τόσο οι ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο υπουργός Οικισμού και ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος, Εφι Εϊτάμ, όσο και οι διαδηλωτές απέφυγαν τα συνθήματα κατά του Σαρόν, το μήνυμα ήταν σαφές. «Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε στη γη μας: αυτή η γη μας ανήκει ολόκληρη», είπε ο Εϊτάμ, εκτιμώντας ότι «η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σημαίνει την καταστροφή του ισραηλινού κράτους». Κατά πληροφορίες, η προσωπική ασφάλεια του Σαρόν έχει ενισχυθεί από το φόβο τυχόν επιθέσεων ακραίων στοιχείων εναντίον του.

Ανησυχίες και ενστάσεις εκατέρωθεν

«Το ζήτημα είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είπε πώς θα γίνουν πράξεις, αυτές οι καλές προθέσεις» σχολίαζε η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, χτες ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, θα συναντούσε στενούς συνεργάτες του για να εξετάσουν τρόπους απομάκρυνσης 10 - 15 παράνομων εποικισμών. Η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση Peace Now, όμως, υποστηρίζει ότι στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχουν, συνολικά, περισσότεροι από 150 εποικισμοί και κανονικά είναι όλοι παράνομοι, οπότε η ισραηλινή χειρονομία είναι, μάλλον, κενή περιεχομένου.

Παρ' όλα αυτά, σήμερα αναμένεται να φθάσουν στο Ισραήλ και 15 - 20 αξιωματούχοι της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον βοηθό ΥΠΕΞ, Τζον Γουλφ, προκειμένου να επιβλέψουν την εφαρμογή του «οδικού χάρτη». Επίσης, το Σαββατοκύριακο, ο Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί στη Γάζα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των παλαιστινιακών οργανώσεων, ελπίζοντας στην εκμαίευση μιας εκεχειρίας. Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, εισέβαλε, χτες, στη Ράφα και κατεδάφισε 4 σπίτια.

Επιφυλακτικός για τα πραγματικά αποτελέσματα της Ακαμπα, εμφανίζεται και ο αραβικός κόσμος. Ενδεικτικό είναι, ότι ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, αν και επανέλαβε την υποστήριξή του στον «οδικό χάρτη», χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι ο Πρόεδρος Μπους χρησιμοποίησε τον όρο "εβραϊκό κράτος" όταν μιλούσε για την ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτό τι σημαίνει; Οτι θα εκδιωχθεί το 20% των πολιτών του που είναι Αραβες; Οτι θα είναι πολίτες 2ης κατηγορίας; `Η ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων;».


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για κατασκευασμένα στοιχεία

Ενισχύσεις και περικύκλωση των πόλεων Φαλούτζα και Χαμπάνιγιε διέταξαν οι κατοχικές δυνάμεις για να πατάξουν τους «θύλακες αντίστασης»

Το πρόσωπο της κατοχής

Associated Press

Το πρόσωπο της κατοχής
ΝΤΟΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ερευνούμε και η αλήθεια θα αποκαλυφθεί για τα όπλα μαζικής καταστροφής» υποστήριξε ο Τζορτζ Μπους μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες στο Κατάρ, την ώρα που τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Ουάσιγκτον πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι τα στοιχεία που παρουσίασαν η αμερικανική και η βρετανική ηγεσία για το ιρακινό οπλοστάσιο ήταν κατασκευασμένα. Ο Μπους ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ τόσο από τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, όσο και από τον επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης Πολ Μπρέμερ, οι οποίοι, πάντως, απέφυγαν, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να περιγράψουν, με ακρίβεια, το χάος που αποδεδειγμένα συνεχίζει να επικρατεί στη χώρα και διαβεβαίωσαν ότι «γίνεται πρόοδος στη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Οι δηλώσεις Μπους έγιναν τη στιγμή που άλλος ένας πρώην Αμερικανός αξιωματούχος, ο Γκρεγκ Τίλμαν, ο οποίος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2002 ήταν υπεύθυνος για τις στρατηγικές υποθέσεις και τη μη διάδοση των απαγορευμένων όπλων στο γραφείο πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριξε ότι «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το ιρακινό οπλοστάσιο διαστρεβλώθηκαν». Παράλληλα, αξιωματούχοι της CIA αποκάλυπταν ότι τους τελευταίους μήνες, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Τσένεϊ πραγματοποίησε «αλλεπάλληλες επισκέψεις για το θέμα στο αρμόδιο τμήμα των μυστικών υπηρεσιών», γεγονός που κατέστησε σαφές στα αρμόδια μέλη της CIA ότι θα «πρέπει να συμμορφωθούν με την αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας».

Μια ανάλογη κατάσταση διαδραματίστηκε, σύμφωνα με αξιωματούχους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, και στο Λονδίνο, όπου ο φάκελος με τα στοιχεία κατά του Ιράκ φέρεται να «επιστράφηκε για διορθώσεις 6 - 8 φορές στους αρμόδιους». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, σε άρθρο του στην «Ιντιπέντεντ», ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος των Εργατικών, Ντένις Χιλ, υποστηρίζει ότι «αν αποδειχτεί ότι ο Μπλερ έσφαλλε ή ακόμη χειρότερα ότι είπε ψέματα, οφείλει να παραιτηθεί άμεσα».

Νέες φωτιές έβαλε και ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, τόσο στην ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και με συνέντευξή του στην πορτογαλική επιθεώρηση «Viso». Ο Μπλιξ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας «να μη βγάζει βιαστικά συμπεράσματα γιατί το ότι δεν έχουν βρεθεί όπλα, δε σημαίνει ότι σίγουρα υπάρχουν». Στη συνέντευξη, ο Μπλιξ υποστηρίζει ότι «δεν έχουν βρει τίποτε γιατί πιθανώς δεν υπήρχε τίποτε πριν τον πόλεμο. Οσο περισσότεροι ανώτεροι Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακρίνονται χωρίς να προκύπτουν νέα στοιχεία, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να υπήρχαν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ».

Εκκαθαριστικές και έκτακτα μέτρα

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 7 τραυματίστηκαν σε μια νέα επίθεση με χειροβομβίδες που πραγματοποιήθηκε εναντίον τους στην πόλη Φαλούτζα, 70 χλμ δυτικά της Βαγδάτης. Τόσο στη Φαλούτζα όσο και στη γειτονική Χαμπάνιγιε έχουν φθάσει, από χτες, επιπλέον 3.000 στρατιώτες, ανεβάζοντας σε 6.000 το συνολικό αριθμό που τις έχει περικυκλώσει. Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι οι αλλεπάλληλες επιθέσεις οφείλονται σε στοιχεία του Μπάαθ αλλά οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι αρνούνται να υποταχθούν σε μια συμπεριφορά κατακτητή που «μοιάζει με αυτήν του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων. Εχουμε δώσει αρκετά περιθώρια, θα πρέπει να φύγουν και να μας σέβονται».

Παράλληλα, μία μέρα πριν τη συνάντηση του Μπρέμερ με τις ιρακινές οργανώσεις για το θέμα του αφοπλισμού τους και το διορισμό (και όχι ανάδειξη) προσωρινής ηγεσίας, η κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε ότι «θα ληφθούν σκληρά μέτρα αποτροπής της βίας ακόμη και μέσα στα τεμένη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ