ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Να οργανώσουμε την αντίσταση

Τους στόχους πάλης, άμεσα αλλά και για τους επόμενους μήνες, συζήτησε και καθόρισε χτες η Γραμματεία του ΠΑΜΕ

«Συνεχίζουμε τη δράση μας, οργανώνουμε την αντίσταση της εργατικής τάξης, καταδικάζουμε τον "κοινωνικό διάλογο"». Πάνω σ' αυτές τις σταθερές κινήθηκε χτες η συζήτηση στη συνεδρίαση της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που συνήλθε και καθόρισε τους στόχους πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η συνεδρίαση της 75μελούς Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής στις 6 Οκτώβρη.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ εκτίμησαν ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και πλουτοκρατίας, θα οξυνθεί η αντιλαϊκή πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, γι' αυτό και οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με προγράμματα ενημέρωσης, συσκέψεις σε χώρους και κλάδους δουλιάς, παρεμβαίνοντας στη ζωή και τη δράση των σωματείων να προσανατολίσουν την εργατική τάξη, να μην επιτρέψουν να περάσουν τα δημαγωγικά συνθήματα περί δήθεν αλλαγής και διόρθωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κύριο μέτωπο πάλης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παραμένει η υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αφού, όπως υπογράμμισε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί από τα αντιλαϊκά σχέδια, αλλά καθημερινά προωθεί αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία και στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι -όπως έκαναν και με τις μεγάλες κινητοποιήσεις της άνοιξης- πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν δημόσια καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό. Τα συνδικάτα να απαιτήσουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζομένων με μερική απασχόληση και να προσανατολίσουν την πάλη τους ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που συντελούνται στην Υγεία.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε στη Γραμματεία του ΠΑΜΕ για τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, καθώς, όπως τονίστηκε, από πολλούς ομιλητές, η καθήλωση των μισθών και η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στα σημερινά επίπεδα δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης της εργατικής οικογένειας. Ετσι, τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και το πλαίσιο διεκδίκησης πρέπει να βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες της εργατικής οικογένειας, να παίρνουν υπόψη τους όλους τους παράγοντες που καθορίζουν αυτό που λέγεται «κόστος ζωής».

Βάση των φετινών διεκδικήσεων να είναι για το κατώτερο μεροκάματο οι 12.000 δραχμές και κατώτερος μισθός 300.000 δραχμές. Κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Το επίδομα ανεργίας να διαμορφωθεί στο 80% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία όπως τονίστηκε θα πρέπει να είναι μονοετής. Το αφορολόγητο όριο για τους εργαζόμενους να είναι τα 3,5 εκατομμύρια και να υπάρξει αύξηση του φορολογικού συντελεστή των κερδών. Εννοείται ότι αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο δε χωράει στην «ανταγωνιστικότητα», την «παραγωγικότητα», τη «σύγκλιση» και την «παγκοσμιοποίηση» που πρεσβεύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θεωρίες με τις οποίες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να συνεχίζει να τις αντιπαλεύει.

Τις επόμενες βδομάδες η δράση των ταξικών δυνάμεων θα προσανατολιστεί στην ενημέρωση και οργάνωση των ξένων εργατών, αλλά και στα ζητήματα της Παιδείας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη θα οργανωθεί εξόρμηση στα σχολεία, με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και θα επιδιωχτεί η κοινή δράση με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Την ανάγκη ενίσχυσης της αντιιμπεριαλιστικής και αντιΝΑΤΟικής πάλης των συνδικάτων υπογράμμισαν πολλά μέλη της Γραμματείας. Εξετάστηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΠΑΜΕ, που θα αναδείχνουν τα προβλήματα της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας και της ποινικοποίησης της διεθνούς πολιτικής ζωής. Ταυτόχρονα, να αναπτυχθεί η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, καθώς δυναμώνει η πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκε η διεθνής δραστηριότητα του ΠΑΜΕ, η εμπειρία από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της Γένοβα και της Γενεύης και υπογραμμίστηκε ότι σταθερή επιδίωξη των ταξικών δυνάμεων είναι η αξιοποίηση της πείρας αυτής, για να διαμορφωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ευρύτερη συσπείρωση που θα εκφράζει την αντιμονοπωλιακή και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Για όλα τα παραπάνω ακρογωνιαίος λίθος στην πολιτική του, είναι η οργάνωση της εργατικής τάξης, με το κτίσιμο επιτροπών αγώνα παντού, μαζικοποίηση και δημιουργία νέων σωματείων, συσπείρωση με κάθε πρόσφορο τρόπο νέων αγωνιστικών δυνάμεων.

ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Δουλιά πέρα από τα όρια αντοχής

Οξυμένη η υπερεντατικοποίηση των ναυτεργατών, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πληρωμάτων και επιβατών

Για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι ναυτεργάτες στην πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου, αλλά και τους τρόπους διεξόδου από αυτή την κατάσταση, συζήτησαν αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ με τον πρόεδρο του σωματείου των ναυτεργατών Γιώργο Ασημακόπουλο, χτες το πρωί στα γραφεία του σωματείου στο Ρίο.

Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, αφού όπως τόνισε ο Γ. Ασημακόπουλος η νομοθεσία παραβιάζεται καθημερινά, είναι και η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, η οποία για τον μήνα Αύγουστο έφτασε τις 310 ώρες το μήνα, δηλαδή 28 μέρες δουλιάς με 11-12 ώρες συνεχή εργασία για κάθε εργαζόμενο.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δε μας κρατάνε τα πόδια μας από την κούραση, δεν αντέχουμε άλλο. Εχουμε ξεπεράσει τα όρια αντοχής και καλούμαστε κάθε μέρα να δουλεύουμε δώδεκα ώρες και πολλές φορές μέσα στον ήλιο χωρίς διάλειμμα», λέει ο Γ. Ασημακόπουλος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των ναυτεργατών και των επιβατών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πριν λίγες μέρες ένας πλοίαρχος ζήτησε για τη νυχτερινή βάρδια στη γέφυρα έναν άνθρωπο δίπλα του για να μην αποκοιμηθεί εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλιάς».

Οι ναυτεργάτες ζητούν ανάμεσα στα άλλα να καταργηθεί το σπαστό ωράριο που τους υποχρεώνει να δουλεύουν 12ωρα τις ώρες αιχμής, να έχουν κατά τη βάρδιά τους στη διάθεσή τους τουλάχιστον ένα ωριαίο διάλειμμα για φαγητό και λίγη ξεκούραση, να μην δουλεύουν τόσες πολλές μέρες το μήνα και με τέτοια εξαντλητικά ωράρια.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ δήλωσε πως θα σταθεί στο πλευρό των ναυτεργατών σε όποιες αγωνιστικές πρωτοβουλίες αυτοί πάρουν και επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για τον Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Αναφερόμενη στην πρόταση του ΚΚΕ η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη σημείωσε πως η πηγή του κακού είναι το εφοπλιστικό κέρδος. «Είναι ανάγκη να πούμε ΟΧΙ στην εφοπλιστική ασυδοσία και να εντείνουμε τον αγώνα για δημόσιο Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, όπου με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο θα εξασφαλίζονται σύγχρονα και ασφαλή πλοία, εξυπηρέτηση των επιβατών, φτηνά εισιτήρια, δουλιά και διεύρυνση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών», τόνισε το στέλεχος του Κόμματος για να καταλήξει: «Θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική και απαντάει στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται μια άλλη εξουσία, η λαϊκή εξουσία, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι τα μονοπώλια».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Δικαστική δίωξη των συνταξιούχων

Αρχίζει σήμερα το Συνέδριό του, με την πλειοψηφία να επιδιώκει αποκλεισμό των συνταξιούχων

Με συνεχείς προσφυγές στα δικαστήρια και δικαστικές αποφάσεις, συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, προσπαθούν, ενόψει του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, που ξεκινάει σήμερα, να πετύχουν την αλλαγή των συσχετισμών και την αδρανοποίησή του.

Συγκεκριμένα, με δεύτερη προσφυγή τους, συνδικαλιστές και σωματεία που οι διοικήσεις τους πρόσκεινται στις τρεις παραπάνω παρατάξεις, κατέθεσαν στις 10 Αυγούστου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων συνταξιουχικών οργανώσεων από το συνέδριο. Το μονομελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς με απόφασή του δέχτηκε την αίτηση και διέταξε τη μη συμμετοχή των αντιπροσώπων των συνταξιούχων, επιβάλλοντας μάλιστα και ρήτρα 50.000 δραχμών για κάθε αντιπρόσωπο σε περίπτωση συμμετοχής!

Οι συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν συναινετικούς συσχετισμούς. Και αυτό, καθώς είδαν και διαπίστωσαν, το τελευταίο διάστημα, μετά την παραίτηση του γενικού γραμματέα (στελέχους της ΠΑΣΚΕ) και την ανασυγκρότηση του προεδρείου, ότι το ΕΚ Λιβαδειάς άλλαξε ρότα. Ασχολήθηκε με τα προβλήματα που δημιουργεί και οξύνει η κυβερνητική πολιτική, αντιμετωπίζοντάς τα αγωνιστικά και συσπειρωμένα. Θεώρησαν, λοιπόν συμφέρον, να κάνουν προσφυγή στο Πρωτοδικείο, ποινικοποιώντας για μια ακόμα φορά τη συνδικαλιστική δράση και λειτουργία, για να αποκλείσουν τους συνταξιούχους, μετά από 20 χρόνια συμμετοχής τους σε όλα τα συνέδρια και με τη «βούλα» του Καταστατικού της Οργάνωσης.

Σχολιάζοντας στο «Ρ» αυτή την εξέλιξη ο Αλέκος Καρβούνης, πρόεδρος του ΕΚ, τόνισε ότι «η μετά από 20 χρόνια ανακίνηση του θέματος αποβλέπει στην αλλοίωση του σώματος των αντιπροσώπων και στην προσπάθεια αλλαγής συσχετισμών. Εμπεριέχει, όμως, και το στοιχείο της ανηθικότητας απέναντι στην προσφορά αυτών των ανθρώπων και στους αγώνες τους. Πρέπει να κατανοήσουν ότι οι σημερινοί συνδικαλιστές αποτελούμε συνέχεια αυτών, που κάποιοι σήμερα, με τη δικαστική απόφασή τους έβγαλαν εκτός συνδικαλιστικού κινήματος».

Στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚ Λιβαδειάς συμμετέχουν 90 αντιπρόσωποι από 24 σωματεία, ενώ αναμένεται να καταθέσουν ψηφοδέλτια τέσσερις συνδυασμοί: ΕΣΑΚ, δύο από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Σύσκεψη για το ασφαλιστικό

Σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων με θέμα τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, συγκαλεί την Τετάρτη, 5 Σεπτέμβρη, η Επιτροπή Φορέων Μαγνησίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος της σύσκεψης, που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, είναι ο περαιτέρω συντονισμός της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της Μαγνησίας για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ